ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Υπ' ατμόν» για βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

Για διεργασίες αποστολής S-300, ακόμη και μαχητικών F-16, κάνει λόγο το «Al-Jazeera»

Από συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ
Από συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για ολοένα ενεργότερη εμπλοκή στην αναμέτρηση με τη Ρωσία και υπεράσπιση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού με κάθε κόστος επαναλαμβάνουν τα στελέχη της.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, από την Ουάσιγκτον όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχτηκε τα εύσημα ως «εδώ και πολύ καιρό ένθερμος υποστηρικτής της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας και στήριξης στην Ουκρανία», όπως τόνισε η δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου, για να εκφράσει με τη σειρά του απόλυτη ικανοποίηση επειδή οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν πολλά «για να στηρίξουν την Ουκρανία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Συμμαχίας», αλλά και επειδή η Ελλάδα ανήκει σε όσα μέλη «δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους» για τους ΝΑΤΟικούς στόχους.

Στο μεταξύ, τον πρωτοπόρο ρόλο της Ελλάδας στην κλιμάκωση της κόντρας εντοπίζουν μια σειρά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Δημοσίευμα του «Al-Jazeera» αναφέρεται σε «νέα στρατιωτική συμφωνία» που «η Ελλάδα ετοιμάζει με την Ουκρανία», καταγράφει ότι εκτός από «επιπλέον 20.000 βλήματα πυροβολικού των 155 mm, πυραύλους Stinger και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1» που προμήθευσε ήδη η Ελλάδα στην κυβέρνηση Ζελένσκι, «αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να στείλει τέσσερις τεράστιους μετασχηματιστές που μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης που παράγεται από τους σταθμούς παραγωγής Ενέργειας στη χαμηλότερη τάση AC, που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα διανομής που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η Ουκρανία φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που έχει παροπλίσει η Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη και στις διάφορες διεργασίες για την παραχώρηση των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία. Θυμίζουμε πως οι πρόσφατες ευρωατλαντικές αποφάσεις απαιτούν «να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία μέσα αεράμυνας, να επιταχυνθεί και να ενταθεί κάθε αναγκαία στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων», ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου, με την κυβέρνηση να σπεύδει να ανταποκριθεί από τους πρώτους έχοντας αυξήσει κατακόρυφα τη συμβολή της στον πολεμικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, στέλνοντας μέχρι και απαγορευμένα όπλα λευκού φωσφόρου, ενώ η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για νέα βοήθεια στην κυβέρνηση Ζελένσκι «διευκολύνει», κατά αρμόδιους παράγοντες, την παραχώρηση στο Κίεβο των συστημάτων S-300 , TOR/MI, OSA-ΑΚ και άλλων.

Παράλληλα το δημοσίευμα κάνει λόγο και για σκέψεις αποστολής F-16 μέσα από μια φόρμουλα «παροπλισμού» «32 παλιότερων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block-30, καθώς αναβαθμίζει 82 F-16 σε Block-70 και αποκτά 24 μαχητικά Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία (...) Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο "Al-Jazeera", η προτιμώμενη φόρμουλα της Ελλάδας για τη μεταφορά αυτών των τζετ είναι να τα πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τα αναβαθμίσουν και θα τα περάσουν στο Κίεβο». Ηδη άλλωστε η κυβέρνηση συμβάλλει με προσωπικό στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

Στο μεταξύ, το δημοσίευμά του δεν παραλείπει να ξεχωρίσει τον κρίσιμο ρόλο που ανατίθεται στη χώρα μας, με σύσσωμη τη συμφωνία του αστικού πολιτικού κόσμου, ως «αγωγού για (να μεταφερθεί το) πολεμικό υλικό τρίτων», χαρακτηρίζοντας την Αλεξανδρούπολη - εξαιτίας και της απευθείας σιδηροδρομικής της σύνδεσης με Ρουμανία ή Πολωνία - «έναν από τους πιο γρήγορους αγωγούς (μεταφοράς πολεμικού υλικού) προς την Ουκρανία».

Μόλις την περασμένη βδομάδα άλλωστε η κυβέρνηση, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, συνυπέγραψε με Βουλγαρία και Ρουμανία το σχέδιο για τον ΝΑΤΟικό διάδρομο «στρατιωτικής κινητικότητας» που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες λιμάνια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, αεροδρόμια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας που έχουν διατεθεί όλες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας την παραπέρα εμπλοκή

Στο μεταξύ, χτες το υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε «διαψεύδοντας» την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Συγκεκριμένα απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» που έκανε λόγο για στελέχη της Ζ' ΜΑΚ (Ειδικές Δυνάμεις με χώρο ευθύνης τα νησιά του Αιγαίου) που στέλνονται στην Πολωνία στα σύνορα με την Ουκρανία, «πηγές» του υπουργείου έσπευσαν να ισχυριστούν ότι... δεν είναι Γιάννης αλλά Γιαννάκης και πως «δύο στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ θα μεταβούν στην Πολωνία το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεκπαίδευση με τμήμα των πολωνικών Ειδικών Δυνάμεων, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε αντικείμενα χειρισμού Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones)» ανταποδίδοντας «αντίστοιχη συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας (από 15 έως 25 Απριλίου 2024) με τις πολωνικές Ειδικές Δυνάμεις».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σήμερα η ψηφοφορία για την προεδρία στην Κομισιόν

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάδειξη του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν, με το παζάρι να δίνει και να παίρνει ανάμεσα στα διάφορα αστικά στρατόπεδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι διαπραγματεύσεις που μέχρι τελευταία στιγμή μαίνονταν ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την ευρωομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία ανήκουν και οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας». Η υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ανοιχτά πρόθυμη για μια συνεργασία με τους ECR, επιδοκιμάζοντας ιδιαίτερα τη στάση της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, επειδή - όπως είπε - έχουν «συνεργαστεί εξαιρετικά» σε διάφορα θέματα, λέει «ναι» σε συνεργασίες με όσους είναι υπέρ της Ευρώπης, στέκεται υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν κ.τ.λ.

Δημοσιεύματα καταγράφουν συνεχιζόμενες διαφωνίες στο εσωτερικό των ECR για τη σημερινή ψηφοφορία, ενώ η Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την προχτεσινή της «ακρόαση» από ευρωβουλευτές της ECR «απαιτητική».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, Μελόνι και Ντερ Λάιεν αναμένεται να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία πριν τη σημερινή ψηφοφορία, ενώ ο αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Ιταλός υπουργός, Λούκα Κιριάνι, περιέγραψε την Μελόνι ως «αποφασισμένη» και «ικανή» να υπερασπιστεί «με νύχια και με δόντια τον ρόλο των ECR αλλά και της Ιταλίας» γενικά. Ανέφερε ότι «εμείς είμαστε η μόνη σταθερή κυβέρνηση που βγήκε πιο δυνατή από πριν από τις ευρωεκλογές, είμαστε μια μεγάλη χώρα και ζητάμε να μας σέβονται (...) Η Ιταλία αποτελεί ιδρυτική χώρα της ΕΕ, χώρα του G7 και η δεύτερη μεγαλύτερη μεταποιητική οικονομία στην Ευρώπη (...) Δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Χτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τους 14 αντιπροέδρους του, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ενώ η 47χρονη μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας υπέβαλε την παραίτησή της στον Πρόεδρο της χώρας καθώς αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την επίσκεψη του Ορμπαν στη Ρωσία ως «κατάφωρη παραβίαση των Συνθηκών της ΕΕ και της κοινής εξωτερικής πολιτικής», προσθέτοντας ότι «η παραβίαση αυτή θα πρέπει να έχει επιπτώσεις για την Ουγγαρία». Εγκρίθηκε με 495 υπέρ και 137 κατά, ενώ απείχαν 47.

Πάντως, ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, σχολιάζοντας αποφάσεις περί «μποϊκοτάζ» της ουγγρικής προεδρίας μετά (και) από τις πρόσφατες επίσημες επαφές του Ούγγρου πρωθυπουργού σε Μόσχα και Πεκίνο, δήλωσε ότι ο Βίκτορ Ορμπαν «έσπασε ένα ταμπού, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Ωστόσο, δεν πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό σπάζοντας ένα άλλο ταμπού, δηλαδή με μποϊκοτάζ (...) Πρέπει να κατηγορήσουμε τον Ορμπαν για την έλλειψη συντονισμού του, αλλά να μην μποϊκοτάρουμε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (...) Το να μη μιλάμε ο ένας στον άλλο εντός της ΕΕ είναι η χειρότερη λύση».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν ξεπλένεται η ενοχή ΕΕ - κυβερνήσεων, να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια

«Αδιαφάνεια» στις συμβάσεις της Κομισιόν για τα εμβόλια αποφάσισε χτες το Ευρωδικαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί προεδρίας φον ντερ Λάιεν «δεν παρείχε επαρκή πρόσβαση με διαφάνεια στις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων κατά της COVID-19», αποφάσισε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο επιπλέον θεωρεί ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιεύσει μόνο επεξεργασμένες εκδόσεις των συμβάσεων περιέχει παρατυπίες. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις εν λόγω ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων».

Η Κομισιόν έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών και δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση στην υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως αυτή «δεν αναδεικνύει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και τις μεγάλες ευθύνες που υπάρχουν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η απόφαση μεταξύ άλλων αποδέχεται την προκλητική πρόβλεψη των συμβάσεων που σύναψαν ΕΕ - κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες, ότι οι λαοί θα πληρώσουν κι από πάνω για τυχόν αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν σε βάρος των ομίλων».

Οπως τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «με την απόφαση αυτή δεν μπορεί να ξεπλυθεί η ενοχή της ΕΕ και όλων των οργάνων της, αλλά και των κυβερνήσεων, ανάμεσά τους αυτής της ΝΔ στην Ελλάδα, για το γεγονός ότι οι λαοί μέχρι σήμερα δεν έχουν μάθει την αλήθεια για το πόσα χρήματα πλήρωσαν και πώς τα μονοπώλια με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους καταλήστεψαν, εκμεταλλευόμενα την ανάγκη τους για ασφαλή και έγκαιρο εμβολιασμό. Ηταν η Κομισιόν που στο όνομα της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους είχε στήσει μια διαδικασία - εμπαιγμό, όπου οι ευρωβουλευτές δήθεν "ενημερώνονταν" σε δωμάτιο απομόνωσης με ...δείγματα συμβάσεων, από τα οποία έλειπαν όλα τα κρίσιμα στοιχεία, όπως τιμές, όροι και ρήτρες, και αυτά πάντα στο όνομα της "διασφάλισης του ανταγωνισμού".

Την ίδια ώρα τα μονοπώλια του Φαρμάκου με τους λομπίστες τους αλώνιζαν, όπως και σήμερα, στο Ευρωκοινοβούλιο, διαμορφώνοντας τις αποφάσεις του σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτό άλλωστε έχουν επικροτήσει όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας με την ψήφο τους τα λόμπι ως "ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας"».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή στον λαό όλα τα παραπάνω, ζητώντας με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις για τα εμβόλια και να αρθεί αμετάκλητα - και όχι μόνο για την πανδημία - κάθε πατέντα, αιτήματα που απέρριψαν τόσο η Κομισιόν όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε σχετικό αίτημα του ΚΚΕ στην ελληνική Βουλή.

«Το ερώτημα» - καταλήγει η ανακοίνωση - «παραμένει αν, πότε και με ποιον τρόπο θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα συμβόλαια με το πλήρες περιεχόμενό τους, τις ρήτρες, τα ποσά και τους όρους που επιβλήθηκαν, για να μάθει ο λαός την αλήθεια. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπεύθυνοι σε ΕΕ και κυβερνήσεις, με πρώτη την φον ντερ Λάιεν. Το ΚΚΕ, βεβαίως, έχει καταδικάσει πολλές φορές την πολιτική της Κομισιόν και της προέδρου της, γι' αυτό και δεν περίμενε αυτήν την υπόθεση για να καταψηφίσει αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Ευρωκοινοβούλιο και τη νέα υποψηφιότητά της για την προεδρία της Κομισιόν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ