Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πολυεπίπεδες διεργασίες ενόψει β' γύρου

Η Λεπέν ζητά απόλυτη πλειοψηφία, αλλά μελετά και παζάρια για μια «νέα πολιτική»

Την Κυριακή ξαναστήνονται κάλπες στη Γαλλία

Copyright 2024. The Associated

Την Κυριακή ξαναστήνονται κάλπες στη Γαλλία
«Τρέχουν» οι διεργασίες για τον εγκλωβισμό των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων σε όλες τις απαραίτητες για το κεφάλαιο αναδιατάξεις και αναδιαρθρώσεις και στη Γαλλία, όπου την Κυριακή 7 Ιούλη θα γίνει ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών που προκηρύχτηκαν πρόωρα, με την «Εθνική Συσπείρωση» (Rassemblement National - RN) της Μαρίν Λεπέν να επιβεβαιώνει διαρκώς τον ρόλο που αναλαμβάνει σταθερά στην υπεράσπιση των συμφερόντων της γαλλικής αστικής τάξης.

Θυμίζουμε ότι μετά την επικράτησή της στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, η RN μαζί με τους συμμάχους της ήρθε πρώτη και στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών, με 33,15%, αφήνοντας στη 2η θέση με 27,99% το «Front Populaire» (FP - «Λαϊκό Μέτωπο», που συγκρότησαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα - PS, η «Ανυπότακτη Γαλλία» - LFI, το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας και οι Οικολόγοι - EELV) και μόλις στην 3η θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό του «Ensemble» με 20,04%.

Επιβεβαιώνοντας παζάρια που φουντώνουν σε όλα τα επίπεδα, χτες η Λεπέν μιλώντας στο «France Inter» επανέλαβε μεν ότι το κόμμα της θέλει απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει («δεν μπορούμε να δεχτούμε να πάμε σε κυβέρνηση αν δεν μπορούμε να δράσουμε», είπε), αλλά πρόσθεσε ότι «αν μας λείπουν λίγοι βουλευτές από την πλειοψηφία (...) θα πάμε να δούμε άλλους και θα πούμε: "Είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια νέα πλειοψηφία, με μια νέα πολιτική;"», καταλήγοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα είναι πλήρης, θα είναι αρμόδια, θα αποτελείται από ανθρώπους από την RN, ανθρώπους που πολέμησαν μαζί μας στην προεκλογική εκστρατεία και άτομα από την κοινωνία των πολιτών».

Στο μεταξύ, συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους «Financial Times» ότι ο Γάλλος ηγέτης πιθανότατα θα προσφέρει στην RN την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση αν κερδίσει 250 - 260 έδρες στη νέα Βουλή: «Μπορεί να βρουν συμμάχους για να φτάσουν στο 289 (...) Δεν είσαι υποχρεωμένος ως Πρόεδρος, αλλά η παράδοση λέει ότι το προτείνεις στην πλειοψηφική ομάδα».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της RN, Ζορντάν Μπαρντελά, χαρακτήρισε «ελαφρώς αφύσικη συμμαχία μεταξύ του Μελανσόν και του Μακρόν» τις επαφές με υποψηφίους του δεύτερου που παραιτούνται από το δικαίωμα συμμετοχής τους στον β' γύρο, στο όνομα ενός «ρεπομπλικανικού μετώπου», δηλώνοντας «έκπληκτος» που είδε «έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έρχεται να βοηθήσει ένα βίαιο ακροαριστερό κίνημα που καλεί σε εξέγερση» και μιλώντας για «συμμαχία ατιμίας».

Μέχρι νωρίς χτες το απόγευμα είχαν γίνει γνωστές 175 παραιτήσεις από τον β' γύρο, που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν υποψηφίους που στον α' γύρο είχαν συγκεντρώσει πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική τους περιφέρεια αλλά είχαν πολύ μικρές πιθανότητες να έρθουν πρώτοι στον β' γύρο και άρα να κερδίσουν την έδρα. Από αυτούς οι 122 ήταν υποψήφιοι με το FP, οι 52 με το «Ensemble» και ένας με το γκωλικό κόμμα (LR).

Yψηλές επιδόσεις του «Μετώπου» στους «προνομιούχους»

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικά είναι στοιχεία που καταγράφονται για την κοινωνική σύνθεση των ψηφοφόρων κάθε σχήματος, όπως αποτυπώθηκαν και σε έρευνα που δημοσίευσαν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με αυτή, η RN συγκεντρώνει 54% στην κατηγορία που αντιστοιχεί στις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες (χαμηλόμισθοι και άλλα μέλη από χαμηλά κοινωνικά στρώματα), 38% στην «εργατική τάξη», 36% στα «χαμηλά μεσαία στρώματα», 25% στα «ανώτερα μεσαία στρώματα» και 21% στους «προνομιούχους». Οι αντίστοιχες επιδόσεις του FP είναι 29%, 35%, 26%, 27% και 28% (δηλαδή 55% σε ανώτερα, μεσαία και πολύ πλούσιους) και του κυβερνητικού «Ensemble» 6%, 12%, 20%, 28% και 27%.

Σημειωτέον, από τον α' γύρο εξελέγησαν οι 76 από τους 577 βουλευτές στις περιφέρειες που είναι μονοεδρικές. Η RN ήρθε πρώτη στις 297 περιφέρειες, το «Μέτωπο» στις 159, η παράταξη Μακρόν στις 70 και οι LR στις 20. Στις άλλες 31 έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, που τα περισσότερα τοποθετούνται στην «αριστερά». Σημειώνεται ότι η «αριστερά» ήρθε τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η RN «καρατόμησε» την υποψήφιά της, Ludivine Daoudi, αφού εμφανίστηκε φωτογραφία της στα κοινωνικά δίκτυα με ναζιστικό πηλήκιο της Λουφτβάφε (της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας την περίοδο του Χίτλερ), όπου διακρίνεται η ναζιστική σβάστικα.

Τέλος, ας καταγραφεί η παρέμβαση από το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Γαλλικών Εβραϊκών Ιδρυμάτων (Crif), που κάλεσε «ούτε "Εθνική Συσπείρωση" ούτε "Ανυπότακτη Γαλλία": Το δημοκρατικό μέτωπο πρέπει να νικήσει την RN χωρίς συμβιβασμούς με την LFI», ζητώντας υπερψήφιση υποψηφίων από «δημοκρατικά» και «ρεπουμπλικανικά» κόμματα, αλλά και «να αρνηθούν κατηγορηματικά κάθε συμβιβασμό με την LFI», επειδή «δεν είναι μέρος της λύσης αλλά του προβλήματος», καθώς την κατηγόρησε για «αντισημιτικές προκλήσεις και στρατηγική του χάους».

Συνέχιση συνεργασίας περιμένουν Ουάσιγκτον και Βερολίνο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε ότι «έχουμε πλήρως εμπιστοσύνη στον δημοκρατικό θεσμό και τις δημοκρατικές διαδικασίες της Γαλλίας, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τη γαλλική κυβέρνηση στο σύνολο των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής».

Η δε πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που πλέον πρωταγωνιστεί σε πολύπλευρα παζάρια και εντός της ΕΕ, σε αντίθεση με περιόδους που πολλά αστικά επιτελεία «αποκήρυσσαν» την ανάδειξη του κόμματός της σε κυβερνητική δύναμη, πανηγύρισε για το ότι «η συνεχής προσπάθεια δαιμονοποίησης ανθρώπων που δεν ψηφίζουν αριστερά (...) είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν όλο και λιγότεροι (...) Το παρατηρήσαμε στην Ιταλία, το βλέπουμε όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και στη Δύση».

Από τη μεριά του ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, εξέφρασε την ελπίδα «τα κόμματα που δεν είναι της Λεπέν» να έχουν ένα επιτυχές αποτέλεσμα, αλλά τόνισε ότι «οι Γάλλοι θα αποφασίσουν». Ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χεμπεστράιτ, είπε ότι «δουλεύουμε στενά και με εμπιστοσύνη με τη Γαλλία, τον σημαντικότερο Ευρωπαίο εταίρο μας, και αυτό θα παραμείνει έτσι από την πλευρά μας».

Ο δε Μίχαελ Ροτ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, σχολίασε ότι «αναρωτηθήκαμε στη Γερμανία, λίγο, για το πώς θα μπορούσαμε να είχαμε στηρίξει καλύτερα τον φιλοευρωπαίο - φιλελεύθερο Πρόεδρο Μακρόν. Δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή στις πολιτικές συζητήσεις και στα προβλήματα άλλων χωρών».

Τέλος, ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ Αμικάι Τσικλ υποστήριξε ότι θα είναι «εξαιρετικό για το Ισραήλ» αν νικήσει η Λεπέν, καθώς «ήταν η κορυφαία πολιτικός που συμμετείχε με την εβραϊκή κοινότητα στην πορεία κατά του αντισημιτισμού στις 12 Νοεμβρίου 2023 στο Παρίσι, στην οποία ο Μακρόν επέλεξε να μη συμμετάσχει». Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται «σε εξαιρετική επαφή με την "Εθνική Συσπείρωση", και είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο μαζί τους», ενώ πριν λίγες μέρες είχε παινέψει τον Μπαρντελά, ο οποίος χαρακτήρισε «ξεπερασμένη» μια λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ