ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν δεχόμαστε τη στοχοποίηση και τη συκοφάντηση συλλήβδην των Εποπτών Δημόσιας Υγείας

Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απόφαση του περιφερειάρχη για μετακίνηση των 148 υπαλλήλων

Αμεση είναι η αντίδραση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής στην απόφαση του περιφερειάρχη, Νίκου Χαρδαλιά, εκλεκτού της κυβέρνησης της ΝΔ, που στοχοποιεί όλους τους εργαζόμενους των 7 Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, στο όνομα της «διαφάνειας», με αφορμή την αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών. Πρόκειται για τους διεφθαρμένους υπαλλήλους της Περιφέρειας, του δήμου Αθήνας και του υπουργείου Πολιτισμού (στην πλειοψηφία τους στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ), που είχαν την κάλυψη προϊσταμένων της Περιφέρειας στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα. Οι ίδιοι αυτοί προϊστάμενοι έστελναν στις ελληνικές καλένδες τις επανειλημμένες καταγγελίες του Συλλόγου, για έκνομες ενέργειες και για αυθαιρεσίες των Δ/νσεων των υπηρεσιών.

Οπως σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος:

«Είναι αδιανόητο, υπάλληλοι που δεν έκαναν ποτέ χάρες σε ανωτέρους για να έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση, υπάλληλοι που την "Κηφισιά" και το "Σύνταγμα" δεν είδαν... ούτε με το κιάλι και εργάζονταν με ψηλά το κεφάλι σε όποια περιοχή και καθήκον τους ανέθεταν, να τους διασύρει ουσιαστικά σήμερα η περιφερειακή αρχή με αυτή την ενέργεια, η οποία έδωσε το πάτημα για δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και αναρτήσεις με τίτλο: "Ο Περιφερειάρχης καρατομεί... ξηλώνει... 148 υπαλλήλους του Υγειονομικού"».

Και συμπληρώνει ότι πρόκειται για «ενέργειες εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού την ώρα που σοβαρά έργα δεν προχωράνε γιατί το ταμείο είναι μείον...

Βέβαια ούτε με την ενέργειά του αυτή μπορεί να καλυφτεί ότι συνέβαλε τόσο στην προπαγανδιστική προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του λαού και στο κρύψιμο όλων των επώνυμων στελεχών (πολιτικών και μη) του κυκλώματος, φανερών και κρυφών, φυσικών και ηθικών αυτουργών, που ήταν προνομιακοί συνομιλητές του "συστήματος", όσο και στο να παραμείνει στο απυρόβλητο το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών και το πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου των επιχειρήσεων, που αποτελεί το λίπασμα για να ανθίζουν "μπουμπούκια" παντός είδους...

Η λογική της ανεμπόδιστης λειτουργίας της αγοράς, στον βωμό της οποίας θυσιάζονται οι προληπτικοί έλεγχοι και έχουν μετατρέψει τις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου σε κατασταλτικές (π.χ. γνωστοποιήσεις και όχι αδειοδοτήσεις, κατάργηση προελέγχου κ.λπ.), το διαφορετικό και πολλές φορές αντικρουόμενο νομικό πλαίσιο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε κομβικά ζητήματα, όπως τις χρήσεις γης, η κατάργηση του δευτεροβάθμιου ελέγχου και γενικότερα η ανυπαρξία δικλίδων ασφαλείας, η χρόνια αναξιοκρατία και το κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής στους υπαλλήλους αναδεικνύουν το έδαφος, το οποίο δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση και καμιά περιφερειακή αρχή να κρύψει».

Επίσης σημειώνει ότι ο περιφερειάρχης αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με το Προεδρείο του Συλλόγου μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος και «αντ' αυτού επέλεξε να συνδιαλλαγεί με ανθρώπους, οι οποίοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που περιήλθαν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες... όμως που "ξέρουν από έλεγχο δημόσιας διοίκησης"!».

Και προσθέτει για τη στάση της περιφερειακής αρχής: «"Διέλυσε" τις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου τοποθετώντας το σύνολο του προσωπικού τους σε "άγνωστες" περιοχές, που δεν τους είναι γνωστά σοβαρά ζητήματα, που σχετίζονται με κινδύνους της δημόσιας υγείας (εξάλειψη ανθυγιεινών εστιών, σχολεία, νοσοκομεία, κολυμβητικές δεξαμενές, θαλάσσια ύδατα κ.ά.) και ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τις χρεωμένες υποθέσεις και για τους πολίτες που αναμένουν την αυτοψία και την απάντηση της υπηρεσίας».

Και η ανακοίνωση του Συλλόγου καταλήγει:

«Στη μαζικότατη σύσκεψη του Συλλόγου με τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 16/7/2024 καταδικάστηκαν ομόφωνα οι ενέργειες καθώς και τα Δελτία Τύπου της περιφερειακής αρχής και ξεχείλισε η αγανάκτηση των συναδέλφων που δέχτηκαν τέτοια ανάξια αντιμετώπιση. Κατέληξαν ομόφωνα ότι συσπειρωμένοι στον Σύλλογό τους θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες τους, πληρώνοντας για τις μετακινήσεις τους ή χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα, καθώς και ότι θα σταματήσουν να διαθέτουν από τον προσωπικό τους χρόνο για να βγει ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων.

Απαιτούμε:

  • Να ανακληθούν οι αποφάσεις μετακίνησης όλων των μη εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Να ικανοποιηθούν αιτήματα μετακίνησης συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα υγείας, οικογενειακά, οικονομικά.
  • Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση όλων των Εποπτών Δημόσιας Υγείας για τη διενέργεια των ελέγχων με υπηρεσιακά οχήματα με οδηγό.
  • Να νομοθετηθούν δικλίδες ασφαλείας, δευτεροβάθμιος έλεγχος κ.λπ. Να αρθούν νομοθετικές αντιφάσεις και να μην καθορίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα τη λειτουργία των υπηρεσιών.
  • Να εξασφαλιστεί εξοπλισμός παντός είδους για τη λειτουργία των υπηρεσιών και τη διενέργεια των ελέγχων. Θέσεις εργασίας, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ.
  • Να προχωρήσει άμεσα η επιλογή και τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης.
  • Να λειτουργούν οι υπηρεσίες με προσανατολισμό κυρίως την πρόληψη.
  • Να ολοκληρώνονται γρήγορα οι ποινικές και οι πειθαρχικές διαδικασίες».

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα της απαράδεκτης απόφασης της περιφερειακής αρχής θα φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29ης Ιούλη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, που ζητάει να παραβρεθεί και ο Σύλλογος των Υπαλλήλων και να τοποθετεί για όσα αναφέρει εδώ και χρόνια στις καταγγελίες του.

ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η επιλογή στόχων γινόταν με βάση το πολιτικό και ιδεολογικό της πλαίσιο

Σχολιασμός του δικηγόρου Θ. Θεοδωρόπουλου

Στις επιθέσεις της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η δίκη της οποίας συνεχίστηκε χτες στο Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας στη δίκη της ΧΑ.

Οπως τόνισε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας το αποδεικτικό υλικό, «συνολικά για τις επιθέσεις: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, φυσική παρουσία στελέχους, βραδινή ώρα. Η επιλογή των στόχων γίνεται με βάση το πολιτικό - ιδεολογικό πλαίσιο της οργάνωσης, εναντίον μεταναστών, κομμουνιστών, αντιφασιστών. Αυτός ο τρόπος δράσης είναι όμοιος σε όλες τις δράσεις, εξελίσσεται στον χρόνο. Η ηγεσία αρχικώς διαψεύδει, αναφέρεται σε σενάρια περί σκευωρίας και συκοφαντεί τα θύματα, ενώ παράλληλα παρέχει νομική αρωγή στους συλληφθέντες.

Τα εγκλήματα που εξετάζουμε δεν θα μπορούσαν να τελεστούν αν δεν υποδεικνύονταν οι στόχοι, λόγω της δράσης ή της ιδιότητάς τους, αν δεν υποδεικνύονταν από την ηγεσία με κάποιον τρόπο. Δεν θα μπορούσαν να είναι μεμονωμένα περιστατικά: Η συντονισμένη δράση, η παρουσία στελέχους της ΧΑ στις επιθέσεις, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ύπαρξη της οργάνωσης για λογαριασμό της οποίας δρούσαν».

Πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στον ενιαίο τρόπο δράσης της οργάνωσης, τα θύματα ανήκαν στους "εχθρούς" της οργάνωσης. Δεν τους αρέσει το τραγούδι; Τους ενοχλεί ο συνδικαλιστής; Ο φωτογράφος που τους φωτογραφίζει στη συγκέντρωσή τους; (...) Η προσβολή των δικαιωμάτων που προκύπτει ως άμεση φυσιολογική αντίδραση, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί ειδική εντολή, αφού αρκεί η γενική, είναι απείρως πιο επικίνδυνη. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για κεντρικά σχεδιασμένες πράξεις».

Αναφερόμενος σε μάρτυρες που κατέθεσαν ότι υπάρχει ένα «αόρατο χέρι» που τα διευθύνει όλα, σχολίασε σχετικά με τους φωτορεπόρτερ ότι η ΧΑ δεν θέλει να καταγράφονται η πολιτική δραστηριότητά της, οι επιθέσεις, οι βρισιές, θέλει η εικόνα να προκύπτει ως αποτέλεσμα της δικής της αντίληψης για το ποιο κομμάτι της πραγματικότητας θα προβληθεί. Εξ ου και διαψεύδει επιθέσεις που δεν έχουν καταγραφεί, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν πρόσφεραν ποτέ βοήθεια στα θύματα, ούτε συνέλαβαν κάποιον δράστη, και οι επιθέσεις αυτές ποτέ δεν αποδοκιμάστηκαν από την ηγεσία. Οπως είπε, για τα επεισόδια στο εφετείο στις 12/1/2014 οι μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος αρνήθηκαν να καταδικάσουν τα επεισόδια όταν τους ζητήθηκε από δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως οι επιθέσεις είναι υλοποίηση του προγράμματος της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι συγκεκριμένος τρόπος δράσης, που άλλοτε είχε ως αποτέλεσμα πλημμελήματα και άλλοτε κακουργήματα, η δε διάψευση τέτοιων πράξεων εθίζει τα μέλη σε αυτές.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Διώξεις για μπάζωμα σε πρώην περιφερειάρχη και υπηρεσιακούς

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος άσκησε χτες εναντίον του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και τριών στελεχών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας που διερευνά το έγκλημα στα Τέμπη, τη μετωπική σύγκρουση των τρένων με 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι διώξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούν ενέργειες που έκαναν οι τέσσερις υπηρεσιακοί παράγοντες σε σχέση με το μπάζωμα στην περιοχή της σύγκρουσης. Για παράβαση καθήκοντος έχει διωχθεί νωρίτερα ο Κ. Αγοραστός, που αφορά τη μη ενημέρωση των δικαστικών αρχών για τους σχετικούς χειρισμούς.

Τη Δευτέρα συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη προσέφυγαν με υπόμνημα προς τις δικαστικές αρχές, με ερωτήματα όπως ποιος εισαγγελέας έδωσε εντολή και επόπτευε την επιχείρηση μεταφοράς των υλικών από τον τόπο του εγκλήματος αλλοιώνοντας τις συνθήκες του εγκλήματος, τι εντολές έλαβαν οι επικεφαλής του τριχοτομημένου ΟΣΕ από την πολιτική ηγεσία και αν υπήρξε αδήλωτη μεταφορά χημικών ουσιών που παίξανε ρόλο στην έκρηξη και στην πυρκαγιά. Επίσης, ποια ήταν η εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων υπηρεσιών στην επιχείρηση ξεμπαζώματος και μπαζώματος και αν κρατήθηκαν πρακτικά για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης, διότι για τρεις μέρες μεταφέρονταν υλικά στη θέση Κουλούρι και στη θέση Πηγάδια Λάρισας.

Εξάλλου, την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του Χρήστου Τριαντόπουλου, υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ τη χρονική στιγμή της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς και του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστού, ζητούν συγγενείς θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους, σχετικά με το μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ