ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα επεισόδια στο ρεσιτάλ υποκρισίας για την εξαήμερη εργασία

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θύματα της πρώτης «φουρνιάς» εφαρμογής του αντεργατικού μέτρου

Την παραπλανητική τακτική συνεχίζει η κυβέρνηση, για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την εξαήμερη εργασία.

Μετά τα ψεύδη ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας» αλλά «έκτακτη βάρδια» και ότι τάχα το μέτρο «εφαρμόζεται με τη συναίνεση του εργαζόμενου», χτες ακολούθησε και ένα παραπλανητικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας που «έκρυβε» πολύ περισσότερα από όσα φανέρωνε.

Το δελτίο Τύπου είχε τον τίτλο «αριθμητικά στοιχεία για την εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας» και σκοπός του ήταν να δείξει ότι η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας αφορά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας».

Η πρώτη ψευδής και παραπλανητική προσπάθεια γίνεται με τη χρήση του όρου «αίτηση», δίνοντας την εντύπωση ότι οι εργοδότες ζητούν να εφαρμόσουν την 6η μέρα εργασίας και ότι το υπουργείο τάχα αποφασίζει αν την εγκρίνει ή όχι.

Ομως ο νόμος είναι σαφής. Δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «αίτηση». Μόνη προϋπόθεση είναι πριν από την ανάληψη της υπηρεσίας του εργαζόμενου την 6η μέρα εργασίας ο εργοδότης να κάνει δήλωση - και όχι αίτηση - στο σύστημα Εργάνη ΙΙ. Κι όμως σε δηλώσεις η υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε «χωρίς να κουνήσει βλέφαρο»: «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 82,6% των αιτημάτων απορρίφθηκε»!

Το δεύτερο ψέμα είναι ο χαρακτηρισμός ως έκτακτης της απασχόλησης κατά την έκτη μέρα. Αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και 5ήμερης εργασίας από τις οποίες το μόνο που ζητείται είναι να κάνουν τη δήλωση (παρ. 1, άρθρο 25 του νόμου 5053/2023).

Από την άλλη, τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι το μέτρο αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έτρεξαν να αρπάξουν την ευκαιρία της 6ήμερης εργασίας μεγάλες βιομηχανίες από μια σειρά κλάδων, και σύμφωνα με τα στοιχεία οι 690 αυτές επιχειρήσεις απασχολούν 69.104 εργαζόμενους!

Ετσι την ώρα που οργιάζουν τα ωράρια - λάστιχο στους χώρους δουλειάς, τα 10ωρα και 12ωρα δουλειάς, πέντε, έξι ακόμα και επτά μέρες τη βδομάδα με τις ευλογίες και τους νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Εργασίας αρέσκεται σε αποτυχημένες ασκήσεις παραπλάνησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Απογείωση» της εντατικοποίησης, της φθοράς της υγείας και των «ατυχημάτων»

Δουλεύουν σε 60 βαθμούς Κελσίου, αλλά η κυβέρνηση τους εξαιρεί ακόμα και από τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας από τον καύσωνα!

Την ασταμάτητη αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, η οποία «απογειώνει» την εκμετάλλευση και τα εργατικά «ατυχήματα», σχολιάζει η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η επιβατική κίνηση «αυξάνεται όλο και περισσότερο και η τουριστική σεζόν προβλέπεται να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Οπως εξηγεί, η αυξανόμενη αυτή επιβατική κίνηση «δεν φαίνεται να μπορεί να εξυπηρετηθεί με ασφάλεια στις υπάρχουσες υποδομές, ούτε των τερματικών σταθμών, ούτε του υπάρχοντος δικτύου δρόμων εξυπηρέτησης αεροσκαφών, στους οποίους κινούνται ακατάπαυστα εκατοντάδες οχήματα, λεωφορεία με επιβάτες, ανυψωτικά μηχανήματα έλξης, ρυμουλκά κ.λπ.», ενώ «ακατάλληλη είναι και η υπάρχουσα δομή διαχωρισμού αποσκευών, στην οποία έχουν γίνει δεκάδες ατυχήματα και τραυματισμοί μέσα στη χρονιά που μας πέρασε».

«Είναι προφανές ότι σε τέτοιες συνθήκες δουλειάς, μπαίνοντας στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν σοβαρότερα εργατικά ατυχήματα και πιθανά να θρηνήσουμε και θύματα», προειδοποιεί η Τομεακή Οργάνωση. Ηδη, «οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά ατυχήματα ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης έχουν αυξηθεί δραματικά» και είναι δεκάδες «τα περιστατικά με ανοιγμένα κεφάλια, κατάγματα, λιποθυμίες στη δουλειά αλλά και στα λεωφορεία».

Η επικρατούσα κατάσταση, όπως σχολιάζει, «επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, έχοντας άμεσες επιπτώσεις στην ίδια την ποιότητα του παρεχόμενου αεροπορικού έργου και τελικά στην ασφάλεια των επιβατών».

Εξοντωτικοί ρυθμοί σε αποπνικτικές συνθήκες, με θερμοκρασία μέχρι και 60 βαθμούς!

Πιο συγκεκριμένα, «είναι καθεστώς σε εβδομαδιαία βάση τα κομμένα ρεπό, οι σχεδόν καθημερινές υπερωρίες έως και 4 ώρες και ο ανεπαρκής χρόνος ξεκούρασης μεταξύ δύο συνεχόμενων βαρδιών. Επίσης η δουλειά στην πίστα, σε αποπνικτικές συνθήκες έως και 60 βαθμούς, χωρίς όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας και σε άθλιες υποδομές, για ώρες συνεχόμενες χωρίς διάλειμμα όπως στους εργάτες». Τις συνθήκες δουλειάς επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο οι υψηλές θερμοκρασίες, στις οποίες οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν. Μάλιστα, η κυβέρνηση φρόντισε να εξαιρέσει τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο ακόμα και από τα υποτυπώδη μέτρα που ανακοίνωσε για τον καύσωνα. «Οχι απλά δεν τους συμπεριέλαβε στη λίστα για "παύση εργασιών τους κατά το χρονικό διάστημα 12.00-17.00", αλλά φρόντισε να αναφέρει και ξεχωριστό απαράδεκτο κεφάλαιο για τις "σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές" στις οποίες δεν ισχύει η εγκύκλιος και φυσικά περιλαμβάνει τις αεροπορικές μεταφορές και τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης», καταγγέλλει η Οργάνωση.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους στο αεροδρόμιο «να μην θυσιάσουν την υγεία και την ασφάλειά τους για τα κέρδη των εταιρειών», να παλέψουν και να διεκδικήσουν: Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Αμεση πρόσληψη εργαζομένων με σταθερές σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Οι εποχικά απασχολούμενοι εργαζόμενοι να θεμελιώνουν επίδομα ανεργίας με 100 μέρες εργασίας - ασφάλισης, ανεξαρτήτως αν η εταιρεία στην οποία εργάζονται χαρακτηρίζεται εποχική ή μη. Να γίνονται οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις διά ζώσης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Δημιουργία επαρκών χώρων ανάπαυσης των εργαζομένων, κατάλληλα και επαρκή αποδυτήρια. Παράλληλα, απαιτεί από την κυβέρνηση «αντί να επιδοτεί με εκατομμύρια τις αεροπορικές εταιρείες» να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να διασφαλίσει: Πύκνωση των δρομολογίων τόσο των ΜΜΜ από και προς το αεροδρόμιο όσο και των εσωτερικών λεωφορείων όλο το 24ωρο. Τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας με επαρκή διαλείμματα σε όλα τα πόστα, ειδικά για την πίστα να προβλεφθεί τουλάχιστον 30 λεπτά ανάπαυση σε κλιματιζόμενο χώρο μετά από 2 ώρες εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΥ
Κινητοποίηση για την κατάσταση των συγκοινωνιών και τη Συλλογική Σύμβαση

Κινητοποίηση στη διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι της εταιρείας, με τις διεκδικήσεις τους να αφορούν τους όρους για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν και τους επιβάτες, που υποφέρουν από την υποβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου την οποία φέρνει η ένταση της εμπορευματοποίησης. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μάλιστα, εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του χώρου συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της ΟΣΥ, στον οποίο έθεσαν μια σειρά προβλήματα, όπως η κατάσταση που επικρατεί στις στάσεις των λεωφορείων.

Οπως τονίζουν, η διοίκηση της εταιρείας, στον αντίποδα των αναγκών εργαζομένων και επιβατών, τους ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της λογικής κόστους - οφέλους, τις περικοπές που κρατούν χαμηλό τον μισθό των εργαζομένων, τις αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Για όλα αυτά άλλωστε επικαλέστηκε τους αντεργατικούς νόμους και τις αποφάσεις που καθορίζουν τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.

Από την πλευρά των εργαζομένων επισημάνθηκε ότι απαιτείται να σημάνει συναγερμός όχι μόνο σε όσους εργάζονται στην εταιρεία αλλά σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά της Αττικής, με στόχο την οργάνωση του αγώνα για φτηνή, συχνή και ασφαλή συγκοινωνία.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι διακοπές καθολικό δικαίωμα του λαού, όχι προνόμιο για λίγους

Με σύνθημα «Οι διακοπές καθολικό δικαίωμα του λαού, όχι προνόμιο για λίγους. Οι διακοπές, η ξεκούραση και η ανάπαυση είναι δικαίωμά μας!», το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει το 1ο Εργατικό Διήμερο σήμερα 19 και αύριο 20 Ιούλη.

Σήμερα Παρασκευή στο Πάρκο των Χρωμάτων στο Χατζηχαλάρ θα πραγματοποιηθεί θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, από τη θεατρική ομάδα «Γιάννης Νεγρεπόντης» του ΕΚΛ, και θα ακολουθήσει συναυλία από μουσικούς του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συμμετέχουν μέχρι στιγμής: Δημήτρης Φωτίου, Γιάννης Κατσανούλης, Στέλιος Παπαδόντας, Νίκος Αλεξόπουλος, Φώτης Παπανικολάου, Ηλίας Νικολαΐδης, Γιώργος Γάλλος.

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στα Πλατάνια Βελίκας. Η συμμετοχή στην εκδρομή είναι 4 ευρώ προσφορά στα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ για τους πλημμυροπαθείς θα είναι δωρεάν, σε συνεννόηση με τις Επιτροπές Αγώνα Πλημμυροπαθών. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 π.μ. από την οδό Τάκη Τσιόγκα (ΤΕΕ). Στις 2 μ.μ. στον χώρο Πλατάνια Βελίκας θα πραγματοποιηθεί ρεμπέτικο γλέντι «Στα σκέτα...», με τους Δημήτρη Κεχαγιά και Δημήτρη Χαρταλάμη. Επίσης θα πραγματοποιηθούν παιδικές δραστηριότητες από ομάδα παιδαγωγών.

Διαμαρτυρία σήμερα από λογιστές - φοροτεχνικούς

Σε κινητοποίηση σήμερα στις 11 π.μ. στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Νίκης 5-7) καλεί η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ), καταγγέλλοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου μπροστά στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που εκπνέει στις 26 Ιούλη. Οπως καταγγέλλει η Ενωση, μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες υποβάλλουν τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες που έχει θέσει το κράτος «τρέχουν», επιβάλλοντας έτσι εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς και διαρκή πίεση σε λογιστές και φοροτεχνικούς.

  • Στο μεταξύ, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί τους εργαζόμενους σε λογιστικά γραφεία και εταιρείες σε σύσκεψη αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ