Νέο πολύνεκρο ισραηλινό χτύπημα εναντίον αμάχων σε δήθεν «ασφαλή ζώνη»
Copyright 2024 The Associated |
Μετά από 271 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.953 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 87.266. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 28 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 125, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Αμαχοι Παλαιστίνιοι που υποχρεώθηκαν σε έναν ακόμα αναγκαστικό εκτοπισμό, μετά τις νέες εντολές του κατοχικού στρατού για εκκένωση περιοχών της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε άλλες περιοχές, αντιμετωπίζοντας όμως και πάλι τον όλεθρο από τις ισραηλινές βόμβες.
Το απόγευμα της Τρίτης ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε 12 Παλαιστίνιους σε υποτιθέμενη «ασφαλή ζώνη» στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ της κεντρικής Γάζας, στην οποία είχαν καταφύγει ελάχιστες ώρες πριν, εγκαταλείποντας τη Χαν Γιούνις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», ένας Παλαιστίνιος γιατρός και άλλα 8 μέλη της οικογένειάς του, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στη Χαν Γιούνις τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, μαζί με άλλους 3 ανθρώπους, λίγες ώρες αφού έφτασαν στην Ντέιρ Αλ Μπαλάχ. Στους 12 σκοτωμένους περιλαμβάνονται 5 παιδιά και 3 γυναίκες...
Η νέα ισραηλινή διαταγή εκκένωσης περιοχών της Χαν Γιούνις και της Ράφα καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της Λωρίδας της Γάζας, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη στο είδος της από τότε που «διατάχθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα» τον Οκτώβρη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στ. Ντουζαρίτς.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εντολή εκκένωσης αφήνει τους Παλαιστίνιους με μια «αδιανόητη επιλογή» μεταξύ της εκ νέου μετεγκατάστασης, κάπου με «σχεδόν καθόλου» χώρο ή υπηρεσίες, και της παραμονής «εκεί όπου ξέρουν ότι θα διεξαχθούν σφοδρές μάχες»...
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται εξάλλου οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα φονικά πλήγματα μεταξύ άλλων στη συνοικία Σουτζάγια της Πόλης της Γάζας, όπου συνεχίζονται σφοδρές επιθέσεις και μάχες από την προηγούμενη βδομάδα, επίσης στις συνοικίες Αλ Νταράτζ και Τελ Αλ Χάουα της ίδιας πόλης, στη νότια πόλη Ράφα και στους προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσεϊράτ και Μαγκάζι.
Αργότερα χθες το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Νοσοκομείο «Νάσερ» και σε σχολείο του ΟΗΕ στη Χαν Γιούνις, σκορπώντας τον πανικό στους εκτοπισμένους αμάχους που είχαν καταφύγει στη συγκεκριμένη περιοχή μετά τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης του ανατολικού τμήματος της πόλης. Σύμφωνα με το δίκτυο «Al Jazeera» σκοτώθηκαν 7 Παλαιστίνιοι και άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από ισραηλινό χτύπημα σε πενταώροφο κτίριο κοντά στο «Νάσερ».
Στο μεταξύ ο Αμπού Χάμζα, εκπρόσωπος των «Ταξιαρχιών Αλ Κουντς», της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής «Ισλαμικής Τζιχάντ», δήλωσε ότι αρκετοί Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στην απογοήτευση για την παραμέληση της κατάστασής τους από την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς και στην απόφαση των παλαιστινιακών δυνάμεων «να τους στερήσουν ορισμένα από τα προνόμια που τους παρείχαν πριν από το αποτρόπαιο έγκλημα στη Νουσεϊράτ».
Τον περασμένο μήνα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν και τραυμάτισαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απελευθέρωση 4 Ισραηλινών αιχμαλώτων.
Ο Χάμζα αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.
Στο μεταξύ εντείνεται καθημερινά η ισραηλινή κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη, με επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων.
Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην πόλη Τουλκαρέμ, μετά από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν μαχητές της παλαιστινιακής «Ισλαμικής Τζιχάντ».
Οι τοπικές παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν απεργία στην επαρχία Τουλκαρέμ για να θρηνήσουν την απώλεια των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή.
Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός δολοφόνησε έναν 23χρονο Παλαιστίνιο στην πόλη Τζενίν.
Η στρατιωτική πτέρυγα της Φατάχ στην Τζενίν δήλωσε ότι ο σκοτωμένος Παλαιστίνιος ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της. Ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι η δολοφονία έγινε από ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού, η οποία χρησιμοποιώντας ΙΧ αυτοκίνητο με παλαιστινιακές πινακίδες εισήλθε μυστικά στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, όπου και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τον 23χρονο.
Αργότερα χθες το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε με πυροβολισμούς από Ισραηλινό έποικο, ενώ έβοσκε πρόβατα κοντά στην πόλη as-Samu, νότια της Χεβρώνας. Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε περιοχή της ίδιας πόλης, παρεμποδίζοντας την κίνηση των κατοίκων.
Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι χθες οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 20 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μεταξύ τους και πρώην κρατούμενους, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων.
Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία της Χεβρώνας και οι υπόλοιπες στις επαρχίες της Τζενίν, της Καλκίλια, της Ναμπλούς, της Ραμάλας, της Ιεριχούς και της Ιερουσαλήμ. Οπως καταγγέλλεται, οι συλλήψεις συνοδεύονταν από εκτεταμένες επιδρομές, κακοποιήσεις, σοβαρούς ξυλοδαρμούς και καταστροφές σπιτιών.
Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη έχει ανέλθει σε περίπου 9.510.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ ενέκρινε την κατάσχεση 12.700 στρεμμάτων παλαιστινιακής γης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης σε παλαιστινιακό έδαφος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση «Peace Now».
Τα εν λόγω εδάφη, που βρίσκονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, κηρύχθηκαν «κρατική ιδιοκτησία» από τις ισραηλινές αρχές, σε μια απόφαση που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση τον Ιούνη αλλά δημοσιεύτηκε χθες.
Συνολικά 23.700 στρέμματα έχουν κηρύχθηκαν περιουσία του ισραηλινού κράτους φέτος.
«Τα εδάφη που κηρύχθηκαν κρατική ιδιοκτησία δεν θεωρούνται πλέον ιδιοκτησία των Παλαιστινίων από τις αρχές του Ισραήλ, οι οποίες τους εμποδίζουν να κάνουν χρήση της γης αυτής, και επιπλέον το Ισραήλ μισθώνει κρατική γη αποκλειστικά σε Ισραηλινούς», ανακοίνωσε η οργάνωση «Peace Now».
Στο μεταξύ, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι Ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Οχθη επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, που διέλυσαν ένα παράνομο «φυλάκιο» εποίκων και κατέστρεψαν αυθαίρετες πρόχειρες κατοικίες σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη.
Πριν λίγες μέρες, πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αποφασίσει υπέρ της «νομιμοποίησης» πέντε τέτοιων «φυλακίων» σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα «φυλάκια» και οι εβραϊκοί εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι, και αποτελούν εργαλείο για τη διαιώνιση της κατοχής.
Σε ένα τέτοιο φόντο, εξάλλου, ο Ισραηλινός υπουργός Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε σε ισραηλινή κατάληψη και κατοχή τόσο της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης όσο και της Χερσονήσου του Σινά, η οποία ανήκει στην Αίγυπτο.
Συγκεκριμένα, ο Ελιγιάχου επανέφερε ανάρτηση που προωθεί ρούχα με τυπωμένο χάρτη ο οποίος δείχνει το Ισραήλ να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω εδάφη, με το σύνθημα «Κατοχή τώρα».
«Ο λαός απαιτεί κατοχή. Κατοχή τώρα!», έγραφε η ανάρτηση που προώθησε ο Ισραηλινός υπουργός...
Με φόντο το μακελειό στη Γάζα και την εντεινόμενη κατοχική βία στη Δυτική Οχθη, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε μετά από επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποίησε ένας άνδρας σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Καρμιέλ, στο βόρειο Ισραήλ.
Ο δράστης της επίθεσης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επιτόπου. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία ήταν κάτοικος της πόλης Nahf, η οποία έχει αραβικό πληθυσμό και είναι γειτονική στην Καρμιέλ.
Μια σειρά μέλη της οικογένειας του δράστη συνελήφθησαν όταν πήγαν στον τόπο της επίθεσης για να δουν τι συνέβη, ενώ αργότερα η ισραηλινή αστυνομία, που έκανε λόγο για «ύποπτη τρομοκρατική επίθεση», πραγματοποίησε επιδρομή στη Nahf και συνέλαβε κι άλλους συγγενείς.
Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η Χαμάς δήλωσε ότι η επίθεση στο Καρμιέλ ήταν μια φυσική αντίδραση «στα εγκλήματα της κατοχής και της επίθεσης εναντίον του λαού μας στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη», ενώ η «Ισλαμική Τζιχάντ» χαρακτήρισε την επίθεση «μια ηρωική επιχείρηση».
Copyright 2024 The Associated |
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου δήλωσε χτες βράδυ εκ μέρους της Μοσάντ ότι παρέλαβε την απάντηση της Χαμάς σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας και τη συμφωνία απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων.
«Οι διαμεσολαβητές στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων μετέφεραν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων στη διαπραγματευτική ομάδα», ανέφερε η ανακοίνωση. «Το Ισραήλ εξετάζει την απάντηση της Χαμάς και θα επιστρέψει τη δική του απάντηση στους διαμεσολαβητές», προστίθεται.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», «πηγές που γνωρίζουν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση απελευθέρωσης ομήρων εξέφρασαν αισιοδοξία μετά τις παρατηρήσεις της οργάνωσης σχετικά με το περίγραμμα της συμφωνίας».
Σύμφωνα με μια από τις πηγές, η απάντηση της Χαμάς - που κοινοποιήθηκε στο Κατάρ και στη συνέχεια στο Ισραήλ - είναι ένα «θετικό έγγραφο» και η απάντησή της θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την προώθηση των διαπραγματεύσεων προς μια συμφωνία.
Νωρίτερα πάντως - πριν την παράδοση της απάντησης της Χαμάς στους διαμεσολαβητές - το γραφείο του Νετανιάχου είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η Χαμάς συνεχίζει να επιμένει σε μια ρήτρα στη συμφωνία που θα εμποδίσει το Ισραήλ να επιστρέψει στις μάχες μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας, η οποία είναι απαράδεκτη για το Ισραήλ».
Το Ισραήλ επιδιώκει η κατάπαυση του πυρός να είναι προσωρινή, για την απελευθέρωση των ομήρων, προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Η ίδια ανακοίνωση έκανε λόγο για «πρόσθετα κενά που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί», επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις διατηρώντας παράλληλα στρατιωτική και πολιτική πίεση».
Στο μεταξύ, η γαλλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση για νέα συνομιλία που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, επισημαίνοντας την «επείγουσα ανάγκη για όλα τα μέρη να κινηθούν γρήγορα προς μια διπλωματική λύση», ενώ οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση». Κατά τα άλλα ο Μακρόν κάλεσε τον Νετανιάχου να απόσχει από οποιαδήποτε «νέα επιχείρηση» στη Γάζα κοντά στη Ράφα ή στη Χαν Γιούνις, «η οποία θα επιδεινώσει τον ανθρώπινο θάνατο».
Τις επιφυλάξεις της Κίνας για μεθοδεύσεις που κρύβουν οι παρεμβάσεις της «Δύσης» γύρω από τη λειτουργία «διαύλων ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τη Γάζα - όπως η περιβόητη πλωτή αποβάθρα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός - εξέφρασε ο πρέσβης του Πεκίνου στον ΟΗΕ, Φου Κονγκ, κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις.
Επισήμανε ότι «η τεράστια επένδυση στην πλωτή αποβάθρα από κάποια χώρα (σ.σ. ΗΠΑ) και οι πολλές ανατροπές στη χρήση της δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι διαδρομές χερσαίων μεταφορών είναι το κλειδί για την επέκταση της ανθρωπιστικής πρόσβασης σε κλίμακα και ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος».
Πρόσθεσε ότι «η είσοδος ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα έχει παρεμποδιστεί σε κάθε επίπεδο και σε μεγάλο αριθμό, από τα πιο βασικά είδη ανάγκης που χρειάζονται επειγόντως οι άνθρωποι για επιβίωση έχει αδικαιολόγητα απαγορευθεί η είσοδος», ενώ οι εργαζόμενοι «στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας» αντιμετωπίζουν «αδικαιολόγητες δυσκολίες και κατηγορίες».
Κατέληξε δε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν μπορούν να πολιτικοποιηθούν» και προέτρεψε το Ισραήλ «να ανταποκριθεί στο συντριπτικό κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να λάβει συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλίσει την ταχεία και ασφαλή είσοδο ανθρωπιστικών προμηθειών σε κλίμακα στη Γάζα, να εξασφαλίσει την ασφαλή και ομαλή διανομή ανθρωπιστικών προμηθειών σε ολόκληρη τη Γάζα».
Σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, ο Αραβικός Σύνδεσμος, υπό την προεδρία της Υεμένης και μετά από αίτημα της Παλαιστίνης.
Οπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης, πρέσβης Mohannad Aklouk, η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη γενοκτονία από την ισραηλινή κατοχή, καθώς και στις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που στοχεύουν στην αποτροπή της ενσάρκωσης της ανεξαρτησίας του Κράτους της Παλαιστίνης και στην εδραίωση των σχεδίων προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.
Από τη μεριά της, η Σαουδική Αραβία - που συγκαταλέγεται στις αραβικές χώρες που είναι έτοιμες να αναλάβουν ρόλο σε σχέδια για την «επόμενη μέρα» στη «διαχείριση» της Γάζας - καταβάλλει «σθεναρές προσπάθειες» στο πολιτικό και ανθρωπιστικό μέτωπο για να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA), το συμβούλιο υπουργών που συνεδρίασε υπό την προεδρία του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξέτασε «τις διεθνείς προσπάθειες του Βασιλείου για την υποστήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγκόσμια αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης». Τονίστηκε επίσης η «συνεχιζόμενη παροχή βοήθειας ανακούφισης από τη Σαουδική Αραβία στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας».
Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, σταθερά εμφανιζόμενος ως «προστάτης» του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε ότι «αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου, κανένα κράτος στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλές (...) αυτή η κατάσταση ισχύει επίσης για όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τον Λίβανο και τη Συρία».
Επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να δούμε την ασφάλεια της Αγκυρας ξεχωριστά από την ειρήνη και την ασφάλεια της Γάζας, της Ιερουσαλήμ, της Ραμάλα, της Βηρυτού, του Αμμάν και της Βαγδάτης. Ως Τουρκία, καθορίζουμε και καθορίζουμε τις προτεραιότητες ασφαλείας μας ανάλογα».
Νέο «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο και οι δολοφονίες στρατιωτικών διοικητών της Χεζμπολάχ, με τη λιβανέζικη οργάνωση να απαντά με «βροχή» ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.
Οπως επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ, ο διοικητής της Μοχάμεντ Νιμέχ Νάσερ (Χατζ Αμπου Νιμέχ) σκοτώθηκε χτες από ισραηλινή επίθεση.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Μοχάμεντ Νάσερ σκοτώθηκε από πλήγμα ισραηλινού αεροσκάφους εναντίον ενός αυτοκινήτου στην Τύρο, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα, και ήταν «ο υπεύθυνος του ενός από τους τρεις τομείς του νοτίου Λιβάνου».
Αλλη πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε στο AFP ότι αυτός ήταν ο τρίτος υψηλόβαθμος στρατιωτικός ηγέτης που σκοτώνεται στον νότιο Λίβανο από όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, τον περασμένο Οκτώβρη.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργότερα χτες ότι εκτόξευσε 100 ρουκέτες Κατιούσα σε δύο στόχους του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον Μοχάμεντ Νάσερ.
Την εκτόξευση 100 ρουκετών από τον Λίβανο επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός, ενώ ανέφερε ότι χτυπήθηκαν δύο σπίτια στο βόρειο Ισραήλ. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για πόλεμο στον Λίβανο, αν και «προτιμάμε μια συμφωνία».
«Χτυπάμε τη Χεζμπολάχ πολύ σκληρά κάθε μέρα και θα φθάσουμε επίσης σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση απαιτείται στον Λίβανο ή για να επιτύχουμε μια συμφωνία από θέση ισχύος», ανέφερε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
«Προτιμούμε μια συμφωνία, αλλά αν η πραγματικότητα μας αναγκάσει θα ξέρουμε πώς να πολεμήσουμε», πρόσθεσε.
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, έστειλε μήνυμα στον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραέλ Κατζ, λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει η ειρήνη, δεν θέλουμε πόλεμο».
Το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν έχουν άμεσες διπλωματικές σχέσεις και το μήνυμα διαβιβάστηκε μέσω του Αζέρου ΥΠΕΞ, Τζ. Μπαϊράμοφ.
Ο δε Αμερικανός απεσταλμένος Αμος Χόχσταϊν πρόκειται να συναντηθεί στο Παρίσι με τον απεσταλμένο της γαλλικής κυβέρνησης για τον Λίβανο, Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Τον περασμένο μήνα ο Χόχσταϊν επισκέφθηκε το Ισραήλ και τον Λίβανο, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για προσπάθειες «αποκλιμάκωσης», την ίδια ώρα που δίνουν διαβεβαιώσεις στο Ισραήλ ότι θα το στηρίξουν στρατιωτικά σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης στον Λίβανο.