Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Προεδρική ασυλία» για πρώτη φορά στην υπόθεση Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να διωχθεί για πράξεις που εμπίπτουν στις συνταγματικές εξουσίες του ως Πρόεδρος, αλλά μόνο για ιδιωτικές ενέργειες. Ετσι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται μια μορφή προεδρικής ασυλίας και θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να δικαστεί ο Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη για τον ρόλο του στην προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020.

Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση των ΗΠΑ που το Ανώτατο Δικαστήριο δηλώνει ότι οι πρώην Πρόεδροι μπορεί να προστατευθούν από ποινικές κατηγορίες σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με τους «New York Times», οι δικηγόροι του Τραμπ κατέθεσαν αίτημα για την απόρριψη της ποινικής του καταδίκης με βάση την απόφαση, αφού ο Τραμπ καταδικάστηκε για 34 κακουργήματα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων με βάση επιταγές αποζημίωσης που έστειλε ο πρώην δικηγόρος του Μάικλ Κοέν για την πρωταγωνίστρια ταινιών πορνό, Στόρμι Ντάνιελς.

Οι δικηγόροι του πρώην Προέδρου ισχυρίστηκαν ότι ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση θα πρέπει να εξαιρεθούν βάσει της απόφασης περί ασυλίας.

Ο Τραμπ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις, προσπαθούσε νωρίτερα με κάθε τρόπο να καθυστερήσει την εκδίκασή τους, κατά προτίμηση για μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η απόφαση περί ασυλίας είναι πιθανό να επηρεάσει και τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις εναντίον του Τραμπ. Η κατηγορία ανατροπής των εκλογών του 2020 θα επιστρέψει τώρα στο κατώτερο δικαστήριο για να καθορίσει ποιες πράξεις που περιγράφονται στο κατηγορητήριο θεωρούνται επίσημες πράξεις και ποιες είναι ανεπίσημες πράξεις, για τις οποίες μπορεί να εξακολουθεί να διώκεται.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο για την ετυμηγορία του, προειδοποιώντας πως δημιουργεί επικίνδυνο νομικό προηγούμενο. Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται λίγες μέρες μετά το debate των δυο υποψήφιων Προέδρων, που χαρακτηρίστηκε καταστροφικό για τον Μπάιντεν και συζητιέται ακόμη και η αντικατάστασή του από υποψήφιος των Δημοκρατικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ