Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η επιλογή στόχων γινόταν με βάση το πολιτικό και ιδεολογικό της πλαίσιο

Σχολιασμός του δικηγόρου Θ. Θεοδωρόπουλου

Στις επιθέσεις της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η δίκη της οποίας συνεχίστηκε χτες στο Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας στη δίκη της ΧΑ.

Οπως τόνισε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας το αποδεικτικό υλικό, «συνολικά για τις επιθέσεις: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, φυσική παρουσία στελέχους, βραδινή ώρα. Η επιλογή των στόχων γίνεται με βάση το πολιτικό - ιδεολογικό πλαίσιο της οργάνωσης, εναντίον μεταναστών, κομμουνιστών, αντιφασιστών. Αυτός ο τρόπος δράσης είναι όμοιος σε όλες τις δράσεις, εξελίσσεται στον χρόνο. Η ηγεσία αρχικώς διαψεύδει, αναφέρεται σε σενάρια περί σκευωρίας και συκοφαντεί τα θύματα, ενώ παράλληλα παρέχει νομική αρωγή στους συλληφθέντες.

Τα εγκλήματα που εξετάζουμε δεν θα μπορούσαν να τελεστούν αν δεν υποδεικνύονταν οι στόχοι, λόγω της δράσης ή της ιδιότητάς τους, αν δεν υποδεικνύονταν από την ηγεσία με κάποιον τρόπο. Δεν θα μπορούσαν να είναι μεμονωμένα περιστατικά: Η συντονισμένη δράση, η παρουσία στελέχους της ΧΑ στις επιθέσεις, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ύπαρξη της οργάνωσης για λογαριασμό της οποίας δρούσαν».

Πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στον ενιαίο τρόπο δράσης της οργάνωσης, τα θύματα ανήκαν στους "εχθρούς" της οργάνωσης. Δεν τους αρέσει το τραγούδι; Τους ενοχλεί ο συνδικαλιστής; Ο φωτογράφος που τους φωτογραφίζει στη συγκέντρωσή τους; (...) Η προσβολή των δικαιωμάτων που προκύπτει ως άμεση φυσιολογική αντίδραση, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί ειδική εντολή, αφού αρκεί η γενική, είναι απείρως πιο επικίνδυνη. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για κεντρικά σχεδιασμένες πράξεις».

Αναφερόμενος σε μάρτυρες που κατέθεσαν ότι υπάρχει ένα «αόρατο χέρι» που τα διευθύνει όλα, σχολίασε σχετικά με τους φωτορεπόρτερ ότι η ΧΑ δεν θέλει να καταγράφονται η πολιτική δραστηριότητά της, οι επιθέσεις, οι βρισιές, θέλει η εικόνα να προκύπτει ως αποτέλεσμα της δικής της αντίληψης για το ποιο κομμάτι της πραγματικότητας θα προβληθεί. Εξ ου και διαψεύδει επιθέσεις που δεν έχουν καταγραφεί, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν πρόσφεραν ποτέ βοήθεια στα θύματα, ούτε συνέλαβαν κάποιον δράστη, και οι επιθέσεις αυτές ποτέ δεν αποδοκιμάστηκαν από την ηγεσία. Οπως είπε, για τα επεισόδια στο εφετείο στις 12/1/2014 οι μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος αρνήθηκαν να καταδικάσουν τα επεισόδια όταν τους ζητήθηκε από δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως οι επιθέσεις είναι υλοποίηση του προγράμματος της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι συγκεκριμένος τρόπος δράσης, που άλλοτε είχε ως αποτέλεσμα πλημμελήματα και άλλοτε κακουργήματα, η δε διάψευση τέτοιων πράξεων εθίζει τα μέλη σε αυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων είναι η ναζιστική ιδεολογία (2020-01-23 00:00:00.0)
Ντοκουμέντο: Ο Μιχαλολιάκος υπερασπίζεται την ΤΟ Νίκαιας (2019-10-30 00:00:00.0)
Πλάτες ΣΕΒ για ανατροπές σε Παιδεία, Ασφαλιστικό (2006-07-01 00:00:00.0)
Εισαγγελική έφεση στην απόφαση (2004-10-22 00:00:00.0)
Αυξάνεται ο κατάλογος των θυμάτων της αιματοχυσίας (1997-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ