Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι απόστρατοι πρέπει να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τον πρόεδρο της Ενωσης Απόστρατων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝΑΣΠΑ), Νικόλαο Ντίγκο, Πχο (Ε) ΠΝ ε.α.

Στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόστρατοι αναφέρεται ο πρόεδρος της Ενωσης Απόστρατων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝΑΣΠΑ), Νικόλαος Ντίγκος, Πχος (Ε) ΠΝ ε.α., μιλώντας στον «Ριζοσπάστη».

Ακολουθεί η συνέντευξη.

* * *

-- Τι λέτε για την ακρίβεια και τις συνέπειές της στις οικογένειες των αποστράτων;

-- Καταρχάς θα μου επιτρέψετε να επιβεβαιώσω και εγώ από τη μεριά μου, εκφράζοντας, πιστεύω, όλες/ους τις/τους απόστρατους, τουλάχιστον όμως τα μέλη της ΕΝΑΣΠΑ, ότι πράγματι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά. Ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα προϊόντα Ενέργειας, στα καύσιμα, στα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων (λεωφορεία, πλοία κ.λπ.), στον ρουχισμό, στα παπούτσια. Ολα ακριβά. Ακρίβεια που επηρεάζει όχι μόνο τις οικογένειες των απόστρατων, αλλά και όλο τον ελληνικό λαό. Που στερεί από τις οικογένειές μας ακόμα και τα βασικά είδη για τη διατροφή μας. Ειδικά δε σε αυτές τις οικογένειες όπου υπάρχουν βρέφη (τα εγγόνια μας), για τα οποία κάποια είδη, όπως γάλα, βρεφικές τροφές, πάνες κ.λπ., είναι αναγκαία για την ανάπτυξή τους, οι τιμές στα είδη αυτά έχουν πάρει την ανηφόρα και καθίσταται αδύνατη ή τουλάχιστον με δυσκολίες η αγορά τους και στον χρόνο που πρέπει. Το ψωμί με δυσκολίες μπαίνει στο καθημερινό μας τραπέζι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η ακρίβεια δεν αποτυπώνεται μόνο με τις ανεβασμένες τιμές αγοράς προϊόντων. Ενας μισθωτός, ένας συνταξιούχος, ένας αυτοαπασχολούμενος θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και να αντιμετωπίσει την όποια ακρίβεια αν ο μισθός, η σύνταξη, το εισόδημά του εν γένει ακολουθούσε τα επίπεδα του πληθωρισμού και «έτρεχε» πάνω απ' αυτόν. Η μεγάλη αύξηση στο λάδι, για παράδειγμα (93% το 2023 σε σχέση με το 2021 και 67% το 2024 σε σχέση με το 2023), δεν θα φαινόταν αν υπήρχε και η αντίστοιχη αύξηση σε μισθούς και συντάξεις. Υπήρξε; Οχι. Εδώ θα συμφωνήσουμε με την πρόταση του Κόμματός σας, την οποία οφείλουμε να υπερασπίσουμε και να ενισχύσουμε: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, φορολόγηση επιχειρηματικών ομίλων και εφοπλιστών.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων για τις συντάξεις

-- Τι διεκδικείτε για τις συντάξεις σας;

-- Οι απόστρατοι μαζί με όλους τους συνταξιούχους διεκδικούμε:

  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.
  • Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016.
  • Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).
  • Στις συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται στον επιζώντα και οι δύο συντάξεις, με δικαίωμα επιλογής στο ποια σύνταξη θα κρατήσει ως κύρια και την απόδοση της δεύτερης σύνταξης στο 70% εφ' όρου ζωής.
  • Καταβολή της εθνικής σύνταξης σε όλες τις συντάξεις.
  • Κατάργηση του 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις χηρείας (του αποβιώσαντος).
  • Να εξοπλιστεί με όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα και να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, για την άμεση έκδοση των συντάξεων. Να επιστρέψει στις υπηρεσίες του το προσωπικό των ΕΔ που καλύπτει τα αντίστοιχα κενά.
  • Εντοκη επιστροφή από τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ (ΜΤ) των παρακρατήσεων του ν. 4093/12, από το 2015 και όχι μόνο από το 2021.
  • Κάλυψη, από το κράτος, του συνόλου των απωλειών μέχρι σήμερα των αποθεματικών όλων των Ταμείων (PSI, χρηματιστήριο κ.λπ.), που λεηλατήθηκαν διαχρονικά από τις κυβερνητικές πολιτικές όλων των ετών.
Για το θέμα της Υγείας

-- Ποια η γνώμη σας σχετικά με το θέμα της Υγείας και τους απόστρατους;

-- Η Υγεία είναι μια πονεμένη ιστορία, όπως πονεμένη είναι για όλες/ους τις/τους συνταξιούχους. Καθ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής μας ζωής καταβάλαμε ουδόλως ευκαταφρόνητα ποσά για την υγεία μας, όπως συνεχίζουμε να καταβάλλουμε και ως απόστρατοι. Εχουμε την Υγεία που προσδοκούμε; ΟΧΙ είναι η απάντηση. Καταρχάς, η Υγεία που μας παρέχεται δεν μπορεί να ονομάζεται δωρεάν και δημόσια, αφού καθημερινά βάζουμε ολοένα και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων. Είναι ο αναγκαίος όρος για να οδηγηθεί η δημόσια Υγεία στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων Υγείας, προς «εξυγίανσή» της και διασφάλισή της. Δεν είναι τυχαία τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, που μάλιστα η κυβέρνηση τα διαφημίζει ως επίτευγμα. Από το πλάνο αυτό δεν εξαιρούνται ούτε τα στρατιωτικά νοσοκομεία ούτε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική δομή Υγείας, όπως τα ΚΙΧΝΕ, τα οποία φέρεται να οδηγούνται σε κλείσιμο. Το περασμένο διάστημα απασχόλησε έντονα τη στρατιωτική οικογένεια η φήμη ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας πρόκειται να συγχωνευτούν. Το ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό - διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά καταβάλλει, με εντατικοποίηση της δουλειάς και ελάχιστα υλικά, κάθε δυνατή προσπάθεια να λειτουργήσουν. Με το φιλότιμο όμως η Υγεία δεν πάει μπροστά. Χρειάζεται συνειδητή κρατική χρηματική ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέσων και υλικών για να είναι πραγματικά δωρεάν η Υγεία του λαού μας, που πρέπει να παραμείνει δημόσια.

Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού (ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού κ.λπ.), για να μπορούν να λειτουργούν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας για όλους τους εμπλεκόμενους (προσωπικό και ασθενείς). Απαιτούμε τη δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και την κατάργηση κάθε πληρωμής στις δημόσιες δομές Υγείας. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν. Ζητάμε να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

Φάρμακο - κερδοφόρα επιχείρηση

-- Το σχόλιό σας για τις αυξήσεις στα φάρμακα;

-- Οπως η Υγεία, έτσι και το Φάρμακο τείνει να γίνει ακριβό εμπόρευμα, που για να το αγοράσεις πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη. Αντί το Φάρμακο να είναι δωρεάν παροχή μιας κυβέρνησης που φροντίζει και μεριμνά για την υγεία του λαού της, έχει καταντήσει να είναι κερδοφόρα επιχείρηση ολιγοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο Φάρμακο. Πρόσφατα η Ομοσπονδία στην οποία ανήκει η Ενωσή μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), με έγγραφό της, εκφράζοντας όλες/ους τις/τους απόστρατους διατύπωσε την πλήρη αντίθεση και αγανάκτησή της απέναντι στην αύξηση των τιμών των αναγκαίων για την υγεία του λαού μας φαρμάκων, την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, τόνισε ότι η αύξηση αυτή είναι απότοκη της πολιτικής εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού που λέγεται Φάρμακο. Μέσω της ΠΟΜΑΣ, ως απόστρατοι καλέσαμε την κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και να βάλει φρένο στις ορέξεις των φαρμακοβιομηχανιών για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους. Απαιτούμε κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στα φάρμακα. Κατάργηση των χαρατσιών στις συνταγές για φάρμακα 1 ευρώ και στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις 3 ευρώ.

Είμαστε αντίθετοι στην εμπλοκή μας στους δύο πολέμους

-- Τι λέτε για τη συμμετοχή της χώρας μας σε δύο πολέμους;

-- Προφανώς αναφέρεστε στους άδικους - ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή στη Γάζα και στην Ουκρανία. Αν και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, με 35 και παραπάνω χρόνια υπηρεσίας ο καθένας μας στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεση του σωματείου μας, της ΕΝΑΣΠΑ, στην εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους πολέμους αυτούς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο σφαγιασμός του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο / κατακτητή Ισραήλ και την κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τώρα. Κρατά εδώ και 76 χρόνια. Η συμμετοχή της χώρας μας, με φρεγάτες και με το στρατηγείο της Λάρισας, θέτει σε κίνδυνο αφενός τους ίδιους τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, που ήδη ενεπλάκησαν σε επικίνδυνα συμβάντα στην Ερυθρά Θάλασσα με τη φρεγάτα «Υδρα», αφετέρου την ίδια τη χώρα μας, που καθίσταται στόχος αντιποίνων.

Στόχος αντιποίνων καθίσταται η χώρα μας και από την εμπλοκή της στον πόλεμο στα εδάφη της Ουκρανίας. Μπορούμε να καταλάβουμε ως απόστρατοι ότι ο πόλεμος αυτός, όπως και το Κόμμα σας πληροφορεί και δικαίως το κάνει, διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας μεταξύ της Ρωσίας από τη μία πλευρά και της συμμαχίας ΝΑΤΟ - ΕΕ από την άλλη. Στη μέση ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καμία δουλειά δεν έχουν να εμπλακούν. Η απομείωση των πυρομαχικών μας και η διαφαινόμενη διάθεση ελληνικών στρατευμάτων υπό το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - μέχρι και στον αμερικανικό στρατό δύναται να διαθέσει Ελληνες στρατιωτικούς η χώρα μας, με μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση - δεν βρίσκουν σύμφωνο το σωματείο μας. Ζητάμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους αυτούς. Να γυρίσουν τώρα πίσω η φρεγάτα «Ψαρά» και όλες οι αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών μακριά από τα σύνορα της χώρας.

Να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, για την οποία σας ευχαριστώ ιδιαίτερα, επιτρέψτε μου να πω το εξής, το οποίο θεωρώ σημαντικό και αναγκαίο:

Οι απόστρατοι μαζί με όλους τους συνταξιούχους πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μαζικά και αγωνιστικά. Να οργανωθούν σε σωματεία που πραγματικά αγωνίζονται και διεκδικούν, και όχι σε σωματεία - «συνομιλητές» με τις κυβερνήσεις. Να δυναμώσουν τον αγώνα όλοι μαζί οι συνταξιούχοι για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που τους απαξιώνει και τους εξαθλιώνει. Να διεκδικήσουν τη ζωή που οφείλουν να έχουν. Ενα καλύτερο μέλλον, με ελπίδα. Η συμμετοχή των απόστρατων της Αττικής στην ΕΝΑΣΠΑ πρέπει να δυναμώσει. Καλούμε όλες και όλους τις/τους απόστρατους που διαμένουν στην Αττική να δυναμώσουν το σωματείο με την εγγραφή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ