Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχέδιο διαιώνισης της κατοχής στη Γάζα με «ανθρωπιστικούς θύλακες»

Copyright 2024 The Associated

Με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν συνέχισε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν τις επαφές του για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, η οποία αλληλεπιδρά με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν «τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων, σημαντική και διαρκή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και βελτιωμένη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Γάζα». Ακόμα, συζήτησαν για τη μεταπολεμική Γάζα και «πώς να εγκαθιδρύσουν τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση για την οικοδόμηση μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

Οι επαφές αυτές συνεχίζονται ενώ πληθαίνουν δημοσιεύματα για τα σχέδια που εξετάζουν οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ και τους συμμάχους τους, για την ουσιαστική διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, για τους όρους «διακυβέρνησης» και «ανοικοδόμησης» της Γάζας, με ζητούμενο την - όπως ειπώθηκε ξανά πρόσφατα - μια «εναλλακτική στη Χαμάς» και τη συνεργασία με Παλαιστίνιους που δεν επιθυμούν «τον αφανισμό του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τους «Financial Times», μεταξύ άλλων στο τραπέζι έχει πέσει και σχέδιο για τη «σαλαμοποίηση» της Λωρίδας της Γάζας, με τη δημιουργία μιας σειράς χωριστών «ανθρωπιστικών θυλάκων», οι οποίοι θα είναι «εκκαθαρισμένοι» από την Χαμάς και μπορεί πιλοτικά να ξεκινήσουν από τις βόρειες περιοχές Atatra, Beit Hanoun και Beit Lahia.

Σύμφωνα με «έξι άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο», ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε - σύμφωνα με το σχέδιο - να διοχετεύει σε αυτούς τους «θύλακες» ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα του Δυτικού Ερέζ, σε «ελεγχόμενους ντόπιους Παλαιστίνιους», οι οποίοι - σύμφωνα με το δημοσίευμα - «θα διανείμουν τη βοήθεια και θα επέκτειναν σταδιακά τις ευθύνες τους για να αναλάβουν την πολιτική διακυβέρνηση στην περιοχή».

Το ζήτημα της «ασφάλειας» θα αναλάμβαναν «τουλάχιστον για μια αρχική φάση» οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, ενώ, εάν αυτό πετύχαινε θα μπορούσε να επεκταθεί και στη νότια Γάζα, ως «μέσο για να αντικαταστήσει την κυριαρχία της Χαμάς μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες»...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Εκτακτης Βοήθειας της παλαιστινιακής Αρχής, Μπασίλ αλ-Καφάρνα, δήλωσε χτες από τη Ραμάλα ότι «είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις ΜΚΟ και όλους τους παράγοντες που μετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια», αλλά και ότι «ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα, ώστε να προετοιμαστούμε πραγματικά για μια δεύτερη φάση».

Η Παλαιστίνια υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης, Σάμαχ Χαμάντ, υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «σε θέση να παρέχει πληροφορίες για οικογένειες (τις πιο ευάλωτες σ.σ.), από το σύστημά μας εγγραφής για την κοινωνική προστασία», μιλώντας για «υπαλλήλους επί τόπου» που «έχουμε» στη Γάζα αλλά και «αποθήκες», τονίζοντας ότι «είμαστε παρόντες στο πεδίο, ο κόσμος έρχεται να μας ζητήσει».

Τέλος ας καταγραφεί ότι ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραχίμ, δήλωσε χτες ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στείλει «ειρηνευτικά στρατεύματα» στη Γάζα, αν αυτά επιχειρήσουν μαζί με την Ινδονησία υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Με ανάρτησή του ο Ιμπραχίμ «χαιρέτισε την ιδέα της συνεργασίας στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή Μαλαισίας - Ινδονησίας» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας και υπουργό Αμυνας, Πραμπόβο Σουμπιάντο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ