Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Καίνε» τα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο

Ανοδος μέχρι και 38,77% στις τιμές, σε συνθήκες που οι ανάγκες των νοικοκυριών για κατανάλωση είναι μεγαλύτερες, λόγω της ζέστης

Eurokinissi

«

Φωτιά» παίρνουν τα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Ιούλιο, με το εύρος των αυξήσεων σε σχέση με τον Ιούνιο να είναι από 12,03% έως 38,77%! Και αυτό σε συνθήκες που τα νοικοκυριά θα κάνουν μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών και άρα θα έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις, ενώ η ακρίβεια παραμένει μόνιμη θηλιά για το λαϊκό εισόδημα.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα θεωρούνταν δεδομένες, καθώς η μέση τιμή χονδρικής για τον μήνα Ιούνη έκλεισε στα 98,89 ευρώ/MWh, την ώρα που η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 81,08 ευρώ/MWh και τον Απρίλιο στα 60,11 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον Ιούνιο εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά κλήθηκαν να πληρώσουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως και 70%! Και τώρα έρχονται και νέα «καπέλα».

Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν την κοροϊδία της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι το πραγματικό πρόβλημα με τα «τσουχτερά» τιμολόγια βρίσκεται στην πολιτική της ΕΕ, η οποία στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς έφερε την «πράσινη μετάβαση», το Χρηματιστήριο Ενέργειας και μια σειρά άλλες επιλογές με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν και προκαλούν τα τεράστια κέρδη και οι εξαγορές που ανακοινώνουν οι εταιρείες στον κλάδο της Ενέργειας: Τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 9 δισ. ευρώ τον χρόνο για τις «πράσινες» μπίζνες την επόμενη διετία, ενώ για την πενταετία 2025 - 2030 αυτό το ποσό αναμένεται να εκτοξευτεί στα 11,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό γδάρσιμο του λαού να ξεπερνά τα 76 δισ. ευρώ. Αυτά προβλέπονται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης, που είναι σε γνώση των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

«Κανόνι» στα «μπλε» τιμολόγια

Σύμφωνα με το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, τα «μπλε» (σταθερά) και τα «κίτρινα» (κυμαινόμενα) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ήταν οικονομικότερες επιλογές το πρώτο 6μηνο για τους οικιακούς καταναλωτές.

Ωστόσο, από τον Ιούνιο πολλοί πάροχοι διέκοψαν τα «μπλε» τιμολόγια, ακριβώς επειδή οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές. Συγκεκριμένα, μια σειρά πάροχοι αποφάσισαν να αποσύρουν το «μπλε» τιμολόγιο, αφού μετά τη μεγάλη άνοδο των «πράσινων» τιμολογίων τα «μπλε» δεν συμφέρουν οικονομικά τις εταιρείες. Ετσι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, για τα σταθερά τιμολόγια ήδη από τον Ιούνιο έχει σταματήσει η διάθεση κάποιων εξ αυτών με χαμηλές χρεώσεις, φτηνότερες από τα «πράσινα», που πήραν την ανιούσα σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 70%! Τρεις εταιρείες λοιπόν απέσυραν προγράμματα των «μπλε» τιμολογίων, που θεωρούνταν πιο συμφέρουσες επιλογές για τους καταναλωτές... Αποδεικνύεται έτσι ότι το παραμύθι της κυβέρνησης περί «ελευθερίας επιλογής» ανάμεσα στα χρωματιστά τιμολόγια ήταν απλά μια απάτη, αφού όταν οι εταιρείες βλέπουν ότι δεν τις συμφέρει, αποσύρουν τις προσφορές τους.

Τα τιμολόγια των προμηθευτών, όπως αναρτήθηκαν χτες στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής, έχουν ως εξής:

ΔΕΗ: 0,13557 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. «ΕΛΙΝΟΪΛ»: 0,16637 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Ζενίθ»: 0,220 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Ηρων»: 0,158 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας»: 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Elpedison»: 0,14874 ευρώ ανά κιλοβατώρα οι πρώτες 100 κιλοβατώρες και 0,18874 ευρώ οι επόμενες. «Eunice»: 0,1823 ευρώ ανά κιλοβατώρα. NRG: 0,17131 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «OTE Estate»: 0,1881 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Protergia»: 0,1599 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Solar Energy»: 0,17472 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Volterra»: 0,17213 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Volton»: 0,1588 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Μόνιμου χαρακτήρα η ακρίβεια στα τρόφιμα

Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο (όσο και τον Μάιο) και στο 2,5% για την Ευρωζώνη (από 2,6% τον Μάιο), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την Ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο). Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και με μικρή πτώση του πληθωρισμού, η ακρίβεια έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και θερίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρώς, στο 2,8% ετησίως, από 2,9% έναν μήνα πριν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ