Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Εξήγγειλε μέτρο που είχε καταργήσει πριν 5 μήνες επειδή οδηγούσε σε αύξηση τιμολογίων!

Ανακύκλωση των μέτρων κοροϊδίας, για να μην πειραχτεί ούτε «τρίχα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Eurokinissi

Μέτρα που αναμένεται να οδηγήσουν τελικά ακόμα και στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και θα εντείνουν τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, σε μία συνέντευξη Τύπου που εξελίχθηκε σε ένα προκλητικό σεμινάριο για το πώς η «ελεύθερη αγορά Ενέργειας» θα «μαδήσει» το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, με αφορμή την εκτόξευση των τιμών στα τιμολόγια του ρεύματος, προχώρησε σε εξαγγελίες για μέτρα και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, δεδομένου ότι υπάρχουν: Η «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών της αγοράς με βάση το κυνήγι του κέρδους, το «υποχρεωτικό» μοντέλο λειτουργίας στην αγορά Ενέργειας και οι δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τα πλαφόν και τις τιμές. Ολα αυτά δηλαδή και τόσα ακόμα που αποτελούν τη βασική αιτία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του ρεύματος και που συνοψίζονται υπό τον τίτλο «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας». Πολιτική που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν υλοποιήσει και στηρίξει είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολίτευση.

Με «άθικτα» όλα αυτά και πάνω απ' όλα την καπιταλιστική κερδοφορία, τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν την ανακύκλωση μέτρων κοροϊδίας, που μάλιστα η ίδια πριν λίγο καιρό είχε καταργήσει, επειδή οδηγούσαν στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας...!

Ας δούμε αναλυτικά τις εξαγγελίες.

Αθλιότητα ολκής

Πρώτο μέτρο, η έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για Ιούλιο και Αύγουστο, το ακριβές ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει αυτό ως έκτακτο τέλος 5% από τον Μάρτιο του 2023 και ήταν αποτέλεσμα τροποποίησης διάταξης του Νοεμβρίου του 2022, με την οποία επιβαλλόταν εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις ποσότητες φυσικού αερίου που αγόραζαν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Αυτό λοιπόν το έκτακτο τέλος που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση ως μέτρο για μείωση της τιμής του ρεύματος - έστω και έμμεσα για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς - η ίδια τον Φεβρουάριο του 2024 το είχε ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ επειδή οδηγούσε στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά!

Να τι έλεγε η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

«Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καταργείται η ειδική εισφορά του άρθρου 62 του ν. 4986/2022 που βάρυνε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές».

Χτες, λοιπόν, η κυβέρνηση έφερε ένα μέτρο που θα επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές.

Τέτοια αθλιότητα!

Νέα δωράκια στους ομίλους

Δεύτερο μέτρο η επιδότηση των νοικοκυριών, η οποία θα αφορά στον Αύγουστο του 2024. Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε το πώς θα γίνει και το πόσο θα είναι και, όπως είπε ο υπουργός, αυτό θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου. Δοκιμασμένη συνταγή που αφενός ενισχύει τους ομίλους της Ενέργειας, αφετέρου ενισχύει όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια, όπως η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών.

Μέτρο που δεν ανακούφισε καν στο παρελθόν τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν είναι σε θέση να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς ακόμα και μετά τη μείωση, μέσω της επιδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία, άλλωστε, περίπου 6 στους 10 καταναλωτές ή δεν μπορούν να εξοφλήσουν ή προχωρούν σε διακανονισμούς που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μετά από μερικούς μήνες. Ταυτόχρονα, οι εντολές διακοπής της παροχής ηλεκτρισμού στα λαϊκά σπίτια είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Γελάνε και τα ρολόγια της ΔΕΗ

- Τρίτο μέτρο, με το οποίο γελάνε ακόμα οι όμιλοι της Ενέργειας, είναι μία «έκτακτη οδηγία για πρόσθετη πρόνοια προς όφελος των πολιτών για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά». Οπως είπε ο υπουργός, «η κυβέρνηση παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές» και, όπως συμπλήρωσε αμέσως μετά, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η εξαγγελία είναι κυριολεκτικά για πέταμα, «δεν έχουμε ευκολία στο πώς θα παρέμβουμε γιατί είναι τα ευρωπαϊκά εργαλεία και οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις εξαιρετικά περιορισμένα. Αλλά εξαντλούμε τη δημιουργικότητά μας υπέρ των καταναλωτών».

Η μόνη δημιουργικότητα μέχρι τώρα πάντως έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα εξαπατήσει η κυβέρνηση τους καταναλωτές, είτε αυτό λέγεται «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε «χρωματιστά τιμολόγια», είτε «ελευθερία επιλογής του καταναλωτή». Ολα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ομίλων και του δημιουργικού χαρατσώματος των νοικοκυριών.

Hedging, futures και πράσινα άλογα

Οσο για τα μεγάλα λόγια πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι «εξαντλεί τη δημιουργικότητά της για να στηρίξει τους καταναλωτές» με αναφορά στα 10 δισ. που έδωσε η κυβέρνηση - ουσιαστικά από την άλλη τσέπη της φοροαφαίμαξης του λαού, στους ίδιους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της κερδοφορίας τους - την περίοδο που υπήρχε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς, είναι αποκαλυπτικό ότι σχεδόν 300 εκατ. εισπράχθηκαν από έκτακτη φορολογία των διαφόρων ενεργειακών ομίλων.

Τι φταίει λοιπόν για το ηλεκτροσόκ;

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο «παρατεταμένος καύσωνας που μεγαλώνει τη ζήτηση», η «μη επαρκής ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ». Τι φταίει που οι λογαριασμοί λιανικής είναι ακόμα πιο ακριβοί; Μα, φυσικά, τα κάθε είδους τέλη (π.χ. ΕΤΜΕΑΡ) που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς για να πληρώνονται από την τσέπη του λαού οι διάφορες επιδοτήσεις στα «πράσινα» αρπακτικά.

Ενώ, λοιπόν, εδώ και πάνω από 10 χρόνια έλεγαν και ξαναέλεγαν για τα οφέλη που θα έχει και το φθηνό ρεύμα από την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και τη «μονοκαλλιέργεια» των ΑΠΕ, τώρα ουσιαστικά ομολογούν πως αυτό είναι το πρόβλημα!

Λένε πως οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αξιοποιούνται πλήρως, καθώς δεν υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να αποθηκεύει την Ενέργεια που παράγουν, πως στο πλαίσιο της «αγοράς» και της διασύνδεσης γίνονται εξαγωγές ρεύματος σε χώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση (άρα οι πάροχοι εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη)!

Τώρα, ουσιαστικά θέλουν τον λαό να κάνει «hedging» (!), όπως είπε ο υπουργός, να μελετά δηλαδή ποιο «χρώμα» τιμολογίου θα επιλέξει και να «προσμένει» πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, που βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και χρηματοδοτούνται από την τσέπη του λαού, μπας και πληρώσει φθηνότερο το ρεύμα. Οσο για τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα πάνε καλύτερα οι τιμές τον Αύγουστο γιατί το λένε τα ...«futures», έχει τόση αξία όση οι διαβεβαιώσεις πριν μερικούς μήνες ότι «η ακρίβεια στο ρεύμα τελείωσε».

Δεν είπαν κουβέντα για την πολιτική που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των εγχώριων λιγνιτικών μονάδων, για το ανύπαρκτο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων που θα περιλάμβανε και την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής Ενέργειας, για τον τζόγο του χρηματιστηρίου Ενέργειας, την εισαγωγή πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, για τις αποφάσεις - εφιάλτη των ΝΑΤΟ και ΕΕ που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, που έχει επιδράσεις και στο ζήτημα της Ενέργειας κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ