Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ευελιξία» αλλά και νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Επανάληψη των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της Χαμάς σε Ντόχα αλλά και Κάιρο, για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και ανταλλαγής κρατουμένων, πιθανολογούσαν διάφορα ρεπορτάζ, επικαλούμενα πηγές στις δύο πλευρές και στους «μεσολαβητές».

Στο Κάιρο φερόταν να κατευθύνεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Ρονέν Μπαρ, αλλά και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Σε δηλώσεις του ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ανέφερε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση αντιμετώπισε θετικά και με μεγάλη «ευελιξία» τις προτάσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και ότι έδωσε θετική απάντηση. Η «μπάλα» βρίσκεται τώρα στο «γήπεδο» του Νετανιάχου, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως αν η αμερικανική κυβέρνηση εννοεί σοβαρά ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, θα πρέπει να πιέσει τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί συμφωνία χωρίς να επιμείνει στον όρο για εξαρχής δέσμευση του Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, «αφού οι μεσολαβητές δεσμεύτηκαν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η κατάπαυση του πυρός θα παραμένει σε ισχύ», όπως δήλωσε ανώνυμα στέλεχος της οργάνωσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Χαμάς θέτει πλέον ως όρους για την πρώτη φάση της συμφωνίας την καθημερινή είσοδο στη Γάζα 400 φορτηγών μεταφοράς βοήθειας, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, και στην τελική φάση απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο προαναφερθείς αξιωματούχος μίλησε για συνομιλίες που ίσως διαρκέσουν «από 2 έως 3 βδομάδες (...) αν το Ισραήλ δεν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, όπως στο παρελθόν», ενώ αναφέρθηκε και σε σχετικές «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της Τουρκίας, όπου - όπως είπε - βρέθηκε πρόσφατα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της οργάνωσης.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, επέμεινε ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να επιτύχει τους επιχειρησιακούς του στόχους, όπως επίσης ότι πρέπει να απαγορευτεί το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χαμάς στη μεθόριο με την Αίγυπτο και να μην επιτραπεί σε χιλιάδες ένοπλους μαχητές να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Ο δε Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς υποστήριξε σε ανάρτησή του στο «Χ» ότι «η Χαμάς καταρρέει και παρακαλά για εκεχειρία. Τώρα είναι η ώρα να πιέσουμε στον λαιμό τον εχθρό, μέχρι να τον συντρίψουμε και να τον καταστρέψουμε. Θα είναι μια ανόητη τρέλα αν σταματήσουμε τώρα, λίγο πριν το τέλος, και του επιτρέψουμε να ανακάμψει και να μας πολεμήσει ξανά». Και περιέγραψε τη συμφωνία που η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να εξετάσει ως «ήττα και ταπείνωση του Ισραήλ», συμπληρώνοντας ότι «δεν θα γίνουμε μέρος μιας συμφωνίας παράδοσης στη Χαμάς».

Αλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν (ανώνυμα) στο ισραηλινό δίκτυο «Kan» ότι «σοκαρίστηκαν» από τη στάση του Νετανιάχου, ο οποίος έκανε δημόσιες ανακοινώσεις για τις «αδιαπραγμάτευτες» ισραηλινές απαιτήσεις στις συνομιλίες, κατηγορώντας τον για «ανάρμοστη συμπεριφορά, που θα βλάψει την πιθανότητα να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ υποστήριξε ότι «η στρατιωτική πίεση δημιούργησε τις συνθήκες που επιτρέπουν να προχωρήσει η συμφωνία, και το κατεστημένο ασφαλείας θα ξέρει επίσης πώς να επιστρέψει στη μάχη οπουδήποτε στη Γάζα, όπως απαιτείται. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη στρατιωτική πίεση για να προχωρήσει η συμφωνία και να μην τη χάσουμε».

Αλλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ, είπε πως «δεν είναι αλήθεια ότι ο Νετανιάχου πρέπει να επιλέξει μεταξύ της συμφωνίας και της συνέχισης της θητείας του ως πρωθυπουργού (...) Του υποσχέθηκα ένα δίχτυ ασφαλείας και θα τηρήσω αυτήν την υπόσχεση». Ουσιαστικά αναφέρει ότι σε περίπτωση συμφωνίας για τους ομήρους, αν αποχωρήσουν σύμμαχοι του Νετανιάχου από τον κυβερνητικό συνασπισμό το κόμμα του θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση.

Πάντως, αργότερα χτες η «Χαμάς» κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι βάζει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τη συνέχιση και κλιμάκωση των επιθέσεων και των εντολών εκκένωσης στην Πόλη της Γάζας (βλ. σελ. 22), και κάλεσε τους διαμεσολαβητές να παρέμβουν ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «ελιγμούς και εγκλήματα» του Νετανιάχου.

Ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είπε ότι η νέα εισβολή στην Πόλη της Γάζας μπορεί να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις στο «σημείο μηδέν», όπως ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές σε κατ' επείγουσα επικοινωνία μαζί τους.

Αμεση «κινητοποίηση» του Στάρμερ

Με το βρετανικό κεφάλαιο να διεκδικεί ενεργό ρόλο στις πυκνές εξελίξεις στην περιοχή και στα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ έσπευσε να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές επαφές τόσο με την ισραηλινή όσο και με την παλαιστινιακή ηγεσία.

Μιλώντας στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, περιέγραψε ως «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα» την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ως μέρος μιας «ειρηνευτικής» διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, ενώ στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μίλησε για τη «σαφή και επείγουσα» ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας.

Εκπρόσωπος του Στάρμερ ανέφερε ότι στις «άμεσες προτεραιότητες» του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται «μια αύξηση και επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας, και η οικονομική στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής», τονίζοντας ακόμα «τη σημασία για μεταρρυθμίσεις», αλλά και ότι πρέπει «οι μακροχρόνιες προϋποθέσεις για μια λύση δύο κρατών να υφίστανται, μεταξύ τους η βεβαιότητα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει τα οικονομικά μέσα για να λειτουργεί αποτελεσματικά».

Πρόσκληση στον Ασαντ εξετάζει ο Ερντογάν

Με φόντο τις πυκνές εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανήλθε στις σκέψεις περί «επαναπροσέγγισης» με τη Συρία, λέγοντας πως «μπορεί να στείλουμε πρόσκληση» στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ «ανά πάσα στιγμή» για μια μεταξύ τους συνάντηση.

Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που μόλις ο Ασαντ κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, θα του δείξουμε την ίδια προσέγγιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ