Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Από ψέμα σε ψέμα και από γκάφα σε γκάφα

Η κυβέρνηση με την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι τέτοιο το εύρος της επίθεσης και τόσο μεγάλη η δυσαρέσκεια των εργαζομένων, που έχει αναγκαστεί η κυβέρνηση να βγαίνει σχεδόν καθημερινά, να διαψεύδει και να κάνει το άσπρο μαύρο, καταφέρνοντας τελικά μόνο να γελοιοποιείται.

* * *

Βγαίνει ο πρωθυπουργός με μήνυμα στα social media την Κυριακή και ισχυρίζεται ότι δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και ότι κανείς εργοδότης δεν μπορεί μονομερώς να την επιβάλει. Τι και αν στον νόμο 5053/2023 δεν αναφέρεται πουθενά το δικαίωμα άρνησης από εργαζόμενο ή σωματείο... Τι και αν είναι σαφής η κατάργηση του πενθήμερου με μια επιπλέον μέρα εργασίας που ούτε με ρεπό αντικαθίσταται, ούτε σε επιπλέον ένσημο να αντιστοιχεί... Ψιλά γράμματα για τον πρωθυπουργό!

* * *

Αρκεί μόνο να σκεφτεί κάποιος έναν εργαζόμενο σε τηλεφωνικό κέντρο που είναι συνεχούς λειτουργίας και 24ωρης βάρδιας (π.χ. το περιβόητο 112, ή το κέντρο βλαβών του ΟΤΕ), που δουλεύει με πενθήμερη εργασία, κυλιόμενο πρόγραμμα και δυο ρεπό τη βδομάδα, δηλαδή εργάζεται 23 μέρες, έχει 8 μέρες ρεπό, ενώ κολλάει 25 ένσημα. Ε, αυτός ο εργαζόμενος όταν θα μπει στο καθεστώς εξαήμερης εργασίας, θα δουλεύει 27 μέρες, θα παίρνει 4 ρεπό και θα συνεχίσει να κολλάει 25 ένσημα.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί ο κος Καραγκούνης, υφυπουργός Εργασίας, που είχε ομολογήσει για το αν μπορεί ένας εργαζόμενος να αρνηθεί την εξαήμερη εργασία ότι «μπορεί να το πει στα πλαίσια των χρηστών ηθών (!!!) γιατί δεν μπορεί συνεχώς να αρνείται εργασία». Δηλαδή καμία νομική κατοχύρωση...

* * *

Μετά το ρεζιλίκι του πρωθυπουργού την Κυριακή έτρεξε τη Δευτέρα η υπουργός Εργασίας, Ν. Κεραμέως, να σώσει τα προσχήματα, λέγοντας ότι «αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να γίνει η έκτακτη βάρδια, πρώτα απ' όλα δεν μπορεί να γίνεται κάθε Σάββατο. Αυτό είναι παράνομο. Αν έρθει ο εργοδότης και πει εσύ θα δουλεύεις κάθε Σάββατο, είναι παράνομο». Μπα! Δεν ξέρει η υπουργός ότι αυτό το δικαίωμα το έχει με βάση τον νόμο 5053/2023 κάθε επιχείρηση που έχει τις προϋποθέσεις του νόμου και επικαλείται «φόρτο εργασίας»; Στο προηγούμενο παράδειγμα του τηλεφωνικού κέντρου του 112, φόρτο εργασίας μπορεί να επικαλείται όλη την αντιπυρική περίοδο, από Μάη έως Σεπτέμβρη, ή αν το τηλεφωνικό κέντρο είναι αεροπορικής εταιρείας η εργοδοσία μπορεί να επικαλεστεί την τουριστική περίοδο, από Απρίλη έως Οκτώβρη. Ε, για όλη αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν ασταμάτητα εξαήμερα κάθε βδομάδα. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα...

* * *

Και αφού δεν μπόρεσε ούτε η υπουργός να σώσει τα προσχήματα, εμφανίστηκε και ο έτερος υφυπουργός Εργασίας να δηλώσει ότι «το μέτρο της βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας την εστίαση και τον τουρισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως».

Ημαρτον! Δεν ξέρει ότι σε αυτή τη διάταξη δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού γιατί οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την Ομοσπονδία έχουν υπογράψει σύμβαση που περιλαμβάνει την 6η μέρα εργασίας χωρίς καμία πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή; Το ξέρει αλλά κάνει την πάπια, πετάει πυροτεχνήματα μπας και τσιμπήσει κάποιος που έχει άγνοια. Επειδή όμως είναι και στο χαρτοφυλάκιο της ασφάλισης, δεν μας λέει πόσα χρήματα γλιτώνουν π.χ. οι βιομήχανοι των Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών σε μεροκάματα και ασφαλιστικές εισφορές αν έπρεπε να πληρώσουν 120 ώρες νόμιμης υπερωρίας για δουλειά το Σάββατο κατά τους μήνες που παράγεται παγωτό (η υπερωριακή αμοιβή είναι 60% αντί για 40% που προβλέπει ο νόμος για την εξαήμερη εργασία). Τίποτα, γι' αυτά πετά χαρταετό...

* * *

Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι οι εργαζόμενοι που απευθύνεται είναι χαζοί, είναι βαθιά γελασμένη. Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει στους χώρους δουλειάς, γιατί μεγαλώνει η εντατικοποίηση, η εκμετάλλευση, την ώρα που το εισόδημα συρρικνώνεται. Και όλες αυτές τις αντεργατικές διατάξεις με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι θα τις κάνουν κουρελόχαρτα.

Αναδημοσιεύεται από το πόρταλ «902.gr»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ