Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνες αποφάσεις και σχεδιασμοί προετοιμασίας για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ανακοίνωση με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ:

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιούλη 2024, στην Ουάσιγκτον, σηματοδοτεί έναν νέο γύρο έντασης της ευρωατλαντικής επιθετικότητας σε όλο τον κόσμο. Σε πρώτο πλάνο είναι η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στην αστική τάξη της Ουκρανίας, που ενεργά υποστηρίζει και στηρίζεται απ' το ΝΑΤΟ, και την καπιταλιστική Ρωσία και τους δικούς της συμμάχους, γεγονός που γεννά μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Οι αποφάσεις που δρομολογούνται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- Αποστολή σύγχρονων οπλικών συστημάτων, μαχητικών αεροσκαφών F-16, ακόμα και στρατιωτικών δυνάμεων στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, χρησιμοποίηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.

- Αναβάθμιση των σχέσεων με την Ουκρανία, με τη διαμόρφωση μιας "θεσμικής γέφυρας", με κατεύθυνση την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τη χρηματοδότηση της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι με 40 δισ. ευρώ τον χρόνο, που προστίθενται στα τεράστια ποσά που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται ακόμη και η δημιουργία θέσης "ανώτερου πολιτικού αντιπροσώπου" του ΝΑΤΟ με έδρα την Ουκρανία, κατά αναλογία με ό,τι έκανε το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής.

- Εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου και παραπέρα στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος.

- Ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα και παραπέρα ισχυροποίηση των σχέσεων ΝΑΤΟ - ΕΕ.

- Επέκταση στον Ινδικό - Ειρηνικό και δυνάμωμα της συμμαχίας με Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, καθώς και ΝΑΤΟικό "σημάδεμα" κι άλλων περιοχών, όπως αυτής του Καυκάσου (με πρόσκληση σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία), της Μέσης Ανατολής (με πρόσκληση, εκτός του Ισραήλ και αραβικών χωρών, όπως Αίγυπτος, Ιορδανία, Κατάρ, Τυνησία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν).

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες αποφάσεις και σχεδιασμούς, προετοιμασία για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ στη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού και ισχυροποίηση των ευρωατλαντικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την Ασία, σε όλο τον κόσμο.

Η Σύνοδος Κορυφής συμπίπτει με τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Οσοι "γιορτάζουν" αυτή τη μαύρη επέτειο προκαλούν τον λαό μας και τους άλλους λαούς, γιατί αυτός ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός είναι ταυτισμένος με εκατοντάδες πολέμους και επεμβάσεις, με στρατιωτικά πραξικοπήματα και δολοφονίες αγωνιστών, με εγκληματικά σχέδια κατά των λαών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες. Είναι "βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό" στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας στο πολεμικό σφαγείο, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτήν την επικίνδυνη πολιτική, που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, στηρίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα συστημικά κόμματα. Ολοι τους είναι συνένοχοι για τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, βάζοντας τη χώρα και τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Το ΚΚΕ, που πρωταγωνιστεί στους αντιπολεμικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, καλεί τον λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν αποφασιστικά το ΝΑΤΟ, τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις που θα πάρει, να απορρίψουν μαζικά και να αντιπαλέψουν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των ΝΑΤΟικών κομμάτων, που παρουσιάζουν τη δολοφονική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ ως "δύναμη ασφάλειας και ειρήνης". Να δυναμώσουν τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις στο τιμόνι της εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ