Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΡΑΝ
Νέος Πρόεδρος ο «μεταρρυθμιστής» Πεζεσκιάν

Ο φερόμενος ως «μεταρρυθμιστής» 69χρονος γιατρός Μασούντ Πεζεσκιάν εξελέγη Πρόεδρος του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μετά τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Πεζεσκιάν έλαβε ποσοστό 53,6% (16.384.403 ψήφους), έναντι 44,3% του αντιπάλου του, Σαΐντ Τζαλιλί (13.538.179 ψήφους). Το ποσοστό συμμετοχής στον β' γύρο έφτασε σε 49,8%.

«Η τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου θα πραγματοποιηθεί την 4η ή 5η Αυγούστου», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο τον Μοτζτάμπα Γοσεφί, μέλος της προεδρίας του κοινοβουλίου. Κατόπιν, ο νέος Πρόεδρος της χώρας θα έχει στη διάθεσή του «15 ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει τους υπουργούς για μια ψήφο εμπιστοσύνης».

Μία από τις πρώτες επικοινωνίες που είχε ο Πεζεσκιάν ήταν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, που τον διαβεβαίωσε ότι «δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη φίλη και γειτονική μας χώρα Ρωσία και αναμφίβολα θα ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις».

Τον Πεζεσκιάν έσπευσε να συγχαρεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που σε συνομιλία μαζί του τόνισε τις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών, μιλώντας για «νέα εποχή», κατά την οποία «αυτές οι σχέσεις θα ανθίσουν από κάθε άποψη».

Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων συγχαρητήρια στον Πεζεσκιάν έστειλε και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου.

Από την πλευρά του, ο Πεζεσκιάν σε δικό του μήνυμα προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Τεχεράνης στη λιβανέζικη οργάνωση έναντι του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία ανέκαθεν στήριζε την αντίσταση του λαού της περιοχής απέναντι στο παράνομο σιωνιστικό καθεστώς» και δήλωσε «βέβαιος ότι τα κινήματα αντίστασης στην περιοχή δεν θα επιτρέψουν σε αυτό το καθεστώς να συνεχίσει τις φιλοπόλεμες και εγκληματικές πολιτικές του απέναντι στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό και τα άλλα έθνη της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ