Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΚΩ ΚΑΙ ΧΙΟ
Μεγάλες καταστροφές, αποτέλεσμα της ανύπαρκτης πρόληψης

Κρανίου τόπος μεγάλο τμήμα της δυτικής Χίου
Κρανίου τόπος μεγάλο τμήμα της δυτικής Χίου
Σε εξέλιξη ήταν νωρίς χτες το πρωί οι δασικές πυρκαγιές σε Κω και Χίο που ξέσπασαν τη Δευτέρα και έκαιγαν όλη τη νύχτα. Και εκεί φάνηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, η υποχρηματοδότηση των δήμων για καθαρισμούς σε δάση και για την Πολιτική Προστασία, η εγκατάλειψη των δασών με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής. Ειδικά αυτή η ταξικά επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους, που θεωρεί την Πολιτική Προστασία κόστος, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη σε νησιά που ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού.

Η κατάσταση στην Κω εξελίχθηκε κρίσιμη, καθώς οι εστίες της φωτιάς ήταν δεκάδες, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων κινήθηκε προς το παραλιακό μέτωπο, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η εκκένωση του χωριού Καρδάμαινα. Το ότι δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή και δεν κατέβηκε η φωτιά μέσα στο χωριό ήταν ευτύχημα. Κάτοικοι και τουρίστες της Καρδάμαινας, με την εθελοντική προσφορά και αλληλεγγύη των κατοίκων και επαγγελματιών, φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία στο διπλανό Μαρμάρι, στο στάδιο της Αντιμάχειας, καθώς και σε σχολεία, ενώ για άλλη μια φορά φάνηκε το μπάχαλο στον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, που αποδεικνύεται ότι δεν έχει εκπαιδεύσει τους κατοίκους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά επικρατεί το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Η λαϊκή αλληλεγγύη άνθισε εκεί που το αστικό κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο

Από τη μεγάλη καταστροφή στην Κω
Από τη μεγάλη καταστροφή στην Κω
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι «ευτυχώς μέσα στις στάχτες άνθισαν για άλλη μια φορά η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός. Εργαζόμενοι στον Τουρισμό, σε ξενοδοχεία, σε επισιτιστικά, σε σούπερ μάρκετ, αρκετοί εθελοντές, βρέθηκαν εκεί για να βοηθήσουν κατοίκους και επισκέπτες. Οδηγοί τουριστικών λεωφορείων μετέφεραν με ασφάλεια χιλιάδες κόσμου από την Καρδάμαινα στην Αντιμάχεια και σήμερα (σ.σ. χτες) ξανά πίσω στα καταλύματα. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρόσφεραν νερό και φαγητό. Ομως η κατάσταση που διαπίστωσαν κλιμάκια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", συμμετέχοντας στην προσπάθεια, δεν επιτρέπει εφησυχασμό».

Προσθέτει δε ότι «και στον δήμο της Κω το κονδύλι που διατίθεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους δεν ξεπερνά τα 80 χιλιάρικα τον χρόνο για την αντιμετώπιση των "θεομηνιών"».

Και καταλήγει: «Καλούμε τον λαό της Κω χωρίς καθυστέρηση να διεκδικήσει μαχητικά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ΤΩΡΑ σε Πυροσβεστική, Νοσοκομείο, Δημοτικές Υπηρεσίες, τη διάθεση του απαραίτητου κονδυλίου από κρατικό προϋπολογισμό για Πολιτική Προστασία και Πυροπροστασία, την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης του δασικού μας πλούτου και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του, την άμεση διάθεση κονδυλίου από ΚΑΠ για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, τη στήριξη των πυρόπληκτων με οικονομικά και άλλα μέσα. Χρειάζονται δηλαδή μέτρα πρόληψης που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καταστροφής».

Και στη Χίο φανερές οι ελλείψεις, πάνω από 10.000 στρέμματα καμένη γη

Η φωτιά στη δυτική Χίο και στη Σιδηρούντα πήρε μεγάλες διαστάσεις και όλη τη νύχτα δόθηκε σκληρή μάχη από πυροσβέστες, που ενισχύθηκαν και από συναδέλφους τους από την Αθήνα, αφού ο τοπικός Σταθμός είναι υποστελεχωμένος. Μάλιστα τραυματίστηκαν ελαφρά 5 πυροσβέστες και ένας συνταξιούχος πυροσβέστης. Από την πρώτη στιγμή συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς και οι δυνάμεις της Τομεακής Οργάνωσης Χίου του ΚΚΕ.

Και χθες υπήρχε εστία σε χαράδρα στην περιοχή της Λίμνης, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το σύστημα «Copernicus» κάηκαν γύρω στα 10.000 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων, σε περιοχή μάλιστα που είχε ξανακαεί το 2012 και τώρα ήταν σε φάση αναζωογόνησης. Για τη συγκεκριμένη φωτιά έχει συλληφθεί 63χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό εξ αμελείας, επειδή έκαιγε υπολείμματα στο χωράφι του, και του επιβλήθηκε πρόστιμο 8.860 ευρώ.

Το ζήτημα της έλλειψης μέτρων πρόληψης αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου. Σε δηλώσεις του σε τοπικά Μέσα ο επικεφαλής της δημοτικός σύμβουλος, Μάρκος Σκούφαλος, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Κρανίου τόπος η δυτική Χίος, ξανά, στην περιοχή Σιδηρούντα - Μετόχι προς Ελίντα, στα απάτητα φαράγγια της Λίμνης και στις Αψηλές.

Για πολλοστή φορά ηρωικές μεν αλλά λιγοστές οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίσημες και εθελοντικές, σε ένα τεράστιο μέτωπο και αναζωπυρώσεις, με τα εναέρια μέσα να έρχονται και να φεύγουν για αλλού, ενώ ο στρατός κλήθηκε και πάλι κατόπιν εορτής να συνδράμει στις διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών.

(...) Πρώτος εμπρηστής για άλλη μια φορά το κράτος με τις κυβερνήσεις του, με τη σημερινή να έχει τερματίσει το κοντέρ της κρατικής αδιαφορίας και της αναγωγής των πάντων σε ατομική ευθύνη, αποφεύγοντας τα μέτρα πρόληψης».

Σχετικά με τη γύμνια του μηχανισμού προστασίας, τόνισε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος της Χίου για ολόκληρο τον χρόνο έλαβε περίπου 88 χιλιάδες ευρώ για την αντιμετώπιση γενικά "θεομηνιών", χρηματοδότηση - ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες, και το ίδιο αφορά και την Περιφέρεια. Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου και αυτό της Περιφέρειας διαθέτουν 2-3 υπαλλήλους όλους κι όλους για το πέμπτο νησί της Ελλάδας, να μην πούμε δε για τους υπαλλήλους του Πρασίνου, που δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις χορτοκοπές».

Και κατέληξε: «Το ζητούμενο είναι όλοι μαζί να απαιτήσουμε: Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι καμένες δασικές εκτάσεις. Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη ο ενιαίος, σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη. Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εξασφαλιστούν η χρηματοδότηση και η στελέχωση των δήμων με μόνιμο προσωπικό. Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τωρινές και προηγούμενες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστροφές σε Σέριφο, Κω και Χίο(2024-07-02 00:00:00.0)
Αντιπυρική περίοδος 2022: Η κυβέρνηση αρνείται τα αναγκαία μέτρα(2022-05-28 00:00:00.0)
Η προστασία των δασών υπόθεση του λαού(2008-04-18 00:00:00.0)
Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός(2003-05-15 00:00:00.0)
Ταξίδι με Καραγκιόζη(1998-08-06 00:00:00.0)
Η πολιτεία εγκληματεί σε βάρος των δασών(1998-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ