Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και «προειδοποιήσεις» από το Ιράν

Συνεχείς επιθέσεις στον νότιο Λίβανο εξαπολύει το Ισραήλ, αυξάνοντας τους κινδύνους για μια μεγάλη πολεμική κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μια σειρά χτυπήματα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, κάνοντας λόγο για πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ στην ορεινή περιοχή Τζαμπάλ Τούρα, στην Ταλούσε, στη Χούλα και στην Αϊτά ας-Σαμπ.

Ενα μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κλάιλεχ του νότιου Λιβάνου, στην περιοχή της Τύρου.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο έπληξαν μια κτηνοτροφική μονάδα σκοτώνοντας περισσότερα από 700 αιγοπρόβατα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA). Οι επιδρομές στην περιοχή Τζεζίν κατέστρεψαν επίσης το σπίτι ενός βοσκού, Σύρου υπηκόου.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα υποστηρίξει τον Λίβανο έναντι οποιασδήποτε ισραηλινής επίθεσης, η οποία θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Το κανάλι «Al Mayadeen», με έδρα τη Βηρυτό, ανέφερε ότι ο Νάσερ Καναανί είπε πως μια επίθεση στον Λίβανο «θα αποτελούσε βάση για την αύξηση της έντασης στην περιοχή, θα απειλούσε την ασφάλεια και την ειρήνη εκεί».

«Η υπεράσπιση του Λιβάνου αποτελεί θεμελιώδη αρχή για το Ιράν, το οποίο αναμφίβολα θα υποστηρίξει τον Λίβανο απέναντι σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση. Το Ιράν δεν θα διστάσει να υποστηρίξει τον Λίβανο και να προστατεύσει την ασφάλειά του όταν χρειαστεί. Το Ισραήλ θα επωμιστεί τις συνέπειες οποιασδήποτε επίθεσης κατά του Λιβάνου», ανέφερε.

Αύξηση των επιθέσεων των ΗΠΑ και «συμμάχων» τους στην Υεμένη

Αύξηση στις επιθέσεις των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στην Υεμένη τον Ιούνη, σε σχέση με τον Μάη, κατέγραψε το «Yemen Data Project».

Συγκεκριμένα, κατέγραψε 26 πλήγματα τον Ιούνη σε σύγκριση με 15 τον Μάη, ενώ αναφέρει επίσης ότι από τα πλήγματα τον Ιούνη σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 9.

Την ίδια ώρα, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν 37 επιθέσεις εναντίον θαλάσσιων στόχων κατά τη διάρκεια του Ιούνη, με 6 απ' αυτές να πλήττουν επιτυχώς πλοία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή κατέστρεψαν 2 drones των Χούθι, προσθέτοντας πως «συμμαχικές δυνάμεις» κατέρριψαν άλλα 2 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πάνω από τον Κόλπο του Αντεν. Η αναφορά στις «συμμαχικές δυνάμεις» αφορά την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά», η οποία κατέρριψε 2 drones στην περιοχή (βλ. σελ. 4).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ