ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Χωμένη μέχρι τα μπούνια η κυβέρνηση στους πολεμικούς σχεδιασμούς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, το κυρίως μενού της οποίας αύριο και μεθαύριο (συνεδριάζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) αντανακλά την όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αγορών και σφαιρών επιρροής

Χαρακτηριστικά είναι όσα λένε από την κυβέρνηση για το θέμα, με το Μαξίμου να αποδίδει στη φετινή Σύνοδο «ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας», αλλά και για το γεγονός ότι «θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας». Επίκειται ακόμα η επικύρωση του ορισμού ως νέου γγ του ΝΑΤΟ του τέως πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτώβρη.

Η ατζέντα

Τονίζουν επίσης ότι στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν «η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η ΕΕ και η "IndoPacific 4" - Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα».

Πηγές από το ΥΠΕΞ διευκρινίζουν σχετικά ότι στο πλαίσιο αυτό «θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με σκοπό την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνδρομής προς την Ουκρανία, καθώς και την εξέταση της ευρωατλαντικής της προοπτικής».

Για τη «συνεργασία με τους εταίρους "IP4" (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας», βάζουν ως σκοπό την «αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας», φωτογραφίζοντας ένα τόξο ανάσχεσης της κινεζικής επέκτασης, η οποία επίσης θα αποτελέσει ζήτημα στην ατζέντα.

Η προπαγάνδιση

Διπλωματικοί παράγοντες ξεχωρίζουν εξάλλου την «εκδήλωση δημόσιας διπλωματίας» NATO Public Forum, που θα τρέξει παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, με σκοπό την «ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές, τις αποφάσεις και τους στόχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας». Βασικά εμφανίζονται διάφοροι γυρολόγοι ΜΚΟ, μεγαλοδημοσιογράφοι, στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών, καθηγητάδες του κατεστημένου κι άλλα τέτοια στοιχεία που αναλαμβάνουν τη βρώμικη αποστολή να προπαγανδίσουν στους χώρους τους, στα ΜΜΕ και εν γένει στην «κοινή γνώμη», τα «γιατί και πώς» των επιχειρήσεων και αποστολών της λυκοσυμμαχίας.

Διόλου τυχαία, στη διοργάνωση των NATO Public Forum εμπλέκονται βαρβάτα ευρωαμερικανικά think tanks, ο μηχανισμός προπαγάνδας του ΝΑΤΟ και ολόκληρες κυβερνήσεις. Π.χ. το φετινό της Ουάσιγκτον συνδιοργανώνεται από το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Atlantic Council, το Center for a New American Security (CNAS), το GLOBSEC, το German Marshall Fund of the United States (GMF) και το Hudson Institute. Ολοι μαζί θα προσφέρουν «συζητήσεις σε πάνελ, debates και διαδραστικές συνεδρίες για διάφορα θέματα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ»...

Τα λεφτά

Σε ό,τι αφορά τη «δέσμευση των κρατών - μελών για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ», ΝΑΤΟική νόρμα που έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2014, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης τόνιζε χθες ότι «η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ («Defence Expenditure of NATO Countries» 2014 - 2024) η Ελλάδα φιγουράρει στην 5η θέση φέτος μεταξύ των κρατών - μελών, στη σχετική λίστα με το ποια πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα. Συγκεκριμένα, στις 5 πρώτες θέσεις καταγράφονται: Πολωνία (με 4,12% του ΑΕΠ), Εσθονία (3,43%), ΗΠΑ (3,38%), Λετονία (3,15%), Ελλάδα (3,08%).

Να προσθέσουμε βέβαια ότι καθώς σύσσωμος ο ευρωατλαντικός άξονας περνά ταχέως σε φάση πολεμικής οικονομίας, από μόλις 3 χώρες που έπιαναν τη νόρμα το 2014, 7 το 2022 και 10 το 2023, το 2024 οι χώρες που «συμμορφώνονται» με τον κανόνα εκτοξεύονται στις 23. Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τους ΝΑΤΟικούς πίνακες, ο ελληνικός λαός πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες (προσανατολισμένες όπως είναι στα πρότυπα και προτάγματα του ΝΑΤΟ) 8,054 δισ. ευρώ το 2022, 6,224 δισ. το 2023 και προϋπολογίζεται να καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ το 2024. Το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν «μόλις» 3,939 δισ.

Ο Μαρινάκης θύμισε εξάλλου ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέθεσε από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Οι συναντήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του Ελληνα πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών στις ΗΠΑ, σήμερα Τρίτη στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής) είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Θα έχει επίσης επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της λυκουμμαχίας.

Αύριο Τετάρτη στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του προαναφερθέντος NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αύριο βράδυ θα παρακαθίσει στο γεύμα που θα παραθέσουν προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον ο Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα Ελληνοτουρκικά

Σημειωτέον, στο πρόγραμμά του ο Μητσοτάκης δεν έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Ερντογάν ή τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χριστιάν Μίτσκοσκι. Ωστόσο ο Μαρινάκης δεν απέκλειε χθες να γίνουν «κάποιες διμερείς συναντήσεις» στο περιθώριο της Συνόδου.

Αλλωστε, ο «οδικός χάρτης» για αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ακολουθείται κατά πόδας. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Πολ. Κουλούρης, υποδέχτηκε χθες στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του, αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ, με το διήμερο πρόγραμμα να αφορά - σύμφωνα με πληροφορίες - μετάβαση και συζητήσεις στο Αρχηγείο Στόλου, επισκέψεις σε μουσεία, εθιμοτυπικά γεύματα και δείπνα. Ο Τούρκος αρχηγός Στόλου θα γίνει «εθιμοτυπικά δεκτός» και από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δ. Ε. Κατάρα.

Τα Σκόπια

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τα Σκόπια, από την κυβέρνηση λένε ότι ο Μητσοτάκης θα θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα ότι η νέα ηγεσία στη γείτονα δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes, με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι «οι συμβάσεις οι οποίες ψηφίζονται και κυρώνονται πρέπει να εφαρμόζονται».

Ούτε λέξη βέβαια για το κύριο: Οτι η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, να προετοιμάσει πιο έγκαιρα το έδαφος των σχεδιασμών στα Βαλκάνια. Οτι ήταν μια ΝΑΤΟική συμφωνία, ευθυγραμμισμένη με το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων απέναντι στη Ρωσία, στο έδαφος σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους μάλιστα έδωσε ώθηση.

Γι' αυτό - όπως προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ - ήταν και παραμένει μια κακή και επικίνδυνη συμφωνία για τους δύο λαούς, συνολικά για τους λαούς της περιοχής. Μια συμφωνία που όχι μόνο δεν αντιμετώπισε αλυτρωτισμούς, αλλά αντίθετα τους διαιωνίζει, αναγνωρίζοντας «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και γλώσσα, άρα αντικειμενικά εμπεριέχει το σπέρμα της αναζωπύρωσής τους, στο έδαφος των συνολικότερων αντιθέσεων που σοβούν στην «πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων.

«Τραπεζώματα»...

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις εργασίες της Συνόδου, στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους και με μέλη του Κογκρέσου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει χωριστές διμερείς επαφές με ομολόγους του που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα Τρίτη θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, αφιερωμένη στη λεγόμενη Ασφάλεια, με έμφαση στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», ενώ αύριο Τετάρτη θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του, στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει και ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, ο οποίος αύριο το βράδυ θα παραστεί στο αντίστοιχο δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν στους ομολόγους του των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

Ο στρατιωτικός διάδρομος από Ελλάδα μέχρι Ρωσία

Εξάλλου την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, Α. Ζαπριάνοφ, και της Ρουμανίας, Αν. Τίλβαρ, Επιστολή Προθέσεων (LoI) για τη δημιουργία «Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας» («Harmonized Military Mobility Corridor»).

Ερχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τους υπουργούς Αμυνας, πέρυσι τον Οκτώβρη, της «Επιστολής Προθέσεων περί επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας» - στην Ελλάδα αφορά την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από Ελευσίνα και καταλήγει στο Χαλκερό Καβάλας, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο είναι να πάει έως Αλεξανδρούπολη κι από εκεί βορειότερα. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση, ώστε να εξυπηρετεί τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που έχουν παραταχθεί στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Με την υπογραφή της νέας LoI για τη λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα, οι τρεις κυβερνήσεις εκφράζουν το «ενδιαφέρον» τους μεταξύ άλλων για τη «μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διέλευσης» αλλά και τη «διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών, όποτε απαιτείται».

Επιπλέον, η LoI «αποσκοπεί στη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ και αναβαθμίζει περαιτέρω τις υποδομές και τα δίκτυα διοικητικής μέριμνας σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας».

Παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ με αφορμή τη Σύνοδο

Σε ανακοίνωσή της μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τον λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν μαζικά το ΝΑΤΟ και να πάρουν μέρος στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ.

«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι άκρως επικίνδυνες για τον λαό μας και τους άλλους λαούς, τροφοδοτούν την κλιμάκωση και επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται για δυόμισι χρόνια στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την αστική τάξη της Ουκρανίας, με την καπιταλιστική Ρωσία, δίνουν μεγαλύτερη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ στη γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού», τονίζει μεταξύ άλλων.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει «την κυβέρνηση της ΝΔ με τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ΝΑΤΟικών κομμάτων, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού και πυρομαχικών στον πόλεμο στην Ουκρανία, την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

Και καταλήγει: «Οι εξελίξεις τονίζουν ότι είναι μονόδρομος η συνέχιση και η κλιμάκωση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα. Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ, να επιστρέψει η φρεγάτα "Ψαρά" από τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα και όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του».

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει την Πέμπτη 11 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στη διασταύρωση Τσιμισκή και Αριστοτέλους, για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας και ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, απευθύνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Η ΕΔΥΕΘ, στο κάλεσμά της και με αφορμή την παρουσία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης του αποβατικού πλοίου των ΗΠΑ «USS Oak Hill», σημειώνει ότι «βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους». Και απαιτεί: «Η χώρα μας να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να επιστρέψουν πίσω όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Να επιστρέψουν οι ελληνικές φρεγάτες από την Ερυθρά Θάλασσα και από την Ανατολική Μεσόγειο. Να κλείσουν οι αμερικανοNATOικές βάσεις του θανάτου, να κλείσουν τα ελληνικά λιμάνια για τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

ΦΡΕΓΑΤΑ «ΨΑΡΑ»
Βάπτισμα του πυρός στο «στόμα του λύκου»

Το βάπτισμα του πυρός πήρε το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά», η οποία στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides» αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, επισήμως εναντίον των Χούθι, υπηρετώντας συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή το πρωί στον Κόλπο του Αντεν, η φρεγάτα παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο (κατά πληροφορίες ήταν κυπριακών συμφερόντων, σημαίας Παναμά - το παρέλαβαν τα «Ψαρά» βορείως του Τζιμπουτί και η κατεύθυνση ήταν ανατολικά, προς τον κόλπο του Αντεν και το Ομάν), χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο της, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων καταρρίφθηκαν ενώ τα άλλα δύο απομακρύνθηκαν.

Το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε όσα έζησε το προηγούμενο διάστημα το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που αναπτύχθηκε πρωτύτερα στην ίδια ζώνη, και, θυμίζουμε, στις 13 Μάρτη έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs (drones), προερχόμενων από τη ζώνη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, τα οποία απομακρύνθηκαν. Ακολούθως, στις 25 Απρίλη, παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον άλλων δύο UAVs, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε. Επίσης, πρόσφατα και λίγο πριν επιστρέψει από την περιοχή, η «ΥΔΡΑ » βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα.

Κι όλα αυτά εν γνώσει της κυβέρνησης, που δεν διστάζει να τους στείλει στο «στόμα του λύκου» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, ο οποίος (συνοδευόμενος από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ) επισκέφτηκε το Σάββατο τα «Ψαρά» ενώ ελλιμενίζονταν στο λιμάνι του Τζιμπουτί, έλεγε απευθυνόμενος στο πλήρωμα του πλοίου: «Ξέρω ότι σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. Ηδη απόψε θα συνοδεύσετε ένα πλοίο μέσα από την επικίνδυνη περιοχή (σ.σ. λίγες ώρες αργότερα όντως τα «Ψαρά» ενεπλάκησαν εναντίον των 4 UAVs). Ομως, πέρα από την υπερηφάνεια που νιώθω βλέποντας την ελληνική σημαία να κυματίζει στον ιστό σας, καθώς πλέετε στην Ερυθρά Θάλασσα, θέλω να σας πω ότι η επιχείρηση είναι εξόχως σημαντική για τον κάθε Ελληνα πολίτη, για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Αν διακοπεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, οι αναταράξεις στις αγορές, η αύξηση του πληθωρισμού, η απώλεια θέσεων εργασίας θα επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, θα επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή κοινωνία», πρόσθεσε επιχειρώντας, ατυχώς, να ντύσει την αποστολή με έναν μανδύα φιλολαϊκότητας, την ώρα που π.χ. η ακρίβεια θερίζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα με Χούθι ή χωρίς.

Σε αυτό το φόντο, «η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της», τονίζουν αρμόδιες πηγές, με ό,τι κινδύνους κρύβει αυτό για το μέλλον, κι ενώ το ημερήσιο κόστος της ανάπτυξης φρεγάτας στην περιοχή, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, υπολογίζεται ακόμα και στα 500.000 ευρώ. Ξεπερνά, δηλαδή, από τον περασμένο Μάρτη, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση, τα 63 εκατομμύρια ευρώ, χώρια τα έξοδα του στρατηγείου της επιχείρησης (εκτός της αποστολής πλοίου στην περιοχή, η κυβέρνηση επέμεινε και ορίστηκε αρχηγείο της ευρωενωσιακής επιχείρησης το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ, ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα τη Λάρισα και διοικητή Ελληνα υποναύαρχο) πληρωμένα από τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όταν η κυβέρνηση αρνείται έστω και μια μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά κατανάλωσης προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι άνθρωποι του μόχθου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ