Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Το Παλαιστινιακό στο επίκεντρο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Από τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

AP

Από τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Συζήτηση για την τεταμένη κατάσταση και τις συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και κυρίως στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του αντιτίθεται με συνέπεια στην τρομοκρατία πάσης μορφής και πως καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτώβρη κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, στη συνέχεια εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και εννιά μήνες «είναι απαράδεκτη συλλογική τιμωρία αμάχων». Επιχειρηματολόγησε υπέρ της ίδρυσης βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και της εφαρμογής του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων. «Χρειαζόμαστε μία ειλικρινή και τίμια συζήτηση για το πώς θα σταματήσει η αιματοχυσία και τα δεινά αμάχων δίχως καθυστέρηση», τόνισε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας πως η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς κινδύνους ασφαλείας, ευημερίας και ειρηνικής διαβίωσης των λαών». Τόνισε δε πως «κύματα βίας» από την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση αποσταθεροποιούν την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο στη Βόρεια Αφρική.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ανέφερε υποκριτικά πως χρειάζεται δουλειά για την ειρήνη επειγόντως και επανέλαβε τα περί υποστήριξης «λύσης δύο κρατών».

Ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητώντας από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα και τη συλλογική τιμωρία των αμάχων. Τόνισε πως η Γάζα «χρειάζεται ελπίδα για ειρήνη» και επανέφερε την ανάγκη πραγματοποίησης μίας διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης που θα ανοίξει τον δρόμο για λύση στη βάση των δύο κρατών.

Η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ ξεκίνησε υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη στο Νότιο Ισραήλ και στη συνέχεια επιβεβαίωσε «το ενδιαφέρον» του Ηνωμένου Βασιλείου για την περιοχή, τονίζοντας πως η πρώτη επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Ντ. Λάμι ήταν στο Ισραήλ και τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ εμφανίστηκε ανήσυχος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε την επίτευξη λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών, καταδίκασε τις πρόσφατες αποφάσεις των ισραηλινών αρχών για την ανέγερση χιλιάδων κατοικιών Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη και δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

Σκληρή κριτική στα εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού στρατού κατά αμάχων στη Γάζα άσκησε ο διπλωματικός επιτετραμμένος του Ιράν στον ΟΗΕ. Προειδοποίησε κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ στον Λίβανο, εκφράζοντας απογοήτευση από την έως τώρα στάση της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, απαίτησε άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και άνευ ορίων ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της περιοχής. Απαίτησε επίσης από το Ισραήλ να αποχωρήσει από κατεχόμενα εδάφη αλλά και την τιμωρία όσων Ισραηλινών αξιωματούχων εγκληματούν σε βάρος των Παλαιστινίων.

Τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέκοψαν αργότερα το βράδυ δύο γυναίκες που ντυμένες στα μαύρα φώναξαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων. Η διαμαρτυρία των γυναικών έγινε καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άρχισε να απευθύνεται στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, ύστερα από μια δήλωση του πρεσβευτή του Ισραήλ Γκιλάν Ερντάν.

Στο περιθώριο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων οι ομόλογοί του από Μπαχρέιν, Λίβανο, Ιράν, Κουβέιτ, Ελβετία.

Νωρίτερα, ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος, εκφωνώντας ομιλία για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, ανέφερε πως «σχεδιάζει την εξασφάλιση μίας μακροπρόθεσμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή» και ότι «υποστηρίζει την επίτευξη "λύσης δύο κρατών" για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης». Ανέφερε επίσης πως το Ηνωμένο Βασίλειο «στηρίζει ένα βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος που θα ζει δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία (βράδυ Τρίτης) με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συζητώντας την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Γάζα, λόγω έξαρσης της πείνας, του λιμού και των επιδημιών. Επιπλέον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ