ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός να αντιταχθεί σε κάθε επικίνδυνο σχέδιο σε βάρος του και σε βάρος των άλλων λαών της περιοχής

Συναντήσεις ενημέρωσης με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε χθες ο ΥΠΕΞ

Eurokinissi

Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τις οποίες παρείχε ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν θέματα όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Αλβανία, την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ τέθηκε και η ανάγκη τερματισμού της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού.

Εκ μέρους του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο Ν. Καραθανασόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Από τη συνάντηση ενημέρωσης με τον κ. Γεραπετρίτη επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης "γεωπολιτικής αναβάθμισης" της χώρας, αποτελεί τον "σημαιοφόρο" των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ανταγωνισμοί οξύνονται και ο κίνδυνος επέκτασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι κάτι παραπάνω από ορατός, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αποτελεί δε τον ένθερμο υποστηρικτή των προσπαθειών του γγ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό σε συνέχεια των διευθετήσεων του Κραν Μοντανά, που προωθούν διχοτομικού χαρακτήρα "λύσεις" στη βάση των δύο "συνιστώντων κρατών".

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει ούτε από την πολιτική των λεγόμενων "ήρεμων νερών" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που τελικά διαμορφώνονται με βάση τις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις.

Ο λαός με την πάλη του πρέπει να να αντιταχθεί και να ματαιώσει κάθε επικίνδυνο σχέδιο σε βάρος του και σε βάρος των άλλων λαών της περιοχής».

«Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι» ξανά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Γεραπετρίτης είχε ακόμα συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, τον πρόεδρο της «Νίκης» Δημήτρη Νατσιό και τον Β. Στίγκα από τους «Σπαρτιάτες», ενώ θα ενημερώσει την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αύριο Τετάρτη.

Μετά τη συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον ΥΠΕΞ, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα Ελληνοτουρκικά, στηρίζοντας ουσιαστικά την κυβερνητική γραμμή, που προμηνύει επικίνδυνους «συμβιβασμούς», καθώς σημείωσε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, τονίζοντας ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θετική, αλλά ο διάλογος πρέπει να προωθηθεί στη βάση της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου, με την Ελλάδα να καθιστά σαφείς τις κόκκινες γραμμές της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση τόνισε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προτάσσοντας παράλληλα την «ενεργή συμμετοχή της ΕΕ»: «Αυτή είναι η θέση της παράταξής μας και θεωρούμε πως στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή η ΕΕ».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Διάδρομος» παραπέρα εμπλοκής και κινδύνων ο ΝΑΤΟικός διάδρομος Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας

Να βάλει κι άλλα εμπόδια στους φονιάδες των λαών και στους υπερασπιστές τους, να δυναμώσει την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, για να σταματήσει να γίνεται η γη του ορμητήριο του ΝΑΤΟ και στόχος αντιποίνων, καλεί το ΚΚΕ τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας ότι η πρόθεση για τη δημιουργία «Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας» Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας σηματοδοτεί παραπέρα εμπλοκή και κινδύνους για τους λαούς.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει: «Η Επιστολή Προθέσεων που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία "Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας", ως συνέχεια της περσινής συμφωνίας επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια.

Πρόκειται για επικίνδυνη απόφαση, ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες της Συνόδου Κορυφής που προετοιμάζουν για γενικευμένο μακελειό με "πρωτοπαλίκαρο" την ελληνική κυβέρνηση. Ο στρατιωτικός διάδρομος από Ελευσίνα έως Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος ξεκινά από Ελευσίνα και καταλήγει στο Χαλκερό Καβάλας, αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις "δεσμεύσεις" των συμφωνιών με τις ΗΠΑ, που υπέγραψε η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει μετατρέψει τη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα, ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σε στρατιωτικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ, με ενεργό ρόλο στην πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟική βάση και κάθε είδους στρατιωτικές (στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, στρατόπεδο και πεδίο βολής στο Πετροχώρι της Ξάνθης) αλλά και πολιτικές υποδομές (σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, την ώρα που στην περιοχή δεν εκτελείται εμπορικό και επιβατικό έργο, Εγνατία Οδός και υπόλοιπο οδικό δίκτυο, εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β' στην Καβάλα στα χέρια των Αμερικανών, με τα δημοσιεύματα για ΝΑΤΟικό "ενδιαφέρον" να μη διαψεύδονται), να έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ.

Με λίγα λόγια, "γη και ύδωρ" στους μακελάρηδες! Τώρα και κάτι παραπάνω!».

Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ παίζουν «κορόνα - γράμματα» την ασφάλεια του λαού της περιοχής, για χατίρι των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που προσβλέπουν σε μερίδιο από την «πίτα».

Υπογραμμίζει δε ότι ο λαός της περιοχής τόσα χρόνια «χόρτασε από "αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων", "ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας", "διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή", "επιχειρήματα" που αναμασούν για μια ακόμα φορά το υπουργείο Αμυνας και η κυβέρνηση γι' αυτό το νέο βήμα κλιμάκωσης της πολεμικής εμπλοκής.

Αυτή η πολιτική τον οδήγησε να "απολαμβάνει" πρωτιές όπως αυτή του δείκτη της φτώχειας σε όλη την ΕΕ, της ενεργειακής φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, να δέχεται τις απειλές από τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, με ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπερπτήσεις πάνω από τη Ζουράφα στον Εβρο, προκλήσεις από τουρκικά αλιευτικά, λιγότερο ή περισσότερο "θερμά" επεισόδια στην περιοχή».

Και καλεί τον λαό της περιοχής, που έχει συσσωρεύσει πολύτιμη πείρα και γνώση, να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

ΦΡΕΓΑΤΑ «ΨΑΡΑ»
Νέο πολεμικό επεισόδιο στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε νέα εμπλοκή σε περιστατικό με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs) βρέθηκε την Κυριακή η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EUNAVFOR Aspides» βρίσκεται ανεπτυγμένη στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στείλει το πλήρωμα «στο στόμα του λύκου» για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, πηγές του ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησαν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στον Κόλπο του Αντεν η φρεγάτα «Ψαρά», στο πλαίσιο της επιχείρησης «Aspides», παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, αντιμετώπισε επιτυχώς σμήνος Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs). Τουλάχιστον ένα drone καταρρίφθηκε και τα άλλα απομακρύνθηκαν, ενώ με βάση τις ίδιες πηγές η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εμπορικό πλοίο, ευρωπαϊκών συμφερόντων, είχε αποπλεύσει από το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα και παρέμενε στόχος ακόμα και αφότου είχε πέρασε τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, κινούμενο ανατολικά. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο σημείο όπου έπλεαν τόσο το φορτηγό πλοίο όσο και η φρεγάτα «Ψαρά» κατευθύνθηκαν πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το έδαφος της Υεμένης και κατέπεσαν στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα έλαβε το βάπτισμα του πυρός στο «στόμα του λύκου» την προηγούμενη Κυριακή, 7 Ιούλη, όταν χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone όσο και το πυροβόλο της έβαλε εναντίον 4 UAVs. Τα παραπάνω επεισόδια έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα στα οποία συμμετείχε και η φρεγάτα «Υδρα», που είχε αναπτυχθεί στην ίδια ζώνη.

Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό το οποίο αναδεικνύει τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει το συνεχόμενο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η φρεγάτα βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα, με την αποστολή της να στοιχίζει 500.000 ευρώ ημερησίως στον ελληνικό λαό, με μεγάλους κινδύνους για το προσωπικό της αλλά και για τον λαό συνολικά, που μπαίνει στο στόχαστρο πιθανών αντιποίνων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά μπλοκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ