Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
«Στρατηγικές επενδύσεις» θέλει η Κίνα

Ξεκινά αύριο η Σύνοδος Κορυφής του SCO στην Αστάνα

Στην Αστάνα έφτασε χθες ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, για επίσημη επίσκεψη κατά την οποία αναμένεται να προωθηθούν σημαντικές συμφωνίες Κίνας - Καζακστάν, αλλά και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) αύριο Πέμπτη. Στη συνέχεια ο Κινέζος ηγέτης θα επισκεφτεί το Τατζικιστάν.

Ο Σι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Καζακστάν, Κ. Γ. Τοκάγεφ, και τόνισε την «ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση» των δυο κρατών καθώς οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην Κεντρική Ασία, με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ να προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος σε βάρος της ρωσικής και κινεζικής επιρροής και να προωθούν επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως η Ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες και το Εμπόριο.

«Οι αλλαγές και οι αναταράξεις στο παγκόσμιο τοπίο θέτουν νέες απειλές και νέες προκλήσεις, αλλά επίσης φέρνουν νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες για ολόπλευρη συνεργασία» μεταξύ Κίνας και Καζακστάν, τονίζει ο Σι σε άρθρο του στο πρακτορείο «Kazinform», προτάσσοντας το αφήγημα του «πολυπολικού» κόσμου και της παγκοσμιοποίησης.

Με το «βλέμμα» σε ανταγωνιστές της Κίνας, ο Σι επεσήμανε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις του Καζακστάν».

Εκανε λόγο για «τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας» στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας επενδύσεων σε υποδομές «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (Οne Belt, One Road) και του προγράμματος «Δίκαιο Καζακστάν» (Just Kazakhstan), με αντάλλαγμα «να ανοίξουμε περαιτέρω την υπερμεγέθη αγορά μας στο Καζακστάν», ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τελευταίου «να μπορούν να μοιραστούν τις ευκαιρίες της ανάπτυξής μας».

Σύμφωνα με τον Κινέζο Πρόεδρο, οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε παραδοσιακούς τομείς, όπως επενδύσεις, βιομηχανική ικανότητα, Ενέργεια, εξόρυξη, γεωργία, να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του εκτελωνισμού στα συνοριακά λιμάνια αλλά και τη συνεργασία σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιακή οικονομία, η τεχνητή νοημοσύνη, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, η αεροπορία και αεροδιαστημική, και «να δημιουργήσουμε περισσότερες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες με υψηλές προστιθέμενες αξίες».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν για το Πεκίνο η υψηλής ποιότητας λειτουργία της σιδηροδρομικής ταχείας Κίνα - Ευρώπη και η κατασκευή της Διεθνούς Διαδρομής Μεταφορών της Κασπίας, που θα καταστήσουν «πιο πολυδιάστατο και αποτελεσματικό» το δίκτυο μεταφοράς μεταξύ Κίνας και Καζακστάν.

Στην 24η Σύνοδο Κορυφής του SCO αναμένεται να παραστούν επίσης οι αρχηγοί κρατών από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Ινδία, Ιράν, Κατάρ, Κιργιστάν, Μογγολία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Τουρκία, Κατάρ και Ουζμπεκιστάν, καθώς και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ