ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Διεργασίες με διακύβευμα τον εναλλακτικό αντιλαϊκό πόλο

INTIME NEWS

Οι διεργασίες στα κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με φόντο τη συγκρότηση ενός νέου αντιλαϊκού πόλου.

Στο ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι προσπαθούν όλοι να πάρουν θέσεις ενόψει της διαδικασίας εκλογής προέδρου, στη σκιά των υποθέσεων κυκλωμάτων εκβιασμών στις οποίες εμπλέκονται στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά και των πρόσφατων καταγγελιών για απευθείας αναθέσεις από τον δήμο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχουν μάγοι στην πολική», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ν. Ανδρουλάκης, υπερασπίζοντας το γεγονός ότι στη μέχρι τώρα θητεία του αύξησε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας σε όσους διατείνονται πως θα το «εκτοξεύσουν». Παράλληλα, σχολίασε και τη συζήτηση που ανακινείται με θέμα το αν η υποψηφιότητα Δούκα αντιβαίνει ένα συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «ζήτησα να ξεπεραστεί με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά». Ούτε εδώ έλειψε η σπόντα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που αδίκως, όπως είπε, του καταλογίζουν το εν λόγω άρθρο, αφού είναι παλαιότερο χρονικά. Ειδικότερα, όπως σημείωσε, «έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Δούκας τη διάκριση μεταξύ της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης τροπολογίας, διότι το 2013 εκείνος που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα, είναι ο σημερινός στενότερος συνεργάτης του, ο κ. Πρωτόπαππας, ο οποίος μου έστειλε το καταστατικό και εγώ ως γραμματέας τότε το ανήρτησα στο διαδίκτυο».


Eurokinissi

Η τραγική ειρωνεία βέβαια είναι αλλού, αφού την ίδια ώρα που ο Ανδρουλάκης αναφερόταν στην τότε πρωτοβουλία, λέγοντας ότι «ήθελα να υπάρχει μία ξεκάθαρη αλλαγή πορείας στη χώρα, ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων και ήθελα να ξεκινήσουμε από εμάς, απ' το ΠΑΣΟΚ», δυο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι απλά μέλη, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωσή του, κατηγορούνται για υπόθεση εκβιασμών.

Στη συζήτηση - εκτός από την πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ - μπαίνει και η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Εξάλλου, ο παρονομαστής είναι κοινός και αφορά τη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος, που είναι σε διαδικασία συνολικότερης αναμόρφωσης. Ετσι δίνουν και παίρνουν τα υπονοούμενα για το ποιος θα αποτελέσει μπαλαντέρ και ποιος «αντίπαλος» του Μητσοτάκη. Βέβαια, όλοι μαζί και σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ έχει ξεχωρίσει για τη «συναινετική αντιπολίτευση» και την υπερψήφιση της πλειοψηφίας των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, ιδιαίτερα των πιο «εμβληματικών» της κυβέρνησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου στηρίζει την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, την οποία όπως λέγεται στηρίζει και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός...

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαράθεση για τα οικονομικά

Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του, καθώς η κάθε πλευρά προσπαθεί να φορτώσει στην άλλη τη «ρετσινιά» του κακού διαχειριστή. Οπως λένε παροικούντες την Κουμουνδούρου, η διατήρηση του «ηθικού πλεονεκτήματος» για όποιον το καταφέρει θα είναι «προίκα» κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς ή για εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, με επίδικο ποιος θα έχει το πάνω χέρι αν αυτή επιτευχθεί.

Οχι τυχαία ο Στ. Κασσελάκης δεν χάνει ευκαιρία να ζητά διαβεβαιώσεις, κυρίως απ' τον προκάτοχό του, πως ο ίδιος θα τεθεί επικεφαλής του όποιου εκλογικού ή άλλου σχήματος προκύψει απ' τις εν εξελίξει διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Σε αυτό το φόντο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά, κατά την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, διαχώρισε τη θέση του από την περίοδο Τσίπρα για την οικονομική διαχείριση στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτό αφορά τα μαύρα χρήματα σε τρολς που στη «δική του βάρδια» δεν έχει αντιληφθεί, είτε υπέρβαση της δαπάνης κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2023, που διέρρευσε το περιβάλλον του.

Οργισμένη ήταν η απάντηση του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γεωργόπουλου. «Οι συκοφάντες ας μάθουν ότι: Και για τις δύο εκλογικές διαδικασίες έχουν συνταχθεί αναλυτικές καταστάσεις εσόδων - δαπανών, έχουν υποβληθεί εντός διμήνου από την ημερομηνία διεξαγωγής της κάθε μίας εκλογικής αναμέτρησης, έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές του Δημοσίου και δεν μας έχει καταλογιστεί (έστω για τυπικούς λόγους) ούτε ένα ευρώ», έγραψε σε ανάρτησή του και κάλεσε αυτόν που βρίσκεται πίσω απ' τις διαρροές για υπέρβαση των εκλογικών δαπανών να καλέσει τον οικονομικό εισαγγελέα, Ελεγκτική Εταιρεία ή ορκωτούς λογιστές «για να βεβαιώσει τα όσα διαρρέει ή καταγγέλλει».

Στο μεταξύ, η Οικονομική Επιτροπή, που ορίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχει πιάσει δουλειά για να βρει πώς θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους στα κομματικά ΜΜΕ. Την απορία τους πάντως για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να εκδίδει την «Αυγή», αλλά δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ του 15%, εξέφρασαν χτες τόσο ο Κ. Ζαχαριάδης όσο και ο Δ. Τεμπονέρας, συντηρώντας την αντιπαράθεση με την ηγετική ομάδα, που διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως είναι αδύνατη η συνέχιση της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της «Αυγής».


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Να σταματήσει τώρα κάθε σχέδιο επιχειρηματικής αξιοποίησης της Γυάρου

Ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), Τμήμα Αττικής, καταδικάζει κάθε εναλλακτικό σχέδιο «αξιοποίησης» - δηλαδή επιχειρηματικής εκμετάλλευσης - της Γυάρου. Οπως τονίζει, «το μόνο που χρειάζεται η Γυάρος είναι η διατήρηση και η ανάδειξη των υλικών τεκμηρίων ιστορικής μνήμης του νησιού ως τόπου εξορίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και της χούντας, των αρχαιολογικών καταλοίπων, καθώς και του περιβαλλοντικού της πλούτου».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα ότι «αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η παρέμβαση του κράτους προκειμένου να υπηρετήσει επιχειρηματικούς σχεδιασμούς για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών, που θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των κορυφογραμμών του νησιού, και η οποία όχι μόνο δεν συνάδει με τον χαρακτηρισμό "ιστορικός τόπος", αλλά αποτελεί βάναυση προσβολή της ιστορικής μνήμης».

Μάλιστα, συνεχίζει, «σήμερα ο Διεθνής Διεπιστημονικός Διαγωνισμός για το μέλλον της Γυάρου, που συνδιοργανώνει ο όμιλος "Alumil" με τη ΜΚΟ "Aegeas" της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου και με την υποστήριξη του ΤΕΕ και του ΟΦΥΠΕΚΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός σχεδίου αλλοίωσης του χαρακτήρα του νησιού».

«Κανένας ιδιωτικός όμιλος δεν δικαιούται να διοργανώνει διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς, όχι μόνο για τόπους ιστορικής μνήμης, αλλά και γενικότερα για δημόσια γη και υποδομές που δεν του ανήκουν», ξεκαθαρίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Στην ουσία, πίσω από τις διακηρύξεις για μετατροπή της Γυάρου σε "πράσινο, ενεργειακό αυτόνομο νησί" και σε περιοχή "τουρισμού χαμηλού αντίκτυπου", κρύβονται διάφορα ανταγωνιστικά σχέδια που οδηγούν στην ακύρωση της δυνατότητας αποκατάστασης του νησιού ως χώρου ιστορικής μνήμης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση: «Ασφαλώς δεν περιμένουμε να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη ένα κράτος που εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου (...) Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ συντάσσεται με τις έως τώρα αποφάσεις φορέων και συλλόγων και ειδικά με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΑ (1697 - 1974). Απαιτεί από τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ να αποσύρει την υπογραφή της από το κερδοφόρο πroject για τη Γυάρο, που προσβάλλει τους εκατοντάδες εξόριστους που βρίσκονται στη ζωή, τους απογόνους τους, αλλά και τον λαό και τη νεολαία, που τιμούν την Ιστορία της Γυάρου, την Ιστορία του λαού μας. Ολες οι συστημικές παρατάξεις του ΤΕΕ είναι συνένοχες γι' αυτήν την απόφαση. Να δοθεί άμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων και η δημιουργία υποδομών, ώστε να καταστεί το νησί επισκέψιμο (...) Καλούμε τους συναδέλφους να μη νομιμοποιήσουν και να απέχουν από τη διαγωνιστική διαδικασία. Απαιτούμε από το κράτος, το ΥΠΕΝ και το ΥΠΠΟΑ να σταματήσουν κάθε σχέδιο μετατροπής της Γυάρου σε πεδίο επιχειρηματικής "αξιοποίησης"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ