Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
Προέγκριση για κατασκευή πλωτού σταθμού LNG στον Παγασητικό

Ενα ακόμα βήμα στην εμπλοκή της χώρας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς, που είναι μήτρα πολέμων και αντιποίνων, είναι η προέγκριση που δόθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες στο έργο «Αργώ» της εταιρείας «Mediterranean Gas» για τη δημιουργία πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στη θέση Κριθαριά στον Παγασητικό Κόλπο.

Παρά τη μεγάλη εναντίωση στους σχεδιασμούς που υπονομεύουν την ασφάλεια του λαού του Βόλου και οικισμών, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων γνωμοδότησαν θετικά επί του αιτήματος της εταιρείας για μεταβολή της περιοχής εγκατάστασης από τα «Πευκάκια» στην «Κριθαριά» και για χρόνο έναρξης από το 2023 στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Δηλαδή, δίπλα σε περιοχές με μεγάλο αριθμό κατοικιών, σχολείων και εργασιακών χώρων, σε μια απόσταση 1.600 μέτρων από την Κριθαριά και 770 μέτρων από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων στον «Σωρό».

Φυσικά ως προς την εμπλοκή στους ανταγωνισμούς και για τον κίνδυνο αντιποίνων δεν λένε ούτε λέξη οι δύο κρατικές υπηρεσίες, ενώ θεωρούν υπαρκτούς αλλά αντιμετωπίσιμους τους κινδύνους στην ασφάλεια και στο περιβάλλον. Η υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι «δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνεπάγονται "μέγιστα περιβαλλοντικά προβλήματα" τέτοιου βαθμού που να καθιστούν επιβεβλημένη την επιστροφή της μελέτης...». Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλης έκτασης βιομηχανικού ατυχήματος (Sevezo III), η ίδια υπηρεσία υποστηρίζει πως «παρότι σημαντικοί, οι κίνδυνοι αυτοί διαφαίνονται, σε καταρχήν επίπεδο, αντιμετωπίσιμοι με τα κατάλληλα μέτρα». Τις εκτιμήσεις αυτές ασπάζεται και η ΡΑΑΕΥ. Ωστόσο το επιχείρημα περί κατάλληλων μέτρων έχει χρεοκοπήσει από τη γύμνια μέτρων για πλημμύρες και πυρκαγιές στη Θεσσαλία, που έχει μετατραπεί σε αμερικανοNATOική βάση με πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η δημιουργία του πλωτού σταθμού LNG εντάσσει τη Μαγνησία στην ανώτερη βαθμίδα επικινδυνότητας, καθώς το έργο αυτό εξυπηρετεί τις ΗΠΑ που θέλουν να εκτοπίσουν το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη. Τον σχεδιασμό στηρίζει η ελληνική άρχουσα τάξη, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει τη θέση της και υλοποιώντας την «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ για το μέγιστο κέρδος.

Ο λαός της Μαγνησίας να μην επιτρέψει την εγκατάσταση σταθμού LNG, τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να είναι καθαρό ότι αυτή η επένδυση και γενικότερα αυτοί οι αντιλαϊκοί και επικίνδυνοι ενεργειακοί σχεδιασμοί, που φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν τα συμφέροντα του λαού του Βόλου και της χώρας μας, όπως έχει αποδείξει η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, αλλά αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και μιας χούφτας Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς LNG.

Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι βιοπαλαιστές αγρότες θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα την Ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζονται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, που δεν καλύπτουν ούτε το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο λαός της Μαγνησίας, με την κλιμάκωση του αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, δεν πρέπει να επιτρέψει την εγκατάσταση του σταθμού υγροποιημένου αερίου σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού Κόλπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ