Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνεται το σφυροκόπημα της Πόλης της Γάζας, νέες εντολές αναγκαστικού εκτοπισμού χιλιάδων αμάχων

Εκθεση στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Lancet» εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα ενδέχεται να φτάνει τους 186.000...

Από τη νέα δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο του ΟΗΕ που αποτελούσε καταφύγιο χιλιάδων αμάχων, στην κεντρική Γάζα

Copyright 2023, The Associated

Από τη νέα δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο του ΟΗΕ που αποτελούσε καταφύγιο χιλιάδων αμάχων, στην κεντρική Γάζα
Με δύο ακόμα πολύνεκρους βομβαρδισμούς σε σχολεία στα οποία είχαν καταφύγει άμαχοι, με νέες εντολές αναγκαστικού εκτοπισμού και με ακόμα εντονότερο σφυροκόπημα ιδιαίτερα της Πόλης της Γάζας καθώς και άλλων περιοχών, το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Μετά από 276 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 38.193 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 87.903. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 75.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα ωστόσο είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος, κάτι που κατά καιρούς έχει παραδεχθεί και η κυβέρνηση Μπάιντεν, που παρείχε χιλιάδες αμερικανικές βόμβες στο Ισραήλ...

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της ΜΚΟ «Euro-Med Human Rights Monitor» ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αγνοούνται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ο ισραηλινός στρατός παρεμποδίζει την ανάκτηση των σορών των αγνοουμένων, μεταξύ άλλων με επιθέσεις εναντίον πληρωμάτων της πολιτικής προστασίας, ομάδων διάσωσης και οικογενειών που προσπαθούν να βρουν τα πτώματα των συγγενών τους, αλλά και με την παρεμπόδιση της εισόδου στη Γάζα του απαραίτητου εξοπλισμού και των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία βαρέων μηχανημάτων.


Copyright 2024 The Associated

Αντίστοιχα, έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The Lancet», με τίτλο «Καταμετρώντας τους νεκρούς στη Γάζα: Δύσκολο αλλά αναγκαίο», επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα, πέρα από τα άμεσα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων, περιλαμβάνει χιλιάδες ακόμα θανάτους από τις συνέπειες του πολέμου, όπως ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

Συνυπολογίζοντας τον αριθμό των άμεσα σκοτωμένων, τις εκτιμήσεις για τους αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια, το μέγεθος της ισοπέδωσης της Λωρίδας της Γάζας και των υποδομών της, τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, καθώς και τα στοιχεία από άλλες πολεμικές συγκρούσεις στον κόσμο, η έκθεση τονίζει ότι «δεν είναι απίθανο να εκτιμηθεί ότι έως και 186.000 ή και περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα»...

Δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε άλλα δύο σχολεία

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος βομβάρδισε άλλα δύο σχολεία που αποτελούσαν καταφύγια αμάχων.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) το Σάββατο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, δήλωσε ότι πάνω από το 50% των 190 ιδρυμάτων της υπηρεσίας έχει χτυπηθεί και 520 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να αναζητήσουν καταφύγιο σε αυτά τα ιδρύματα του ΟΗΕ.

«Αλλη μια μέρα. Αλλος ένας μήνας. Αλλο ένα βομβαρδισμένο σχολείο», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Λαζαρινί, τονίζοντας ότι το εν λόγω σχολείο φιλοξενούσε περίπου 2.000 εκτοπισμένους. Σύμφωνα εξάλλου με την UNRWA, τουλάχιστον 196 εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ.

Μόλις μία μέρα μετά, την Κυριακή, το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο που διαχειρίζεται το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Πόλη της Γάζας, στον τομέα αλ Τζαουνί, όπου φιλοξενούνται άμαχοι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων.

Το καθολικό Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι το σχολείο αυτό «από την αρχή του πολέμου υπήρξε τόπος όπου προσέφυγαν εκατοντάδες άμαχοι».

Το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά πως τάχα πήρε όλα τα μέτρα για να «προστατευτούν οι άμαχοι», όπως και ότι στοχοποίησε «τρομοκράτες»...

Σφυροκόπημα στην Πόλη της Γάζας και νέες εντολές εκκένωσης

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει τις σφοδρές επιθέσεις του στην Πόλη της Γάζας, εκδίδοντας παράλληλα νέες εντολές εκκένωσης για συνοικίες της πόλης, οδηγώντας χιλιάδες Παλαιστίνιους σε νέο αναγκαστικό εκτοπισμό, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε.

Μεταξύ άλλων, οι νέες εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν την Κυριακή περιλάμβαναν τις συνοικίες Σάμπρα, Ριμάλ, Τελ αλ Χάουα και Νταράτζ, ενώ χτες οι εντολές εκκένωσης επεκτάθηκαν και στους κατοίκους στα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας.

Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εκτοπίζονται ξανά κλήθηκαν από τον κατοχικό στρατό να κατευθυνθούν σε μια δήθεν «ανθρωπιστική ζώνη» στην περιοχή αλ Μαουάσι, στη νότια Γάζα, καθώς και στην Ντεϊρ αλ Μπαλάχ. Στην πραγματικότητα και αυτές οι «ανθρωπιστικές ζώνες» έχουν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες εκτοπισμένους αμάχους...

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει τα 1,9 εκατομμύρια, σε σύνολο περίπου 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε παράλληλα νέες επιδρομές στις νότιες και δυτικές συνοικίες της Πόλης της Γάζας, ενώ συνέχισε τις φονικές επιθέσεις στη συνοικία Σουτζάγια.

Σε ανακοίνωσή της, η Επισκοπική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ και της Μέσης Ανατολής κατήγγειλε το κλείσιμο του Αραβικού Αγγλικανικού Νοσοκομείου al Ahli στην Πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα της εκκένωσης πολλών περιοχών που διέταξε ο ισραηλινός στρατός.

Την Κυριακή σημειώθηκε μεγάλος αριθμός βολών από drone δίπλα στο νοσοκομείο, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση (του ισραηλινού στρατού) ότι η περιοχή είχε κηρυχθεί κόκκινη ζώνη και ότι όλοι θα πρέπει να εκκενώσουν αμέσως όλα τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων όλων όσα βρίσκονταν στο νοσοκομείο», επισημαίνεται.

Παράλληλα με τα παραπάνω συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, όπως στη συνοικία Tal as-Sultan, δυτικά της νότιας πόλης Ράφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συγκέντρωση ανθρώπων κοντά στον κόμβο Qadisiyah, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, σύμφωνα με τα παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, από ισραηλινή επίθεση σε Παλαιστίνιους κρατούμενους λίγο μετά την απελευθέρωσή τους, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι.

Οι κρατούμενοι είχαν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις το Σάββατο, ενώ οι σοροί τους βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια με χειροπέδες, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οπως καταγγέλλει ο θείος ενός εκ των σκοτωμένων, βρήκε τον ανιψιό του και άλλους δύο νεκρούς παρατημένους στο έδαφος, κοντά στην περιοχή του περάσματος Κερέμ Σαλόμ. «Δεν φορούσαν ρούχα και στα χέρια τους είχαν πλαστικές χειροπέδες που τους είχε βάλει ο ισραηλινός στρατός», πρόσθεσε.

Ενας από τους πολλούς Παλαιστίνιους που είχε συλληφθεί το Σάββατο και κρατήθηκαν για να ανακριθούν, ο Αμπού Τάχα, τόνισε ότι λίγη ώρα αφού αφέθηκαν ελεύθεροι, έγιναν στόχος πυροβολισμών. «Φτάσαμε στην οδό Καρκάρ (στη Λωρίδα της Γάζας). Δέκα λεπτά αφού βρεθήκαμε εκεί, μας πέταξαν βόμβα»...

Δυτική Οχθη: Κατεδάφιση σχολείου από τις κατοχικές δυνάμεις

Παράλληλα με το έγκλημα στη Γάζα, κλιμακώνεται διαρκώς η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη.

Σε άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα βαρβαρότητας, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατεδάφισαν σχολείο ανατολικά της Yatta, νότια της Χεβρώνας. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, στο σχολείο φοιτούσαν 70 αγόρια και κορίτσια δημοτικού.

Εβραίοι έποικοι από τους εποικισμούς Karmiel και Tzcharman είχαν επιτεθεί στο ίδιο σχολείο περισσότερες από μία φορές, προκαλώντας καταστροφές, τονίσει το WAFA, πιέζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας, 57 σχολεία στη Δυτική Οχθη έχουν δεχθεί επιθέσεις και βανδαλισμούς από τις κατοχικές δυνάμεις και εποίκους από τον περασμένο Οκτώβρη.

Χτες επίσης οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν άλλους 30 Παλαιστίνιους από τη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και πρώην κρατουμένων, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλλήψεων από τον περασμένο Οκτώβρη σε 9.580.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μέσα στο Ισραήλ, με τους διαδηλωτές να απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς, για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Την Κυριακή διαδηλωτές κατέβηκαν σε μεγάλους οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα, προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων, μεταξύ άλλων στην κεντρική λεωφόρο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται επίσης διαμαρτυρίες έξω από σπίτια υπουργών.

Χτες διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους του Τελ Αβίβ και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ