Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Καθημερινές ισραηλινές απειλές για πολεμική κλιμάκωση

Με πολεμική κλιμάκωση εναντίον του Λιβάνου απειλεί καθημερινά η ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ελι Κοέν ζήτησε την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Kol Hai», δήλωσε ότι «οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί στα βόρεια» του Ισραήλ από τη λιβανέζικη οργάνωση, αφήνοντας δήθεν την κυβέρνησή του χωρίς «καμία άλλη επιλογή»...

Καθώς βέβαια όλα τα επιτελεία αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια πολεμική κλιμάκωση δεν θα είναι σε καμία περίπτωση «περίπατος» για τον ισραηλινό στρατό και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στον ισραηλινό λαό, ο Κοέν ρωτήθηκε σχετικά με το σενάριο μιας μεγάλης κλίμακας διακοπής της ηλεκτροδότησης στο βόρειο Ισραήλ αν ξεσπάσει πόλεμος.

Ο υπουργός Ενέργειας επιχείρησε να φανεί «καθησυχαστικός», δηλώνοντας ότι «παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από δεκάδες πηγές. Εχουμε υπόγεια καταφύγια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild» έχει αποφασιστεί χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στον Λίβανο την τρίτη ή την τέταρτη βδομάδα του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση - όπως και άλλες «δυτικές» χώρες - έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλεί τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, και όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Χεζμπολάχ: Πλήρης εκεχειρία στη Γάζα για εκεχειρία στα σύνορα με το Ισραήλ

Ο αναπληρωτής γγ της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Associated Press» δήλωσε ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος για μια εκεχειρία στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου είναι μια πλήρης εκεχειρία στη Γάζα.

«Αν υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα θα σταματήσουμε χωρίς καμία συζήτηση», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν αυτό που θα συμβεί στη Γάζα είναι ένα μείγμα μεταξύ εκεχειρίας και μη, πολέμου και όχι πολέμου, δεν μπορούμε να απαντήσουμε πώς θα αντιδράσουμε».

Από την πλευρά του Ιράν, στο μεταξύ, ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου Ιρανού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στους «Financial Times» ότι η Τεχεράνη θα στηρίξει τη Χεζμπολάχ «με όλα τα μέσα» αν το Ισραήλ εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον της λιβανέζικης οργάνωσης.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν «δεν ενδιαφέρεται» για έναν περιφερειακό πόλεμο και κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση.

«Θα υπήρχε η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή, όπου θα εμπλέκονταν όλες οι χώρες, μαζί και το Ιράν», είπε, συμπληρώνοντας ότι «σε μια τέτοια κατάσταση δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από το να υποστηρίξουμε τη Χεζμπολάχ με κάθε μέσο».

Από το Ισραήλ το 83% των επιθέσεων στα σύνορα με τον Λίβανο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Σε νέο ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άμαχος, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους και κρατικά ΜΜΕ.

«Το χτύπημα, που είχε στόχο την Μπουστάν, σκότωσε έναν άμαχο», ανέφερε το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, αφού νωρίτερα είχε μεταδώσει ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη είχαν πλήξει το χωριό.

Ο δήμαρχος του Μπουστάν, Αντνάν Αχμέντ, δήλωσε στο AFP ότι το χτύπημα σκότωσε έναν 50χρονο αγρότη και προκάλεσε ζημιές στο σπίτι του.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «πέτυχε άμεσο χτύπημα» στη στρατιωτική τοποθεσία Jal al-Allam στο βόρειο Ισραήλ, αφού την έπληξε με βλήματα όλμου.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Kiryat Shmona και τα περίχωρά του. Το Kiryat Shmona βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με τον Λίβανο και έχει δεχτεί επανειλημμένα επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στον Λίβανο αντάλλαξαν τουλάχιστον 7.400 επιθέσεις στα σύνορα από τις 7/10/2023 έως τις 21/6/2024.

Το Ισραήλ διεξήγαγε περίπου το 83% αυτών των επιθέσεων, συνολικά 6.142, σκοτώνοντας τουλάχιστον 543 άτομα στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες ήταν υπεύθυνες για 1.258 επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 Ισραηλινοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ