Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσκεψη Ορμπαν στο Κίεβο για προοπτική «ειρηνευτικών» συνομιλιών

Ενώ ανεβαίνει η ένταση σε Λευκορωσία, Καλίνινγκραντ

Από τη συνάντηση Ορμπαν - Ζελένσκι στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press O

Από τη συνάντηση Ορμπαν - Ζελένσκι στο Κίεβο
Επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, μια μέρα αφότου η Βουδαπέστη ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ και δηλώνοντας πως θα συζητήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την προοπτική «ειρηνικής διευθέτησης» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

«Στόχος της ουγγρικής προεδρίας είναι να συμβάλει στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Γι' αυτό έκανα το πρώτο μου ταξίδι στο Κίεβο» από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ο Ορμπαν. Η Ουγγαρία δεν έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια, παζαρεύει στα πλαίσια της ΕΕ τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο, όπως και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, διατηρεί οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και εισάγει ρωσικό αέριο, ενώ προσπαθεί να βάλει εμπόδια στις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ.

Ο Ορμπαν κάλεσε τον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός που θα μπορούσε να επιταχύνει τις «ειρηνευτικές» συνομιλίες. Δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα ήθελε να έχει πολύ καλύτερες διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της ουκρανικής οικονομίας και στην ανοικοδόμηση.

Το Κρεμλίνο δεν έχει προσδοκίες από την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στο Κίεβο, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ και σαφώς πρέπει να εκτελέσει τα καθήκοντά της. Επομένως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα επικεντρωθούν στις υποχρεώσεις της Βουδαπέστης σε σχέση με τα συμφέροντα των Βρυξελλών και όχι στα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας».

Πάντως μέχρι τώρα η ουγγρική κυβέρνηση αρνούνταν να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κίεβο και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την «κατάσταση της ουγγρικής εθνικής μειονότητας στην Ουκρανία» που αξιοποιείται για τις εδαφικές βλέψεις της Ουγγαρίας στην Υπερκαρπαθία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Βουδαπέστη διαπραγματεύτηκε και πέτυχε εξαίρεση σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ στείλει στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα να μην εμποδίσει τις αποφάσεις στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον 9-11 Ιούλη. Χτες ενόψει και της συνόδου, είχε προγραμματιστεί συνάντηση στο Πεντάγωνο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ, με θέμα τη διμερή αμυντική συνεργασία, θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και Ουκρανίας, που υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία «ασφαλείας».

Ανάμεσα σε άλλα, οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν σταθερή χρηματοδότηση 40 δισ. ευρώ για στρατιωτική στήριξη των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, ενώ το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη συγκέντρωση των εξοπλισμών και τον συντονισμό της εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών.

Ο Ορμπαν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι στη σύνοδο στην Ουάσιγκτον θα αποφασιστεί ΝΑΤΟική στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία.

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στη Βουλγαρία

Αντίστοιχες αιχμές άφησε και ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ. Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρία του 28th Annual Economist Government Roundtable, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συρθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και να υπάρξει επιστροφή στη διπλωματία.

Την περασμένη βδομάδα είχε δηλώσει, ενόψει νέων πρόωρων εκλογών και εν μέσω διαφωνιών με την κυβέρνηση για τη στάση απέναντι στη Ρωσία, πως δεν δέχεται να εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Economist», ο Ράντεφ επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουμε στη διπλωματία και να προετοιμάσουμε το έδαφος για συζητήσεις, έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτό το σημείο στο μέλλον», υπογραμμίζοντας πως «η διπλωματία και ο διάλογος προσφέρουν πολύ περισσότερες οδούς επίλυσης στο μέλλον απ' ό,τι ο πόλεμος».

Υποστήριξε, δε, πως «χρειάζεται να εμπλακούμε στρατηγικά στις διαπραγματεύσεις» αλλά και «να αλλάξουμε την εστίασή μας, από το να κερδίσουμε στον πόλεμο στο να κερδίσουμε την ειρήνη». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε όταν έρθει η στιγμή για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στιγμή που θα αποφασίσει η Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε, να υπάρχει ένα ισχυρό διπλωματικό οπλοστάσιο για το Κίεβο.

Αφού σημείωσε ότι κανείς πριν από δυόμισι χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί έναν καταστροφικό πόλεμο στην Ευρώπη, όπως αυτός της Ουκρανίας, αλλά και τις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Ράντεφ συνέχισε: «Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς, σε μία παγκόσμια οικονομική σύγκρουση, η οποία παράγει πόνο, καταστροφή».

Αναφερόμενος στην ΕΕ είπε ότι «υποτιμήσαμε την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας και του στρατιωτικού συμπλέγματος. Ολοι μας θυμόμαστε κορυφαίους ηγέτες να προβαίνουν σε εις βάθος αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες, με τις πολύ βαριές κυρώσεις η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες και ότι ενδεχόμενα η Ρωσική Ομοσπονδία θα κατέρρεε και η ίδια. Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο», υπογράμμισε και επιπλέον «η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας σήμερα παράγει πολύ περισσότερες οβίδες και γενικά εξοπλισμό από ό,τι παράγουμε όλοι εμείς μαζί».

Ενταση σε Λευκορωσία και Καλίνινγκραντ

Στο μεταξύ, ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου διαφαίνεται σε διάφορες εστίες στην Ανατολική Ευρώπη. Η Λευκορωσία «προειδοποιεί» για συγκέντρωση ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά της και παραβιάσεις του εναέριου χώρου της με drones, σε μια προσπάθεια να «συρθεί» στον πόλεμο.

Οι αντίπαλοι της Λευκορωσίας και της Ρωσίας προσπαθούν να σύρουν και τις δύο χώρες σε σύγκρουση και να κλιμακώσουν την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό που «όλος ο κόσμος θα ανατριχιάσει», προειδοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Θέλουν να μας εμπλέξουν σε σύγκρουση για να μας απλώσουν κατά μήκος των συνόρων και να κάνουν την αντίστασή μας αδύνατη και να οδηγήσουν την κλιμάκωση σε τέτοιο βαθμό που ολόκληρος ο κόσμος θα ανατριχιάσει. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε απολύτως να αφήσουμε την επιφυλακή μας», είπε αναφερόμενος έμμεσα στην πυρηνική απειλή.

Παράλληλα, η Ρωσία χρησιμοποιεί το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, ως μία από τις βάσεις της για να διαταράσσει τα δορυφορικά συστήματα της ΕΕ, σύμφωνα με έναν οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που επιβλέπει την τεχνολογία των επικοινωνιών.

Η Ρωσία θα πρέπει «να σταματήσει αμέσως κάθε σκόπιμη ενέργεια για την πρόκληση επιβλαβών παρεμβολών στις συχνότητες άλλων διοικήσεων», ανέφερε το Συμβούλιο Ραδιοφωνικών Κανονισμών της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg».

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν στον γεωγραφικό εντοπισμό των σημάτων διαταραχής.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Γαλλία, η Ουκρανία και η Ολλανδία, είχαν απευθυνθεί στο συμβούλιο για το θέμα αυτό. Το συμβούλιο ανέφερε ότι οι τελευταίες διαταραχές προήλθαν από ρωσικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων του Καλίνινγκραντ και της Μόσχας, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Σε ένα τέτοιο φόντο όξυνσης της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη και πολεμικών προετοιμασιών από τα κράτη της ΕΕ, η Γερμανία και η Πολωνία συμφώνησαν να συζητήσουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τους «για να αποτρέψουν τη ρωσική απειλή στην περιοχή».

Γερμανία ηγέτιδα στην «ασφάλεια» της Ευρώπης

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς βρισκόταν χτες στη Βαρσοβία, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και διακυβερνητικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργικά συμβούλια των δύο χωρών, η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2018.

Το σχέδιο κοινής δράσης περιλαμβάνει ισχυρότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό σκέλος, διατλαντική «πολιτική ενότητα» και συντονισμό της στήριξης προς την Ουκρανία.

Οι δύο χώρες αναφέρουν επίσης ότι θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο κυβερνητικό επίπεδο για να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της επισκευής και συντήρησης των αρμάτων μάχης Leopard 2. Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου για μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα, European Sky Shield Initiative.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Σολτς, ο Τουσκ ανέφερε ότι η Γερμανία πρέπει να είναι η ηγέτιδα χώρα για την «ασφάλεια» της Ευρώπης, με τον καγκελάριο να υπερθεματίζει πως «η ασφάλεια της Πολωνίας είναι και ασφάλεια της Γερμανίας». «Αυτό σημαίνει ακριβώς ότι εμείς (η Πολωνία και η Γερμανία) θέλουμε να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Βαλτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην προστασία της ανατολικής πλευράς της ΕΕ», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ