Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προχωρά η υλοποίηση των επικίνδυνων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Διορίστηκε Ανώτατος Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, στο πλαίσιο της παραπέρα εντατικοποίησης της στρατιωτικής στήριξης

Από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον

Copyright 2024 The Associated

Από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον
Στην υλοποίηση των επικίνδυνων αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που φέρνουν τους λαούς πιο κοντά σε γενικευμένη πολεμική αντιπαράθεση, προχωρά ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, ο οποίος χτες ανακοίνωσε τον διορισμό Ανώτατου Εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία επαναλαμβάνει «προειδοποιήσεις» για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία και την προοπτική παραπέρα κλιμάκωσής της.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε χτες τον διορισμό Ανώτατου Αξιωματούχου που θα ηγηθεί της ΝΑΤΟικής Αντιπροσωπείας στην Ουκρανία (NATO Representation in Ukraine - NRU).

Στη νέα θέση, η οποία εντάσσεται στις κινήσεις παραπέρα εντατικοποίησης της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, διορίστηκε ο Βρετανός αξιωματούχος Πάτρικ Τέρνερ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στο Κίεβο από τον Σεπτέμβρη.

Ο Τέρνερ κατείχε και προηγουμένως ανώτερες ΝΑΤΟικές θέσεις, μεταξύ άλλων ως βοηθός ΓΓ επιχειρήσεων και ως βοηθός ΓΓ για την Αμυντική Πολιτική και τον Σχεδιασμό.

«Είμαι βέβαιος ότι θα διαπρέψει σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο, καθώς το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εντείνει την υποστήριξή του στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος ο Τέρνερ δήλωσε ότι «ανυπομονώ (...) να συνεργαστώ πολύ στενά με τις ουκρανικές αρχές και με τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ για να βοηθήσω στην παροχή υποστήριξης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αποφασίστηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων η δημιουργία του NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) «για να συντονίσει την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης για την Ουκρανία» και η δέσμευση μακροπρόθεσμης «βοήθειας ασφαλείας» για την Ουκρανία, που αφορά στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, βοήθειας και εκπαίδευσης, με ελάχιστη βασική χρηματοδότηση ύψους 40 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

Νέες «προειδοποιήσεις» από τη Ρωσία

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ντμ. Μεντβέντεφ, «προειδοποίησε» ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ισοδυναμούσε με μία «καθυστερημένη» κήρυξη πολέμου απέναντι στη Ρωσία.

«Από την αρχή, ενημερώνουμε το ΝΑΤΟ ότι η ένταξη της Ουκρανίας δεν αποτελεί απλώς άμεση απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Ουσιαστικά πρόκειται για κήρυξη πολέμου, αν και καθυστερημένη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό μέσο «Argumenty i Fakty».

Υπενθυμίζεται ότι στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ γίνεται λόγος για υποστήριξη της Ουκρανίας «στην αμετάκλητη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι ο γγ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, είπε ανοιχτά ότι θα ήταν ένα θετικό σενάριο αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2034. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ», ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τότε «είναι πολύ πιθανό ότι (...) δεν θα υπάρχει πια» Ουκρανία.

Κατά τα άλλα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «σήμερα η Ρωσία δεν απειλεί το ΝΑΤΟ και δεν έχει σχέδια να επιτεθεί στα μέλη του», ενώ «προειδοποίησε» ότι εφόσον αυξηθούν οι προσπάθειες προώθησης εχθρικών συμφερόντων στην Ουκρανία και άλλες χώρες γειτονικές της Ρωσίας, θα απαντηθούν με σκληρά αντίμετρα.

«Το αν ολόκληρος ο πλανήτης θα γίνει κομμάτια ως αποτέλεσμα, εξαρτάται αποκλειστικά από την καλή κρίση της "άλλης" πλευράς. Μέχρι στιγμής, δεν δείχνει καμία τέτοια κρίση», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για δηλώσεις που έκανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος Ντ. Τραμπ σχετικά με τη σχέση εργασίας του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν κατά το παρελθόν, σχολίασε: «Οσο για το αν (σ.σ. ο Πούτιν και ο Τραμπ) τα πάνε καλά ή δεν τα πάνε καλά, υπό τον Τραμπ τίποτε καλό δεν έγινε για τη Ρωσία. Αντίθετα, όλο και περισσότεροι περιορισμοί επιβλήθηκαν (στη Ρωσία)».

«Ομως, παρ' όλα αυτά υπήρχε διάλογος», πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί πιθανόν να θεωρηθεί ένα θετικό στοιχείο».

Συμφωνίες για αύξηση εξοπλισμών σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη

Την ίδια ώρα συνεχίζονται η μεγάλη αύξηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και οι συμφωνίες του Κιέβου με ΝΑΤΟικές πολεμικές βιομηχανίες για το άνοιγμα εργοστασίων στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, η Ρουμανία αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το φθινόπωρο για την αγορά 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Lockheed Martin», όπως προανήγγειλε την Τρίτη το ρουμανικό υπουργείο Αμυνας.

Η συμφωνία, ύψους 6,5 δισ. δολαρίων, θα περιλαμβάνει εκτός από την απόκτηση των αεροσκαφών την παροχή υλικοτεχνικών υπηρεσιών, εκπαίδευση των πιλότων, προσομοιωτές πτήσης και πυρομαχικά. Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν από το 2030 και μετά.

Στο μεταξύ, η Ρουμανία, κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, αγόρασε 32 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Νορβηγία, ενισχύοντας τον στόλο των 17 F-16 που απέκτησε το 2016 από την Πορτογαλία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ουκρανική κρατική εταιρεία Ukroboronservice και η τσεχική πολεμική βιομηχανία «Sellier & Bellot» σχεδιάζουν την κατασκευή ενός εργοστασίου πυρομαχικών στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμίχαλ, μετά από επαφές με την τσεχική κυβέρνηση στην Πράγα.

Η τσεχική εταιρεία όπλων «Colt CZ Group», η οποία εξαγόρασε τη «Sellier & Bellot» φέτος, δήλωσε ότι θα παρέχει μηχανήματα για την κατασκευή πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος. Μια άλλη μονάδα του ίδιου ομίλου, η «Ceska Zbrojovka», υπέγραψε επίσης συμφωνία μεταφοράς τεχνολογίας για τα τουφέκια CZ BREN 2, για να κατασκευάζονται στην Ουκρανία.

Η Τσεχία πρωτοστάτησε φέτος στην κίνηση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από κράτη του ΝΑΤΟ και «εταίρους» για την αγορά εκατοντάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού εκτός Ευρώπης και την αποστολή τους στο Κίεβο.

Ο Σμίχαλ είπε ότι η Ουκρανία έλαβε τα πρώτα 50.000 βλήματα από την εν λόγω τσεχική πρωτοβουλία, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε ότι η αποστολή πυρομαχικών θα συνεχιστεί το επόμενο έτος.

Πολωνία: Επιχείρηση με 17.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Πολωνία ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας επιχείρησης του στρατού στα σύνορα με τη Λευκορωσία, με τη συμμετοχή 17.000 στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Αμυνας, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, σκοπός της επιχείρησης «Ασφαλής Ποντλάχια» (Bezpieczne Podlasie) είναι η προστασία των συνόρων.

Μέχρι τώρα στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας βρίσκονται 6 χιλιάδες Πολωνοί στρατιώτες και 1.500 συνοριοφύλακες και αστυνομικοί.

Στη νέα επιχείρηση θα συμμετέχουν 17.000 στρατιώτες, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά από αίτημα της Συνοριοφυλακής και του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσαν ότι η απόφαση της Βαρσοβίας να δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» στα σύνορα είχε θετικά αποτελέσματα, μειώνοντας τις προσπάθειες διέλευσης (προσφύγων και μεταναστών) από τη Λευκορωσία στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα, η Λευκορωσία ανακοίνωσε χτες πως θα εισαγάγει από την Παρασκευή καθεστώς βίζας 90 ημερών για τους πολίτες 35 ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ένδειξη μιας σχετικής «αποκλιμάκωσης» από την πλευρά του Μινσκ, καθώς μέχρι τώρα οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες μπορούν να παραμείνουν στη Λευκορωσία μόνο για 30 ημέρες και θα πρέπει να έρθουν στη χώρα μέσω του αεροδρομίου του Μινσκ.

Η Λευκορωσία είχε μέχρι τώρα καθεστώς χορήγησης βίζας 90 ημερών με γειτονικές χώρες και με τις χώρες μέλη της ΕΕ, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.

Την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, απέσυρε τους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν τώρα δυσκολίες με τους Ουκρανούς και ελπίζω πως δεν θα υπάρξει καμία».

Αμερικανικά ΜΜΕ καταγράφουν αυξανόμενες δυσκολίες για το Κίεβο

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αμερικανικά ΜΜΕ καταγράφουν τη δύσκολη θέση των δυνάμεων του Κιέβου.

Η εφημερίδα «New York Times» εστιάζει στην ανακατάληψη του χωριού Urozhaine στο Ντονέτσκ από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά και την αυξανόμενη πίεση που ασκούν προς την κατεύθυνση ενός αυτοκινητόδρομου με κομβική σημασία για τον ουκρανικό ανεφοδιασμό.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, προσθέτει η εφημερίδα, δήλωσε την Κυριακή ότι η «θερμότερη κατάσταση» στο μέτωπο ήταν κοντά στο Pokrovsk, μια πόλη - οχυρό που βρίσκεται σε έναν βασικό δρόμο που συνδέει πολλές πόλεις που ελέγχονται από την Ουκρανία στην περιοχή.

Μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα από τον ρωσικό στρατό τους προηγούμενους μήνες, τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται σταδιακά προς τον αυτοκινητόδρομο T0504, απέχοντας πλέον λιγότερο από 4 μίλια.

Η αποκοπή του δρόμου θα απομονώσει ακόμα περισσότερο την πόλη Τσάσιβ Γιάρ, έναν από τους βασικούς στόχους της Μόσχας, σημειώνουν οι ΝΥΤ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν πιέσεις στις γειτονικές πόλεις Τορετσκ και Νέα Υόρκη (Novhorodske).

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ως θετικό στοιχείο για το Κίεβο την ανακοπή της ρωσικής στρατιωτικής προέλασης στην περιοχή του Χαρκόβου, ενώ ως ένας βασικός παράγοντας για την εξέλιξη αυτή αναφέρεται το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στο Κίεβο για να εξαπολύει επιθέσεις με ΝΑΤΟικά όπλα εντός ρωσικού εδάφους.

Το δε τηλεοπτικό δίκτυο ABC News αναφέρει ότι οι επόμενοι δύο - τρεις μήνες θα μπορούσαν να είναι οι δυσκολότεροι για τις ουκρανικές δυνάμεις φέτος, επικαλούμενο τον Μάικλ Κόφμαν, αναλυτή του αμερικανικού Ιδρύματος Carnegie.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται ως παράγοντες η εξάμηνη καθυστέρηση μέχρι την επανέναρξη της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ στο Κίεβο, οι καθυστερήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην οικοδόμηση αμυντικών γραμμών, η ανωτερότητα των ρωσικών δυνάμεων σε εξοπλισμό και ανθρώπινους πόρους, που τους δίνει πλεονέκτημα στην περίπτωση ενός παρατεταμένου «πολέμου φθοράς».

Επισημαίνεται ακόμα ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, μετά την απόφαση που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ για την απαγόρευση εισόδου σε 14 κατοικημένες περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, απέναντι από την ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, το Κρεμλίνο εμφανίστηκε χθες να διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει την επιχείρησή του για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στο Χάρκοβο, μέχρι την επίτευξη του στόχου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα της Ρωσίας για τις συνοριακές περιοχές του Μπέλγκοροντ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απέρριψε το συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να σημαίνουν την αποτυχία για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός του Χαρκόβου.

Χτες, στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με την κάθε πλευρά να απελευθερώνει 95 στρατιώτες.

Μόσχα και Κίεβο επιβεβαίωσαν την «ανθρωπιστική διαμεσολάβηση» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι στους απελευθερωθέντες περιλαμβάνονται και 13 «υπερασπιστές του εργοστασίου Αζοφστάλ», του εργοστασίου στη Μαριούπολη όπου είχαν συγκεντρωθεί οι ναζιστικές δυνάμεις του Τάγματος Αζόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ