Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Πεκίνο ο Ορμπαν συνεχίζει την ... «αποστολή ειρήνης»

Δύο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσιάζει την Κίνα ως αναπόσπαστο μέρος της «διευθέτησης» της σύγκρουσης

Xinhua

Το Πεκίνο επισκέφτηκε χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν, μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα για τη λεγόμενη «προοπτική διευθέτησης» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, επίσκεψη η οποία προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών και του Λευκού Οίκου.

Η Ουγγαρία ανέλαβε την 1η Ιούλη την εξάμηνη προεδρία στην ΕΕ και σχεδόν αμέσως ο Ορμπαν αναχώρησε για το πρώτο του ταξίδι στο Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρό της, Β. Ζελένσκι, για διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με την «προοπτική ειρηνικής διευθέτησης», παρότι μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στους όρους που θέτουν.

Ο Ορμπαν διαμηνύει ότι βρίσκεται σε κάποια «αποστολή ειρήνης» και την Παρασκευή συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ωστόσο οι Βρυξέλλες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η προεδρία στην ΕΕ δεν εξουσιοδοτεί τη Βουδαπέστη να συνομιλεί με τη Μόσχα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αν και αναγνώρισε ότι δεν είχε εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ταξίδι του στη Μόσχα, συμπλήρωσε πως «η ειρήνη στην Ουκρανία» δεν μπορεί να επιτευχθεί αν επιλέξει να καθίσει «σε μια άνετη πολυθρόνα στις Βρυξέλλες».

Η χθεσινή επίσκεψή του στο Πεκίνο - και μάλιστα δύο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την Ουκρανία - σηματοδοτεί ότι η όποια προοπτική για διαπραγματεύσεις και «διευθέτηση» περνάει από την Κίνα, η οποία έχει καταθέσει δικό της σχέδιο (μαζί με τη Βραζιλία) για τον «τερματισμό» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σχέδιο κοντά στους όρους της Ρωσίας.

«Αποστολή ειρήνης 3.0», έγραψε ο Ορμπαν καθώς προσγειωνόταν στο Πεκίνο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε δική του ανακοίνωση διευκρίνισε ότι ο Ούγγρος ηγέτης θα είχε συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για «υποθέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Η Κίνα είναι μια βασική δύναμη στη δημιουργία των συνθηκών για ειρήνη στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας», τόνισε εξάλλου ο Ούγγρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «το πότε θα τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα αποφασιστεί από τρεις παγκόσμιες δυνάμεις - τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα - εκτός από τα αντιμαχόμενα μέρη».

Η Ουγγαρία, αν και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στην στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διατηρεί οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό «εταίρο» της Κίνας, την ώρα που η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη δεύτερη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου.

Μάλιστα ο Ορμπαν αναφερόμενος σε μια πιθανή εκλογή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ είπε ότι «αυτό θα είναι καλό για την παγκόσμια πολιτική», καθώς είναι «ο άνθρωπος της ειρήνης». Εξάλλου, επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας την Ευρώπη «να σταματήσει να αντιγράφει» την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ενώ προέβλεψε μια όλο και πιο αιματηρή σύγκρουση τους επόμενους μήνες.

Σι: Κατάπαυση του πυρός και άμεσες συνομιλίες

Ο Κινέζος Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Ορμπάν κάλεσε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες» για έναν «απευθείας διάλογο» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

«Μόνο όταν οι μεγάλες δυνάμεις δείξουν θετική ενέργεια, αντί για αρνητική, θα φανεί σε αυτήν τη σύγκρουση η αχτίδα της ελπίδας για μια εκεχειρία», υπογράμμισε ο Σι.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μια εκεχειρία και μια πολιτική διευθέτηση στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, ενώ σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή βασικός στόχος θα πρέπει να είναι πώς να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Επί του παρόντος, η τήρηση τριών αρχών είναι υψίστης σημασίας: Να εμποδιστούν τα χτυπήματα εκτός πεδίου μάχης, να αποτραπεί η κλιμάκωση και να σταματήσει οποιοσδήποτε να τροφοδοτεί τη σύγκρουση», επέμεινε ο Σι, δείχνοντας προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Επιπλέον, ο Κινέζος Πρόεδρος αναφερόμενος στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουν κανέναν λόγο να βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους», καθώς «δεν υπάρχουν ούτε γεωπολιτικές διαφορές, ούτε θεμελιώδης σύγκρουση συμφερόντων. Οι σχέσεις Κίνας - ΕΕ έχουν στρατηγική σημασία και παγκόσμιο αντίκτυπο».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ η Ουγγαρία «θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διευκόλυνση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης της ΕΕ και της Κίνας, και για την επίτευξη θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους».

Στο μεταξύ, Κινέζοι στρατιωτικοί έφτασαν στη Λευκορωσία το Σάββατο για να συμμετάσχουν σε κοινά αντιτρομοκρατικά γυμνάσια από 8 έως 19 Ιούλη, ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Τα κοινά γυμνάσια θα επιτρέψουν να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών, να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα σε λευκορωσικές και κινεζικές μονάδες και να τεθεί θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Λευκορωσίας - Κίνας» στο πεδίο της εκπαίδευσης, ανέφερε το Μινσκ.

Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν «συμφωνία ασφαλείας»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντ. Τουσκ στη Βαρσοβία για να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη «συμφωνία ασφαλείας», παρόμοια με αυτές που έχει υπογράψει το Κίεβο με περίπου άλλες 20 χώρες του ΝΑΤΟ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την αμυντική συνεργασία, την υποστήριξη της Βαρσοβίας στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της Ουκρανίας και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Μπαράζ ρωσικών χτυπημάτων στην ουκρανική επικράτεια

Στο μεταξύ, χθες η Ρωσία εξαπέλυσε ένα μπαράζ πυραυλικών και άλλων χτυπημάτων στην ουκρανική επικράτεια, μεταξύ άλλων και στο Κίεβο. Οι αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 20 νεκρούς. Χτυπήθηκε επίσης ένα παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο, όπου φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 40 πυραύλους με στόχο διάφορες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, εμπορικά κτίρια και κατοικίες σε διαφορετικές ουκρανικές πόλεις. Οι αρχές στην πόλη του Κίεβου δήλωσαν ότι τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στο χτύπημα που έγινε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Ισημερινού, της Σλοβενίας και των ΗΠΑ, για να συζητήσει το ρωσικό πλήγμα στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου.

Στην Οδησσό ο νέος υπουργός Αμυνας της Βρετανίας

Την προμήθεια περισσότερων συστημάτων πυροβολικού, πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, της κυβέρνησης των Εργατικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.

«Μπορεί να υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενωμένο για την Ουκρανία», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Οδησσό, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας.

Ο Χίλι διαβεβαίωσε ότι το σημαντικό πακέτο βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας που ανακοινώθηκε τον Απρίλη 2024 θα αποσταλεί στην Ουκρανία εντός των προσεχών 100 ημερών.

Κλιμάκωση με F-16 που αναμένονται άμεσα στο Κίεβο

Η Ολλανδία θα αρχίσει χωρίς καθυστέρηση την προμήθεια αεροσκαφών 24 F-16 στην Ουκρανία, υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Φέλντκαμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο.

Η παράδοση των μαχητικών F-16 θεωρείται σοβαρή κλιμάκωση, που μπορεί να οδηγήσει και στην επέκταση του πολέμου, ενώ το Αμστερνταμ έχει επιτρέψει στο Κίεβο να τα χρησιμοποιεί και για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Από την πλευρά της η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα μαχητικά ως ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Με την ευκαιρία της πρώτης του μετακίνησης στο εξωτερικό από τον διορισμό του ως ΥΠΕΞ εδώ και λίγες μέρες, ο Φέλντκαμπ διαβεβαίωσε ότι οι αναγκαίες άδειες εξαγωγής εκδόθηκαν την περασμένη βδομάδα και η Ολλανδία είναι πλέον έτοιμη να στείλει τα αεροσκάφη χωρίς καθυστέρηση στην Ουκρανία, χωρίς να προσδιορίσει τον χρόνο παράδοσης. Στην επίσκεψη συνοδευόταν και από τον Ολλανδό υπουργό Αμυνας Ρ. Μπρέκελμανς.

Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένονται περαιτέρω αποφάσεις για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας αυτό το καλοκαίρι, με προηγμένα συστήματα «Patriot» και άλλα συστήματα.

Ο Ζελένσκι έχει θέσει στόχο να διπλασιαστούν οι αντιαεροπορικές ικανότητες των ουκρανικών δυνάμεων, και η Ολλανδία θα προμηθεύσει δεύτερη συστοιχία «Patriot».

Η Ουκρανία θεωρείται ότι επί του παρόντος διαθέτει 5 τέτοια συστήματα. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει ανακοινώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να της προμηθεύσει κι αυτή μια συστοιχία, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις παρέλαβαν το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα «Patriot» που της είχε υποσχεθεί η Γερμανία. Η Ιταλία δεσμεύτηκε να στείλει ένα σύστημα «Samp-T», γαλλοϊταλικής παραγωγής.

Το Κίεβο ελπίζει σε πιθανή παράδοση έως και 6 συστοιχιών «Patriot» από το Ισραήλ για να προστατευτούν πόλεις στρατηγικής σημασίας, όπως το Χάρκοβο, το Ντνίπρο, η Ζαπορίζια και η Οδησσός.

Μόσχα: Καταγγέλλει «απόπειρα πειρατείας» σε στρατηγικό βομβαρδιστικό

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας εμπόδισε απόπειρα της Ουκρανίας να οργανώσει την πειρατεία ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22M3 και να το φέρει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες.

«Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν την πρόθεση να στρατολογήσουν έναν Ρώσο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι χρηματικής αμοιβής και χορήγησης της ιταλικής υπηκοότητας, για να τον πείσουν να οδηγήσει και να προσγειώσει ένα πυραυλοφόρο αεροπλάνο στην Ουκρανία», ανέφερε.

Στη διάρκεια της επιχείρησης η Ρωσία έλαβε πληροφορίες που βοήθησαν τις δυνάμεις της να πλήξουν το αεροδρόμιο του Οζερνε στο Ζιτομίρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, πρόσθεσε στη δήλωσή της η FSB.

Την Κυριακή επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές της ρωσικής περιφέρειας Βορόνεζ, μετά την πρόκληση φωτιάς σε μια αποθήκη, από την επίθεση ουκρανικού drone.

Στη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ προκλήθηκε το Σάββατο φωτιά σε αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, από τα συντρίμμια των drones που είχαν καταρριφθεί στις περιοχές Πάβλοφσκι και Λενινγκράντσκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το πιο επείγον καθήκον» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ(2024-07-10 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ορμπαν στο Κίεβο για προοπτική «ειρηνευτικών» συνομιλιών(2024-07-03 00:00:00.0)
«Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση» στο πεδίο, προειδοποιεί ο Μπορέλ(2024-04-10 00:00:00.0)
Περισσότερους «Patriot» και μαχητικά F-16 ζητά το Κίεβο(2024-03-29 00:00:00.0)
«Λεπτομερείς» σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - Κιέβου για την «επιχειρησιακή κατάσταση σε όλο το μέτωπο»(2023-05-02 00:00:00.0)
«Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας οι «Patriot» αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία(2022-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ