Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
«Επεισόδια» και «ταραχές» με φόντο διεργασίες «αναθέρμανσης» σχέσεων

Αλληλοσυνδεόμενες «ταραχές» στην Τουρκία εναντίον Σύρων προσφύγων, αλλά και «επεισόδια» στη βόρεια Συρία σε περιοχές που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό, καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες, εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα με φόντο διεργασίες που βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο για την «αναθέρμανση» των σχέσεων της Αγκυρας με τη Δαμασκό.

Χτες, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έγιναν 474 συλλήψεις μετά τις «ταραχές» στην Καισάρεια της ανατολικής Τουρκίας (η οποία σημειωτέον αποτελεί προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ), όπου έγιναν διαδηλώσεις με συνθήματα όπως «Δεν θέλουμε Σύρους στη χώρα μας» και «Ερντογάν παραιτήσου».

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες και η σύλληψη ενός Σύρου για σεξουαλική κακοποίηση ενός 5χρονου κοριτσιού, τις οποίες ακολούθησαν επιθέσεις σε σπίτια, μαγαζιά και οχήματα Σύρων προσφύγων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να «αποκαταστήσει την τάξη».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, το να πυρπολείς σπίτια και αυτοκίνητα ανθρώπων, να διαπράττεις βανδαλισμούς και να βάζεις φωτιές στους δρόμους είναι απαράδεκτο», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εμπλοκή, αποδίδοντάς της «ξενοφοβική ρητορική μίσους που καλλιεργεί εναντίον των προσφύγων».

Σε συνέχεια των παραπάνω ακολούθησαν τη Δευτέρα διαδηλώσεις και συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που κατέχει ο τουρκικός στρατός, με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων (6 στο Αφρίν και 1 στο Τζαραμπλούς), σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε χτες το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αντικυβερνητική ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο. Ο σταθμός Halk TV μετέδωσε μάλιστα ότι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τουρκικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τα γεγονότα στην Καισάρεια. Σημειώνεται δε ότι έλαβαν χώρα σε περιοχές της Συρίας που ελέγχει στρατιωτικά η Τουρκία και συνεργαζόμενες με αυτήν ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις.

Η ηγεσία της εν λόγω «συριακής αντιπολίτευσης», η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία καταδικάζει μεν τα επεισόδια στην Καισάρεια, αλλά και καλεί «τον λαό μας να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της ασφάλειας στις απελευθερωμένες περιοχές της Συρίας».

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα με φόντο τις παρεμβάσεις που έκαναν μέσα στην τελευταία βδομάδα ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν, επαναφέροντας το ενδεχόμενο «επαναπροσέγγισης» μεταξύ των δύο πλευρών, με διαμεσολάβηση από Ρωσία και Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ