Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σήμερα η ψηφοφορία για την προεδρία στην Κομισιόν

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάδειξη του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν, με το παζάρι να δίνει και να παίρνει ανάμεσα στα διάφορα αστικά στρατόπεδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι διαπραγματεύσεις που μέχρι τελευταία στιγμή μαίνονταν ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την ευρωομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία ανήκουν και οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας». Η υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ανοιχτά πρόθυμη για μια συνεργασία με τους ECR, επιδοκιμάζοντας ιδιαίτερα τη στάση της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, επειδή - όπως είπε - έχουν «συνεργαστεί εξαιρετικά» σε διάφορα θέματα, λέει «ναι» σε συνεργασίες με όσους είναι υπέρ της Ευρώπης, στέκεται υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν κ.τ.λ.

Δημοσιεύματα καταγράφουν συνεχιζόμενες διαφωνίες στο εσωτερικό των ECR για τη σημερινή ψηφοφορία, ενώ η Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την προχτεσινή της «ακρόαση» από ευρωβουλευτές της ECR «απαιτητική».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, Μελόνι και Ντερ Λάιεν αναμένεται να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία πριν τη σημερινή ψηφοφορία, ενώ ο αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Ιταλός υπουργός, Λούκα Κιριάνι, περιέγραψε την Μελόνι ως «αποφασισμένη» και «ικανή» να υπερασπιστεί «με νύχια και με δόντια τον ρόλο των ECR αλλά και της Ιταλίας» γενικά. Ανέφερε ότι «εμείς είμαστε η μόνη σταθερή κυβέρνηση που βγήκε πιο δυνατή από πριν από τις ευρωεκλογές, είμαστε μια μεγάλη χώρα και ζητάμε να μας σέβονται (...) Η Ιταλία αποτελεί ιδρυτική χώρα της ΕΕ, χώρα του G7 και η δεύτερη μεγαλύτερη μεταποιητική οικονομία στην Ευρώπη (...) Δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Χτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τους 14 αντιπροέδρους του, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ενώ η 47χρονη μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας υπέβαλε την παραίτησή της στον Πρόεδρο της χώρας καθώς αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την επίσκεψη του Ορμπαν στη Ρωσία ως «κατάφωρη παραβίαση των Συνθηκών της ΕΕ και της κοινής εξωτερικής πολιτικής», προσθέτοντας ότι «η παραβίαση αυτή θα πρέπει να έχει επιπτώσεις για την Ουγγαρία». Εγκρίθηκε με 495 υπέρ και 137 κατά, ενώ απείχαν 47.

Πάντως, ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, σχολιάζοντας αποφάσεις περί «μποϊκοτάζ» της ουγγρικής προεδρίας μετά (και) από τις πρόσφατες επίσημες επαφές του Ούγγρου πρωθυπουργού σε Μόσχα και Πεκίνο, δήλωσε ότι ο Βίκτορ Ορμπαν «έσπασε ένα ταμπού, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Ωστόσο, δεν πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό σπάζοντας ένα άλλο ταμπού, δηλαδή με μποϊκοτάζ (...) Πρέπει να κατηγορήσουμε τον Ορμπαν για την έλλειψη συντονισμού του, αλλά να μην μποϊκοτάρουμε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (...) Το να μη μιλάμε ο ένας στον άλλο εντός της ΕΕ είναι η χειρότερη λύση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται το παζάρι και οι κολιγιές (2024-06-18 00:00:00.0)
Παζάρια όλων με όλους για μια ...«ισχυρή Ευρώπη» (2024-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ