ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να μείνουν στις δουλειές και στον τόπο τους

Να διασφαλίσει η κυβέρνηση την επαναλειτουργία και όλες τις θέσεις εργασίας

Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, κρατώντας αναμμένη τη φλόγα της αξιοπρέπειας και της πάλης και συνεχίζοντας τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, για να μην ερημώσει ο τόπος τους.

Με παρακαταθήκη τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και τη μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους συνεχίζουν την πίεση προς την κυβέρνηση. Παράλληλα σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για το δυνάμωμα του αγώνα και της συσπείρωσης, όπως η απολογιστική και καταστατική Γενική Συνέλευση του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ προγραμματίζουν πολύμορφες εκδηλώσεις για να προσφέρουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς σε μικρούς και μεγάλους.

Την Τετάρτη 10 Ιούλη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με μαζική παρουσία των εργαζομένων, ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση πάνω στις εξελίξεις αλλά και τη συνέχιση του αγώνα.

Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του εκφράζει τις ευχαριστίες σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργαζομένων και με την παρουσία τους είχαν τη δική τους συμβολή στην επιτυχία της μεγάλης σύσκεψης - συγκέντρωσης, την Τετάρτη 3 Ιούλη, και σημειώνει:

«Οπως προέκυψε και από το περιεχόμενο της σύσκεψης, συνεχίζουμε με επιχειρήματα και σοβαρότητα, καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και όλες τις θέσεις εργασίας.

Παράλληλα είμαστε σε ετοιμότητα να υπερασπιστούμε σαν μια γροθιά οποιαδήποτε εξέλιξη είναι σε αντίθετη κατεύθυνση, μας εκτοπίζει από τον τόπο όπου ζούμε, εργαζόμαστε, που ερημώνει τον τόπο μας».

Κάνει επίσης γνωστό ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πίεση προς την κυβέρνηση για νέες συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και να επιδιωχθεί συνάντηση με τον ανακηρυγμένο από την ίδια την κυβέρνηση προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ.

«Μεγαλύτερη ακόμη προετοιμασία του Σωματείου στη νέα φάση, μέσα από αποφάσεις που θα παρθούν στην ετήσια απολογιστική αλλά και στην ειδική καταστατική Γενική Συνέλευση» προαναγγέλλει το Σωματείο. Η καταστατική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 10 π.μ., και θα ακολουθήσει στις 11.30 π.μ. στον ίδιο χώρο η απολογιστική συνέλευση.

Ενημερώνει επίσης για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Σωματείου, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η «τεράστια και ανεκτίμητη προσφορά της αλληλεγγύης».

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο ανοιχτό θεατράκι της πλατείας Μαυροβουνιώτη (5x5) στο Μαρτίνο θα ανέβει η παράσταση «Ο Καραγκιόζης γραμματικός», με τους καραγκιοζοπαίχτες Κωνσταντίνο Ντούμπα και Γιάννη Σταύρου και με τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα. Η είσοδος είναι δωρεάν για μικρούς και μεγάλους, στον χώρο θα προσφερθεί και δωρεάν μενού, ενώ ανάλογη παράσταση θα ανέβει την επόμενη Παρασκευή στη Λάρυμνα.

Το Σωματείο ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Σύλλογο Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, που στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους θα προσφέρει για άλλη μια φορά δωρεάν παραστάσεις θεάτρου σκιών, ενώ σημειώνει ότι στον σχεδιασμό είναι να πραγματοποιηθούν κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρική παράσταση κ.λπ.

Καταλήγοντας, το Σωματείο διατρανώνει ότι οι εργαζόμενοι «με ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση της εργασίας σε αυτή, να μην ερημώσει ο τόπος μας.

Σας καλούμε να στηρίξετε τις πρωτοβουλίες του Σωματείου μας ως διοργανωτές, να καλέσετε φίλους, συγχωριανούς και όλα τα παιδιά να συμμετέχουν.

Την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να συζητήσει τις τρέχουσες εξελίξεις. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εδώ και τώρα να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας, μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα

Με τα συνθήματα «κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα» και «αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα Γιάννενα παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Την κινητοποίηση οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με αφορμή το νέο εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη χτες με θύμα 40χρονο εργάτη σε κέντρο ανακύκλωσης αυτοκινήτων, τον δεύτερο νεκρό εργάτη στην πόλη σε λιγότερο από 1μιση μήνα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Γιώργος Πρέντζας, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και κλιμάκιο γυναικών της ΟΓΕ Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, όπου συζήτησαν με το προσωπικό.

Ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και βουλευτής του ΚΚΕ, μετέφερε την απαίτηση των συνδικάτων για ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς αναγνωρίζοντας την υποστελέχωση της υπηρεσίας. «Εδώ και τώρα, έστω αυτή η υποστελεχωμένη επιθεώρηση πρέπει να εντείνει τους ελέγχους», υποστήριξε.

Τρεις υπάλληλοι για να ελέγξουν 12.000 επιχειρήσεις!

Από την πλευρά του το προσωπικό υπογράμμισε ότι η υπηρεσία που έχει την ευθύνη για τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας στελεχώνεται από μόλις 4 υπαλλήλους, εκ των οποίων ο ένας απασχολείται σε διοικητικές εργασίες. Δηλαδή αναλογεί ένας υπάλληλος για κάθε νομό, τρεις υπάλληλοι για 12.000 επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα να διαθέτει η υπηρεσία γιατρό εργασίας. Υποστήριξαν ότι δίνουν «αγώνα δρόμου» για να ανταποκριθούν στις καταγγελίες που γίνονται στην υπηρεσία, υπενθυμίζοντας ότι σε διάστημα μόλις 1,5 μήνα καλούνται να διερευνήσουν τρία θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και να συντάξουν εκθέσεις αυτοψίας. Στην επισήμανση του Ν. Εξαρχου ότι τώρα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό «κοκτέιλ» της ζέστης και της εντατικοποίησης, τόνισαν ότι δεν μπορούν στους ελέγχους να επιβάλλουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αφού η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρεται μόνο σε συστάσεις προς τους εργοδότες.

Στη συνέχεια ο Ν. Εξαρχος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί, ανέφερε ότι η υποστελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών δίνει το «ελεύθερο» στους εργοδότες να «αλωνίζουν» ανεξέλεγκτα, ώστε να αυξάνουν την εκμετάλλευση και να οδηγούν ακόμη και στον θάνατο τους εργαζόμενους. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, μόνο τα σωματεία μας, η δική μας παρέμβαση μπορεί να διασφαλίσει το βασικό, το κύριο, δηλαδή να γυρίζουμε με ασφάλεια από τη δουλειά μας», τόνισε ανάμεσα στα άλλα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ζήτησε να δυναμώσουν αυτές οι παρεμβάσεις με ευθύνη του κάθε συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, ταυτόχρονα με την πάλη για την αποτροπή της εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας και των 13 ωρών δουλειάς που εκτοξεύουν την εντατικοποίηση και τα εργατικά «ατυχήματα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ»
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο πτηνοσφαγείο της «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ» συμφερόντων Φιλίππου στην Εύβοια, στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το Σωματείο τους, κλιμακώνοντας την πίεση προς την εργοδοσία για αυξήσεις στους μισθούς και άλλα εργασιακά δικαιώματα.

Η απεργία συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή, όπου παράλληλα στις 8 π.μ., θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να προγραμματιστούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο πτηνοσφαγείο της «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ» βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις τελευταίες δύο βδομάδες, καθώς πριν από τη 48ωρη απεργία πραγματοποιούσαν 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.

«Διατυμπανίζουμε ακόμα μία φορά ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Εργαζόμαστε σε δύσκολες συνθήκες που δεν αμφισβητούνται, γιατί αφήνουν το αποτύπωμά τους πάνω στα κορμιά μας. Η ορθοστασία και ταυτόχρονα η χειρωνακτική εργασία, σε χαμηλές θερμοκρασίες μας έχει φορτώσει πλήθος μυοσκελετικών προβλημάτων με μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων να έχει ήδη μία ή περισσότερες εγχειρίσεις.

Μάλιστα, η διαλυτική κατάσταση στην Υγεία οδηγεί συναδέλφους να χρεώνονται, για να αντιμετωπίσουν ιδιωτικά "ζημιές" που παθαίνουν στη δουλειά.

Εργαζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες και πληρωνόμαστε με τον βασικό μισθό και με την ακρίβεια που επικρατεί, πλέον, δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα στοιχειώδη, ο μισθός τελειώνει λίγες μέρες μετά την πληρωμή», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στη HQF, χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή στην πρώτη μέρα της απεργίας και κάνοντας γνωστό ότι την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιούλη προγραμματίστηκε συνάντηση με την εργοδοσία.

Γιώργος Μαρίνος: Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ»

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ» Εύβοιας εκφράζει με δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, αναφέροντας:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην "HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ" στην Εύβοια συμφερόντων Φιλίππου. Οι εργαζόμενοι στα πτηνοσφαγεία εργάζονται σε σκληρές συνθήκες και αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς. Γι΄ αυτό ο αγώνας τους είναι δίκαιος! Αφορά την επιβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε συνθήκες ακρίβειας που τσακίζει κόκαλα.

Η εργοδοσία έχει την υποχρέωση να συζητήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και να τα ικανοποιήσει πόσο μάλλον, που όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η πλήρης ικανοποίησή τους θα επιβαρύνει ελάχιστα λεπτά του ευρώ το κόστος των προϊόντων. Η εργοδοσία "παίρνει αέρα" από τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων που ανάμεσα στα άλλα έχουν καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της Εύβοιας και τα σωματεία τους, σε όλο τον λαό της Εύβοιας, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην "ΜΙΜΙΚΟΣ". Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αποδοχών, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μας αφορά όλους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ