Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις για προσήλωση στα ευρωατλαντικά σχέδια

Eurokinissi

Για την προσήλωση της κυβέρνησης στα ευρωατλαντικά σχέδια διαβεβαίωσαν χτες κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να στέκεται «ενεργά» υπέρ της Ουκρανίας, τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι δικός μας πόλεμος». Σε κάθε περίπτωση, έλαβε ευχαριστίες από τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα (μετείχε στο πάνελ μέσω βιντεοκλήσης) για τη «στήριξη» που παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στο Κίεβο, ενώ παράλληλα ο Ουκρανός επέμεινε να δοθούν στο Κίεβο όλα τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί αποτελεσματικά στη ρωσική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων εναέριων μέσων και όπλων που μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας τόνισε ότι προκλήσεις για τον λεγόμενο δυτικό κόσμο αναδύονται κι από άλλες ζώνες όπως η Β. Αφρική και Μέση Ανατολή, η Νότια Σινική Θάλασσα. Εστίασε, στα προγράμματα εκσυγχρονισμού, εξοπλισμών και ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι στην ολοκλήρωσή τους οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι ισχυρότερες από ποτέ «και αυτό θα είναι η συμβολή μας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», δείχνοντας και τη βάση αυτών των πολυδάπανων πακέτων, την ισχυροποίηση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τον έλεγχο από μέρους του σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Σημειωτέον, στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο πρώην ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) την περίοδο 2009 και 2013, Τζ. Σταυρίδης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε «νούμερο 1 δουλειά μας» τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζήτησε η ΝΑΤΟική νόρμα (ορισμένη από το 2014) κάθε κράτος - μέλος να δαπανά κάθε χρόνο τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες, να πάει τουλάχιστον στο 2,5%.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Τσούνις έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα υπερκαλύπτει τον στόχο, αλλά όλοι πρέπει να τον ανεβάσουμε», συμφώνησε, βάζοντας θέμα να έχουμε ως ΝΑΤΟ «λίγη ακόμα αποτροπή ειδικά στην αντιαεροπορική άμυνα», καλώντας «να δράσουμε προληπτικά». Ταυτόχρονα ανέδειξε τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Ενεργειακά ως κόμβος, αλλά και ως κόμβος στρατιωτικής κινητικότητας μέσω Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό η «στήριξη» στην Ουκρανία περνά μέσα από την Ελλάδα. Εξέφρασε, άλλωστε, την ευαρέσκεια των ΗΠΑ προς την ντόπια αστική τάξη για το γεγονός ότι «κάθε φορά που ζητήσαμε συνδρομή, απάντησαν αμέσως θετικά», χαρακτηρίζοντας δε σημαντικά σημεία για την υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων τις Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Σούδα.

Αντιδράσεις για τα πυρά Σαμαρά - Καραμανλή

Αντιδράσεις προκάλεσαν στο εσωτερικό της ΝΔ οι ομιλίες προχτές βράδυ των Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή και οι αιχμές τους προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια σειρά από ζητήματα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε χτες να πει: «Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, ότι "δεν με παίζουνε". Περίπου αυτό ήταν το μήνυμα που κατάλαβα εγώ», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε «εκλογές με ευρωεκλογές». Ο Μ. Βορίδης είπε ότι «απόψεις έχουν όλοι στη ΝΔ, υπάρχουν διάφορες απόψεις» και ότι «αυτό που μας απασχολεί σε κυβερνητικό επίπεδο είναι η υλοποίηση του προγράμματος, είναι να μεγεθύνουμε την οικονομία, να επιτύχουμε τον στόχο μας, που είναι η αύξηση των μισθών, είναι να αντιμετωπίσουμε μεγάλα και επίμονα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση και τη λειτουργία του κράτους».

Εξάλλου χτες βράδυ, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist σχολίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι «οι πολίτες μας έστειλαν ένα μήνυμα σχετικό με το κόστος ζωής», αλλά την ίδια ώρα «δεν άλλαξαν τον βασικό συσχετισμό δυνάμεων». Και βέβαια ερμήνευσε τη λαϊκή ψήφο ως μήνυμα να κάνει ταχύτερα η κυβέρνηση όσα αντιλαϊκά έχει εξαγγείλει.

Τι ακριβώς; Είπε: «Εχουμε μια εντολή από τις εθνικές εκλογές να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για να πλησιάσουμε την Ευρώπη», φτιάχνοντας κλίμα για επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Καθησύχασε, δε, το κεφάλαιο ότι σε αυτή την πορεία δεν θα υπάρξουν εμπόδια ή καθυστερήσεις, αφού όπως είπε δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά μόνο οι προγραμματισμένες για το 2027.

Παρέπεμψε εξάλλου στο Ταμείο Ανάκαμψης και την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ ως κατακτήσεις για την ευρωενωσιακή οικονομία. «Αλλά αυτά τα λεφτά δεν δίνονται τζάμπα», τόνισε, αναφέροντας την ύπαρξη αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, πληρωμένων βέβαια από τον λαό, ώστε να διασφαλίζονται έξτρα χρηματοδοτικά πακέτα για τους ομίλους.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, των ενδοαστικών ανταγωνισμών, έβαλε θέμα αξιοποίησης των ευρωενωσιακών πόρων για τόνωση των ευρωενωσιακών ομίλων, φέρνοντας για παράδειγμα ότι δεν γίνεται να εκταμιεύονται κονδύλια της ΕΕ και των κρατών - μελών για τόνωση της Αμυνας της Ουκρανίας, αλλά τα όπλα να αγοράζονται από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ