Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
«Κόφτης» στις αποζημιώσεις προς πληγέντες και χαράτσι ιδιωτικής ασφάλισης

Ψηφίστηκε προχτές το βράδυ στη Βουλή | Το καταψήφισε το ΚΚΕ

Χωρίς κρατική αρωγή θα μένουν πληγέντες από πλημμύρες και άλλες καταστροφές...
Χωρίς κρατική αρωγή θα μένουν πληγέντες από πλημμύρες και άλλες καταστροφές...
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου «ναι» ψήφισε μόνο η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε, καταγγέλλοντας την προσπάθεια μετακύλισης της κρατικής ευθύνης στην πλάτη του λαού και την προκλητική πριμοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών. Τα άλλα κόμματα, αν και καταψήφισαν επί της αρχής, δεν κατάφεραν να κρύψουν τη γενικότερη σύμπλευσή τους, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι αποτελούν μια βολική - συναινετική αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστική ήταν η κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η εθνική στρατηγική της κυβέρνησης όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο - για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης - συνιστά ευχολόγιο, αλλά και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να φτιαχτεί ταμείο ασφάλισης, δηλαδή να φτάσουμε στον ίδιο προορισμό από άλλο δρόμο!

Βαθιά αντιλαϊκή η στόχευση του νομοσχεδίου

Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση που επικρατεί από τον Ιούνη με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν οδηγήσει ήδη σε 2 νεκρούς ανθρώπους, καταστροφές σπιτιών και περιουσιών και χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα, είπε ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν ακολουθήσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις σχετικά με την Πολιτική Προστασία, σύμφωνα πάντα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία στηρίζουν και όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ.

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων ότι για όλα ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, ενώ εγκάλεσε την Ελληνική Λύση και τη «Νίκη» για τις ρατσιστικές τους αντιλήψεις, καθώς ισχυρίζονται ότι για τις πυρκαγιές «φταίνε οι ξένοι».

Υπενθύμισε δε ότι ήδη από τα μέσα Απρίλη το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση με την οποία ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση, με αφορμή και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο, ο Θ. Παφίλης σημείωσε πως «έχει βαθιά αντιλαϊκή στόχευση», με την κυβέρνηση να προετοιμάζει το έδαφος, προωθώντας την «καραμέλα της ατομικής ευθύνης» και στρέφοντας έτσι τον λαό προς την ιδιωτική ασφάλιση, φορτώνοντάς του παράλληλα τα βάρη. Στάθηκε επίσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να απαλλάξει το κράτος από το βάρος των αποζημιώσεων, με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για τις ανάγκες της ελληνικής εμπλοκής σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ειδική αναφορά έκανε στις αχαλίνωτες ορέξεις για κέρδος από πλευράς ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες όπως είπε «ήρθαν στην Επιτροπή και ζητάνε κι άλλα», δεδομένου ότι στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο το 17% των κατοικιών ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 80%, αλλά και στην «αμαρτωλή» ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης παγκοσμίως, που «έχει στείλει κόσμο στα τάρταρα».

Οσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους «πύρινους λόγους» τους, ο Θ. Παφίλης τούς έφερε προ των ευθυνών τους, ρωτώντας τους από το βήμα της Βουλής αν συμφωνούν στη συνύπαρξη ιδιωτικής και κρατικής ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμφωνούν στη σύμπραξη ιδιωτικής και δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Φέρνοντας το παράδειγμα μιας μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ για σοβαρά έργα υποδομών στη Θεσσαλία από το 2017 τα οποία απορρίφθηκαν γιατί κόστιζαν, συμπλήρωσε πως κανένα άλλο κόμμα πλην του ΚΚΕ δεν μιλάει για τη λογική «κόστους - οφέλους».

Το κράτος σπρώχνει πελατεία στις ασφαλιστικές εταιρείες

Το κράτος σπρώχνει πελατεία στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες «μυρίζουν ευκαιρίες μέσα στην καταστροφή», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Εξήγησε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση εισάγει ουσιαστικά την υποχρεωτικότητα σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ασφάλιση, σε πρώτη φάση για μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, και επιβάλλει γελοία πρόστιμα, της τάξης των 5.000 ευρώ, ανοίγοντας έτσι όμως ένα νέο πεδίο δόξης λαμπρό για την κερδοφορία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ φυσικά παρέχει και την κατάλληλη κρατική βοήθεια, και προετοιμάζει και τον λαό για τη σειρά του, με το λανσάρισμα της γνωστής συνταγής της «ατομικής ευθύνης».

Ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι εν μέσω όλων αυτών των επιδιώξεων για το κεφάλαιο συνεχίζεται η εγκληματική πολιτική που έχει οδηγήσει σε πλημμύρες και φωτιές, ενώ χαρακτήρισε προκλητική την εισήγηση του πρωθυπουργού για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, με την οποία προσπάθησε να ωραιοποιήσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί αλλά και τον βαθμό προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού ενόψει αντιπυρικής περιόδου, ζητήματα για τα οποία είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα το ΚΚΕ και τα σωματεία των πυροσβεστών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι σεισμόπληκτοι και πλημμυροπαθείς στην Κρήτη αδυνατούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Σε αυτό το σημείο ανέδειξε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τις αποκαταστάσεις, όπως και τα αιτήματά τους, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει με την αγωνία τους και να τα ικανοποιήσει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Κλείνοντας τόνισε ότι γενικά οι τραγικές επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές αποτελούν ένα έγκλημα διαρκείας, για το οποίο έχουν διαχρονική ευθύνη όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, και υπενθύμισε την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους όταν αυτό καλείται να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες και να προστατέψει τη ζωή και την προστασία του λαού.

Αντιλαϊκές τροπολογίες

Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκαν μια σειρά αντιλαϊκές τροπολογίες. Στην τοποθέτησή του επ' αυτών ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συζήτηση που έγινε για τους εργαζόμενους του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι παρά «τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» που τους έκανε και ο αρμόδιος υφυπουργός, Τριαντόπουλος, ουσιαστικά η κυβέρνηση με μια σειρά διατάξεις τούς καταδικάζει σε δουλειά ήλιο με ήλιο, με πρόσχημα τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις επαρκούς προσωπικού και με συμβάσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με βάρδιες και να λαμβάνουν και τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης.

Για τα μέτρα - «παυσίπονα» κατά της ακρίβειας, τόνισε ότι έχει κυλήσει τόσο νερό στο αυλάκι που ο λαός δεν πείθεται. Και για άλλη μια φορά κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πριν λίγες μέρες, για δίκαιη φορολόγηση και ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.

Δριμεία κριτική άσκησε και για την τροπολογία που αφορά τις αποζημιώσεις όσων έχουν υποστεί έμμεση ζημιά από φυσικές καταστροφές, λέγοντας ότι στόχος είναι η χορήγηση «ζεστού» χρήματος σε μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που οι αγρότες οι οποίοι έχουν ζημιωθεί άμεσα δεν αποζημιώνονται πλήρως. Επίσης, για την τροπολογία «για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», που ουσιαστικά αποτελείται από αποσπασματικές και ανεπαρκείς ρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ