ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου γιορτάζει

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου γιορτάζει τα 10 του χρόνια και καλεί όλους τους Ανδριώτες και τους επισκέπτες του νησιού σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, από τις 28 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 2024, στο μοναδικής ομορφιάς Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι όλα αυτά τα χρόνια ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η Ανδρος αγαπιέται, αγαπιέται πολύ. Από τους ντόπιους, από τους επισκέπτες. Προσωπικά νιώθω και ντόπιος και επισκέπτης. Εδώ και 35 χρόνια, χειμώνες και καλοκαίρια, αγαπώ το νησί όλο και πιο πολύ, όλο και πιο βαθιά, για λόγους προφανείς, οι ενδιαφέροντες άνθρωποι, η σπουδαία ναυτική ιστορία, αλλά και παράξενους και μυστήριους, αυτούς που λαχταρά και ορίζει η καρδιά.

Αχ, λέω, υπάρχουν μερικές ρεματιές, μερικά ξωκλήσια, κάτι ξερολιθιές και κυπαρισσοσειρές και βραχότοποι που δεν κατάφερα να δω από κοντά.

Αχ, λέω και φέτος, στα 10 χρόνια του Φεστιβάλ. Μας ξέφυγαν μερικές παραστάσεις και κάποια μουσικά σχήματα που ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τα εννέα προηγούμενα χρόνια...».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Κυριακή 28 Ιουλίου, συναυλία: «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε...» με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Μουσικού Συλλόγου Ανδρου και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο
  • Τετάρτη 31 Ιουλίου, θέατρο: «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Ανδρης Θεοδότου και Δημήτρη Δεγαΐτη, με τη Λαϊκή Σκηνή Ανδρου
  • Σάββατο 3 Αυγούστου, συναυλία με τους Γιάννη Αγγελάκα και 100°C.
  • Κυριακή 4 Αυγούστου και Δευτέρα 5 Αυγούστου, προβολή ταινιών μικρού μήκους «21 νέες ματιές». Η επιμέλεια ανήκει στον Παντελή Βούλγαρη και την Κινηματογραφική Λέσχη Ανδρου - Σινέ Αυλή.
  • Τρίτη 6 Αυγούστου, μουσική παράσταση 20 χρόνια Encardia
  • Τετάρτη 7 Αυγούστου, «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη
  • Παρασκευή 9 Αυγούστου, προβολή ταινιών μικρού μήκους: Τα 3 κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ του κόσμου ταξιδεύουν στην Ανδρο
  • Κυριακή 11 Αυγούστου, συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη, μαζί της η Παυλίνα Βουλγαράκη
  • Τρίτη 13 Αυγούστου, συναυλία Stavros Lantsias Quartet «My Ennio Morricone»
  • Σάββατο 17 Αυγούστου, θεατρική παράσταση «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
  • Δευτέρα 19 Αυγούστου, θέατρο για παιδιά: «ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ-ΡΕΔΕΣ» του Αγγελου Αγγέλου και της Εμης Σίνη, από την Ομάδα Κοπέρνικος.
  • Τετάρτη 21 Αυγούστου, συναυλία: «Ανάσα μου κι αέρα» της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου
  • Παρασκευή 23 Αυγούστου, θεατρική παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη
  • Κυριακή 25 Αυγούστου, ανοιχτό πάρτι με τους Nalyssa Green + The Boy Dj sets.

Η ηλεκτρονική προπώληση ξεκίνησε στο www.ticketservices.gr και από τις 22 Ιούλη εισιτήρια θα πωλούνται και από το ταμείο του θεάτρου.

«Massive Attack»... για την Παλαιστίνη

Οι «Massive Attack» διατράνωσαν, για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό στη συναυλία τους στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη. Μεταξύ άλλων, στη γιγαντοοθόνη στη σκηνή της συναυλίας, προβλήθηκαν στοιχεία από την απαρχή του ισραηλινού κράτους το 1947 μέχρι και σήμερα, για τους εκτοπισμένους και πρόσφυγες Παλαιστίνιους, για τη στήριξη των ΗΠΑ με πολεμικές δαπάνες στο ισραηλινό κράτος, για τον ισραηλινό εποικισμό στην Παλαιστίνη, για τους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Εικόνες από τη βομβαρδισμένη Γάζα, ακόμα και τα ονόματα των πυραύλων και των όπλων...

Οι «Massive Attack» μιλούν διαχρονικά για το έγκλημα, ακυρώνουν συναυλίες, μποϊκοτάρουν φεστιβάλ, βγάζουν single για το ζήτημα, εκδίδουν ανακοινώσεις... Στα 33 χρόνια πορείας τους, δεν σταμάτησαν να κατακεραυνώνουν τους πολέμους, την κυρίαρχη προπαγάνδα και χειραγώγηση κ.λπ.

Προβολή του βραβευμένου «The Other Half»

Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας διοργανώνει ειδική προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «The Other Half» του Γιώργου Μουτάφη, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του δημιουργού, την Τρίτη 23 Ιουλίου στις 20.00 στο θερινό σινεμά Athenee (Λευκωσίας 43, πλατεία Αγίου Ανδρέα, Πατήσια).

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση. Τιμή εισόδου 5 ευρώ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Συνάντηση για την Καμεράτα

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Καμεράτα
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Καμεράτα
Εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ζητώντας να ενημερωθούν για τις αποφάσεις του Μεγάρου και την προοπτική επαναλειτουργίας της Καμεράτα.

Η διοίκηση του Οργανισμού, σημειώνει ο ΠΜΣ, ενημέρωσε ότι έχουν προκηρυχθεί 11 θέσεις μουσικών για 9μηνη Σύμβαση Εργασίας με βάση το Ειδικό Μισθολόγιο. Επίσης ανακοινώθηκε ότι πρόθεσή του είναι άλλη μία σεζόν με αντίστοιχες 9μηνες Συμβάσεις, ενώ η θέση του αρχιμουσικού, για λόγους ταχύτερης διαδικασίας, ανατέθηκε απευθείας στον Γιώργο Πέτρου.

«Κύριο στοιχείο της ενημέρωσης αποτέλεσε η λογική της διοίκησης του Μεγάρου, και προφανώς και της κυβέρνησης, για να μην ανέβει πολύ ο προϋπολογισμός του Μεγάρου με την επαναλειτουργία της Καμεράτα. Αυτή η λογική ήταν που οδήγησε για χρόνια στη λειτουργία της ορχήστρας με ανασφάλιστους και απλήρωτους εργαζόμενους, και φυσικά αυτή η λογική οδηγεί στην επαναλειτουργία της με λιγότερους μουσικούς από όσους είχε όταν πρωτοϊδρύθηκε. Παρόλο που προβλέπονται στον Οργανισμό 24 οργανικές θέσεις μουσικών, στην ουσία η ορχήστρα θα λειτουργεί με 18 έγχορδα.

Εκ μέρους του σωματείου μας θέσαμε την ανάγκη να ζητηθούν για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο θέσεις αορίστου χρόνου για την ορχήστρα. Επίσης, ζητήσαμε να μη λειτουργήσει η ορχήστρα με απευθείας ανάθεση για τον αρχιμουσικό αλλά με προκήρυξη της θέσης, ώστε αυτός που θα αναλάβει να μπορέσει να αφιερωθεί σε αυτό το έργο και να συμβάλει στην αναβάθμιση της ορχήστρας.

Τέλος, ζητήσαμε η Επιτροπή Ακρόασης να διευρυνθεί, ώστε να εξασφαλίζει μια πιο αντικειμενική κρίση.

Θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοποίηση μουσικών που προσέφεραν για χρόνια, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεθνή καλλιτεχνική πορεία της ορχήστρας, και να μην προτιμηθούν λύσεις άξιων μεν συναδέλφων από το εξωτερικό, που όμως θα δράσουν σαν αλεξιπτωτιστές.

Επίσης θυμίζουμε την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης, που από τη μία φρόντισε να απαλλάξει από τις ποινικές ευθύνες τη διοίκηση του ΜΕΟΕ και από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να μην καταβληθούν ένσημα και δεδουλευμένα που έχουν κερδηθεί ακόμα και με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις», αναφέρει ο ΠΜΣ στην ανακοίνωσή του.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις

Διήμερο αφιέρωμα στους δύο μεγάλους ρεμπέτες της Πάτρας Κώστα Τσιατά και Μπάμπη Γκολέ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο (ώρα έναρξης 9.30 μ.μ. και τις δύο μέρες), στα Παλαιά Σφαγεία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Πρόκειται για ένδειξη τιμής από τον δήμο της Πάτρας και το Διεθνές Φεστιβάλ στους δύο ρεμπέτες, για την προσφορά τους στο τραγούδι και τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα με τη συναυλία για τον βιρτουόζο του μπαγλαμά και εραστή του ρεμπέτικου Κώστα Τσιατά, ενώ αύριο η «καρδιά» του ρεμπέτικου θα συνεχίσει να «χτυπά» με τη συναυλία - αφιέρωμα στον Μπάμπη Γκολέ.

«Η Θάλασσα και ο Γέρος»

«Η Θάλασσα και ο Γέρος» μια θεατρική διασκευή βασισμένη στο κλασικό έργο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Ερνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ανεβαίνει στις 9.30 το βράδυ τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Νούσια.

Το έργο αυτό κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και παρομοιάζεται με ομηρικό έπος. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο - τον υποδύεται ο Τάσος Νούσιας - και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα.

Ο Χέμινγουεϊ έγραψε την ιστορία το 1951 και η Μαρλέν Καμίνκσι την μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή μας. Με αφορμή τον τίτλο, προστέθηκε η φιγούρα της Θάλασσας που θα ερμηνεύσει η χορεύτρια Φαίδρα Σούτου και με τη φωνή της η Evelyn Assouad. Ο Βασίλης Μηλιώνης παίζει τον Μανολίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ