Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΡΕΓΑΤΑ «ΨΑΡΑ»
Βάπτισμα του πυρός στο «στόμα του λύκου»

Το βάπτισμα του πυρός πήρε το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά», η οποία στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides» αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, επισήμως εναντίον των Χούθι, υπηρετώντας συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή το πρωί στον Κόλπο του Αντεν, η φρεγάτα παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο (κατά πληροφορίες ήταν κυπριακών συμφερόντων, σημαίας Παναμά - το παρέλαβαν τα «Ψαρά» βορείως του Τζιμπουτί και η κατεύθυνση ήταν ανατολικά, προς τον κόλπο του Αντεν και το Ομάν), χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο της, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων καταρρίφθηκαν ενώ τα άλλα δύο απομακρύνθηκαν.

Το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε όσα έζησε το προηγούμενο διάστημα το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που αναπτύχθηκε πρωτύτερα στην ίδια ζώνη, και, θυμίζουμε, στις 13 Μάρτη έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs (drones), προερχόμενων από τη ζώνη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, τα οποία απομακρύνθηκαν. Ακολούθως, στις 25 Απρίλη, παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον άλλων δύο UAVs, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε. Επίσης, πρόσφατα και λίγο πριν επιστρέψει από την περιοχή, η «ΥΔΡΑ » βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα.

Κι όλα αυτά εν γνώσει της κυβέρνησης, που δεν διστάζει να τους στείλει στο «στόμα του λύκου» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, ο οποίος (συνοδευόμενος από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ) επισκέφτηκε το Σάββατο τα «Ψαρά» ενώ ελλιμενίζονταν στο λιμάνι του Τζιμπουτί, έλεγε απευθυνόμενος στο πλήρωμα του πλοίου: «Ξέρω ότι σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. Ηδη απόψε θα συνοδεύσετε ένα πλοίο μέσα από την επικίνδυνη περιοχή (σ.σ. λίγες ώρες αργότερα όντως τα «Ψαρά» ενεπλάκησαν εναντίον των 4 UAVs). Ομως, πέρα από την υπερηφάνεια που νιώθω βλέποντας την ελληνική σημαία να κυματίζει στον ιστό σας, καθώς πλέετε στην Ερυθρά Θάλασσα, θέλω να σας πω ότι η επιχείρηση είναι εξόχως σημαντική για τον κάθε Ελληνα πολίτη, για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Αν διακοπεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, οι αναταράξεις στις αγορές, η αύξηση του πληθωρισμού, η απώλεια θέσεων εργασίας θα επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, θα επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή κοινωνία», πρόσθεσε επιχειρώντας, ατυχώς, να ντύσει την αποστολή με έναν μανδύα φιλολαϊκότητας, την ώρα που π.χ. η ακρίβεια θερίζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα με Χούθι ή χωρίς.

Σε αυτό το φόντο, «η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της», τονίζουν αρμόδιες πηγές, με ό,τι κινδύνους κρύβει αυτό για το μέλλον, κι ενώ το ημερήσιο κόστος της ανάπτυξης φρεγάτας στην περιοχή, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, υπολογίζεται ακόμα και στα 500.000 ευρώ. Ξεπερνά, δηλαδή, από τον περασμένο Μάρτη, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση, τα 63 εκατομμύρια ευρώ, χώρια τα έξοδα του στρατηγείου της επιχείρησης (εκτός της αποστολής πλοίου στην περιοχή, η κυβέρνηση επέμεινε και ορίστηκε αρχηγείο της ευρωενωσιακής επιχείρησης το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ, ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα τη Λάρισα και διοικητή Ελληνα υποναύαρχο) πληρωμένα από τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όταν η κυβέρνηση αρνείται έστω και μια μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά κατανάλωσης προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι άνθρωποι του μόχθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ