ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί η άρδευση της Κωπαΐδας και να αναπληρωθεί το εισόδημα των αγροτών

Eurokinissi

Να εξασφαλιστούν άμεσα η πλήρης άρδευση της Κωπαΐδας και το εισόδημα των αγροτών της περιοχής, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 5/7.

Οπως τόνισε, η έλλειψη αρδευτικού νερού στην Κωπαΐδα τη φετινή χρονιά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οριστική καταστροφή των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εισόδημα για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού χρόνια τώρα δεν έχουν μεριμνήσει για την εκπόνηση των αναγκαίων έργων υποδομής ώστε να καταστεί η Κωπαΐδα αυτάρκης σε αρδευτικό νερό.

Κατήγγειλε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι υπεύθυνη για την απαξίωση του πλωτού αρδευτικού που υπήρχε στην Υλίκη και σήμερα έχει καταλήξει στα βράχια της. Σε πλήρη λειτουργία, το πρόσφατα εγκατασταθέν νέο πλωτό αρδευτικό μπορεί να δώσει μέχρι 10.000 κυβικά μέτρα νερού και, όπως εκτιμούν οι αγρότες, αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει ούτε τη μισή έκταση της Κωπαΐδας, καθώς οι ανάγκες ξεπερνούν τα 25.000 κυβικά μέτρα νερού.

Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι χρειάζεται να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα άρδευσης, διότι οι αγρότες είναι σε απόγνωση βλέποντας τις καλλιέργειές τους να κινδυνεύουν να χαθούν, «αν δεν έχουν χαθεί ήδη σε πολλές περιπτώσεις». Επίσης, να αξιοποιηθεί η δυνατότητα παροχής νερού στο αρδευτικό δίκτυο τόσο από τον Μόρνο όσο και από τις γεωτρήσεις της περιοχής γύρω από την Κωπαΐδα. Να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων της ευρύτερης περιοχής, με βάση τις υδρολογικές λεκάνες.

Ακόμα, απαιτείται να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο, αν χαθούν καλλιέργειες, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Κωπαΐδα.

Πλήρη κάλυψη στην Περιφέρεια, στην οποία έχει περάσει η αρμοδιότητα, παρείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσιος Σταμενίτης, αναφέροντας ότι το έλλειμμα πράγματι ξεπερνά τα 60 εκατ. κυβικά νερού, λόγω της ανομβρίας που σημειώθηκε φέτος. Χωρίς να απαντά στο πιεστικό πρόβλημα, όπως έχει διαμορφωθεί αυτό το διάστημα, με καταστροφές καλλιεργειών λόγω της ανομβρίας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, και προχωρά σε έργα με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, που χρυσοπληρώνουν ο λαός και οι φτωχοί αγρότες. Δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της διαβόητης «πράσινης μετάβασης», την οποία χαρακτήρισε «υποχρέωση και πρόκληση» απέναντι στους αγρότες, παρά το γεγονός ότι τους ξεκληρίζει μια ώρα αρχύτερα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας από τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, αρμόδιου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, και του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, από όπου ασκείται η διοίκηση της ευρωενωσιακής ναυτικής επιχείρησης «Aspides», η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:

«Η συνέχιση της επιχείρησης "ΑΣΠΙΔΕΣ" και η παραμονή της φρεγάτας "Ψαρά" στην Ερυθρά Θάλασσα κάτω από τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει τώρα! Τα επικίνδυνα περιστατικά στα οποία ενεπλάκη η φρεγάτα "Υδρα" το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώνουν τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους εμπλέκει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον λαό μας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων. Κανένα "εθνικό συμφέρον" δεν υπηρετεί η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρωενωσιακή επιχείρηση "Aspides", χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί είναι αυτά του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καθώς και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που κάνουν πλάτες στο κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ, για να συνεχίζει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Ο λαός μας πληρώνει πολύ ακριβά το μάρμαρο της εμπλοκής με τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με το μισό εκατομμύριο την ημέρα που δίνεται για την αποστολή της φρεγάτας "Ψαρά", με τους πολεμικούς προϋπολογισμούς που ετοιμάζονται σε επίπεδο ΕΕ.

Ο λαός της περιοχής μέσα από τους μαζικούς φορείς χρειάζεται να καταγγείλει τη μετατροπή της Λάρισας και της Θεσσαλίας σε πολεμικό ορμητήριο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με τον αγώνα του, και με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, έχει τη δύναμη να επιβάλει την απεμπλοκή της χώρας από τα εγκληματικά ΝΑΤΟικά σχέδια, την επιστροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται εκτός συνόρων».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Γιάννη Μαλισόβα

Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας είπαν το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Γιάννη Μαλισόβα, μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, δεκάδες σύντροφοί του από την ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, συγγενείς και χωριανοί, τη Δευτέρα το απόγευμα στον Πρωτόπαππα του δήμου Ζίτσας. Ο σύντροφος Γιάννης «έφυγε» πλήρης ημερών το Σάββατο 6 Ιούλη, στα 96 του χρόνια.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν εκ μέρους του Κόμματος ο Νεκτάριος Τριάντης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μέλος της ΚΕ, και η Μαρία Ανδρεάδου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων, και από την ΚΝΕ ο Γρηγόρης Μακρής, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης. Επίσης ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, και η Σπυριδούλα Δαρδάνη, δημοτική σύμβουλος Ζίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Με υψωμένες σημαίες, σηκωμένες γροθιές και συνθήματα, συνόδευσαν τον σύντροφο μπαρμπα-Γιάννη στην τελευταία του κατοικία.

Ο σύντροφος Γιάννης Μαλισόβας γεννήθηκε το 1928 στον Πρωτόπαππα και έζησε μια ζωή τίμια, μέσα σε κακουχίες και διώξεις από το αστικό κράτος λόγω της αγωνιστικής στάσης και δράσης της οικογένειάς του, αργότερα του ίδιου και της συζύγου του. Από παιδί ακόμα μετέφερε μηνύματα για τον ΕΛΑΣ και μετά τη Βάρκιζα, στα 17 του, μαζί με άλλα παιδιά του χωριού βγήκε αντάρτης με τον ΔΣΕ στα χωριά του Ζαγορίου. Το 1946 περνάει με τη διμοιρία του στη Θεσσαλία και συμμετέχει σε πολλές μάχες. Συλλαμβάνεται στη Λάρισα και καταδικάζεται σε τετράκις ισόβια. Τα χρόνια που ακολούθησαν τον εμφύλιο ήταν επίσης δύσκολα. Συχνά συλλαμβανόταν και οδηγούνταν στα κρατητήρια. Δύσκολα ήταν και τα χρόνια της δικτατορίας.

Τον επικήδειο εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απηύθυνε η Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων, Μαρία Ανδρεάδου. Ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε ότι ο μπαρμπα-Γιάννης δεν ήταν ο μοναδικός μαχητής του ΔΣΕ από τον Πρωτόπαππα και τα γύρω χωριά, για να επισημάνει ότι οι δεσμοί αίματος του Κόμματος με την περιοχή συνεχίζονται και σήμερα, όπως δείχνουν εκτός των άλλων τα μεγάλα ποσοστά και μια σειρά πρωτιές που κατέγραψε το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές. Για τον σύντροφο μπαρμπα-Γιάννη τόνισε ότι «ήταν ένας από αυτούς τους δικούς μας ήρωες που τρόμαξαν για τα καλά το αστικό κράτος, την αστική εξουσία», ενώ υπενθύμισε τα λόγια του ότι «για μένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το ΚΚΕ. Ολη μου η οικογένεια ήταν ΚΚΕ, κι εγώ ΚΚΕ θα πεθάνω». Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές στο προσωπικό παράδειγμα του συντρόφου μπαρμπα-Γιάννη, που ήταν παρών πάντα, μέχρι και την τελευταία πολιτική μάχη των ευρωεκλογών, και σταθερή η παρουσία του στις συνεδριάσεις της ΚΟΒ όπου ανήκε, στις συσκέψεις του Κόμματος στο χωριό, με τον «Ριζοσπάστη» εξόρμηση κάθε Σαββατοκύριακο «σπίτι το σπίτι, να φτάσει χέρι με χέρι η εφημερίδα του ΚΚΕ, να μην αφήσει ούτε σπιθαμή χώρου να χαλαρώσει οποιοσδήποτε δεσμός με το Κόμμα».

«Ενθύμιο μιανής ζωής»

Κάρτες από την Ακροναυπλία του Π. Ζησιμάτου, ενός από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής, προσφέρθηκαν στο Κόμμα

Δύο χειροποίητες κάρτες από τις φυλακές της Ακροναυπλίας, η μία δημιουργημένη το 1939 και η άλλη το 1941, του Παντελή Ζησιμάτου παραδόθηκαν πριν λίγες μέρες στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ από τον συγγενή του Γιώργο Ζησιμάτο.

Το πολύτιμο αυτό ντοκουμέντο παρέλαβε αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούμενη από το μέλος της ΚΕ, Φάνη Παρρή, το μέλος της ΚΕΟΕ, Αντώνη Ραλλάτο και τον Αντώνη Αντανασιώτη, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης της ΚΕ του Κόμματος.

Ο Παντελής Ζησιμάτος γεννήθηκε στο χωριό Κοντογουράτα Θηναίας Κεφαλονιάς. Πιάστηκε στις 14 Αυγούστου 1936 από τη δικτατορία του Μεταξά, εξορίστηκε στην Ανάφη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ακροναυπλία. Από εκεί, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, μεταφέρθηκε στο Στρατόπεδο της Λάρισας και αργότερα στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 με τους 200 κομμουνιστές.

Η προσφορά, όπως και δεκάδες άλλες, βρίσκεται στο arxeio.kke.gr.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσίαση της έκδοσης «Η Δημόσια Υγεία στην ΕΣΣΔ»

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ «Η Δημόσια Υγεία στην ΕΣΣΔ» οργανώνει η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μακεδονομάχων (στάση μετρό «Αγία Σοφία») στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Νάνος, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ