Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν ξεπλένεται η ενοχή ΕΕ - κυβερνήσεων, να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια

«Αδιαφάνεια» στις συμβάσεις της Κομισιόν για τα εμβόλια αποφάσισε χτες το Ευρωδικαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί προεδρίας φον ντερ Λάιεν «δεν παρείχε επαρκή πρόσβαση με διαφάνεια στις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων κατά της COVID-19», αποφάσισε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο επιπλέον θεωρεί ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιεύσει μόνο επεξεργασμένες εκδόσεις των συμβάσεων περιέχει παρατυπίες. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις εν λόγω ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων».

Η Κομισιόν έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών και δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση στην υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως αυτή «δεν αναδεικνύει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και τις μεγάλες ευθύνες που υπάρχουν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η απόφαση μεταξύ άλλων αποδέχεται την προκλητική πρόβλεψη των συμβάσεων που σύναψαν ΕΕ - κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες, ότι οι λαοί θα πληρώσουν κι από πάνω για τυχόν αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν σε βάρος των ομίλων».

Οπως τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «με την απόφαση αυτή δεν μπορεί να ξεπλυθεί η ενοχή της ΕΕ και όλων των οργάνων της, αλλά και των κυβερνήσεων, ανάμεσά τους αυτής της ΝΔ στην Ελλάδα, για το γεγονός ότι οι λαοί μέχρι σήμερα δεν έχουν μάθει την αλήθεια για το πόσα χρήματα πλήρωσαν και πώς τα μονοπώλια με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους καταλήστεψαν, εκμεταλλευόμενα την ανάγκη τους για ασφαλή και έγκαιρο εμβολιασμό. Ηταν η Κομισιόν που στο όνομα της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους είχε στήσει μια διαδικασία - εμπαιγμό, όπου οι ευρωβουλευτές δήθεν "ενημερώνονταν" σε δωμάτιο απομόνωσης με ...δείγματα συμβάσεων, από τα οποία έλειπαν όλα τα κρίσιμα στοιχεία, όπως τιμές, όροι και ρήτρες, και αυτά πάντα στο όνομα της "διασφάλισης του ανταγωνισμού".

Την ίδια ώρα τα μονοπώλια του Φαρμάκου με τους λομπίστες τους αλώνιζαν, όπως και σήμερα, στο Ευρωκοινοβούλιο, διαμορφώνοντας τις αποφάσεις του σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτό άλλωστε έχουν επικροτήσει όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας με την ψήφο τους τα λόμπι ως "ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας"».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή στον λαό όλα τα παραπάνω, ζητώντας με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις για τα εμβόλια και να αρθεί αμετάκλητα - και όχι μόνο για την πανδημία - κάθε πατέντα, αιτήματα που απέρριψαν τόσο η Κομισιόν όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε σχετικό αίτημα του ΚΚΕ στην ελληνική Βουλή.

«Το ερώτημα» - καταλήγει η ανακοίνωση - «παραμένει αν, πότε και με ποιον τρόπο θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα συμβόλαια με το πλήρες περιεχόμενό τους, τις ρήτρες, τα ποσά και τους όρους που επιβλήθηκαν, για να μάθει ο λαός την αλήθεια. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπεύθυνοι σε ΕΕ και κυβερνήσεις, με πρώτη την φον ντερ Λάιεν. Το ΚΚΕ, βεβαίως, έχει καταδικάσει πολλές φορές την πολιτική της Κομισιόν και της προέδρου της, γι' αυτό και δεν περίμενε αυτήν την υπόθεση για να καταψηφίσει αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Ευρωκοινοβούλιο και τη νέα υποψηφιότητά της για την προεδρία της Κομισιόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ