Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ανέλαβε πρωθυπουργός ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών

Ο πρώην αρχηγός των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών Ντικ Σχοφ ανέλαβε χτες τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, επικεφαλής κυβέρνησης «δεξιού συνασπισμού», περισσότερους από επτά μήνες μετά την εκλογική νίκη του αρχηγού της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση που προκύπτει είναι εν μέρει τεχνοκρατική και ο Σχοφ θα διαδεχθεί τον Μαρκ Ρούτε που ήταν πρωθυπουργός από το 2010.

Ορος για την κυβερνητική συμφωνία ήταν ο Βίλντερς να απαρνηθεί τη θέση του πρωθυπουργού και για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού συμφώνησαν ότι οι ηγέτες τους δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο Σχοφ έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τα σχέδια του συνασπισμού για την υλοποίηση «της αυστηρότερης πολιτικής στη χορήγηση ασύλου που έχει ποτέ υιοθετηθεί» και ενός πακέτου μέτρων «για τον έλεγχο της μετανάστευσης».

Η 26σέλιδη συμφωνία σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού έχει τίτλο «Ελπίδα, Θάρρος και Υπερηφάνεια» και περιλαμβάνει την εξέταση του ενδεχομένου μεταφοράς της ολλανδικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ