ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΕΧΥΡΟΥ
Διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν στο χέρι «ό,τι έχει και δεν έχει» η λαϊκή οικογένεια

Να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία της κύριας κατοικίας απαίτησε η Μ. Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος

Eurokinissi

Αλλο ένα νομοσχέδιο που σφίγγει τη θηλιά στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους, για λογαριασμό των τραπεζών και των άλλων κορακιών, έφερε για ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις».

«Σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι η δημιουργία ενός ενιαίου, συνεκτικού και σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου γύρω από την εμπράγματη ασφάλεια του ενεχύρου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά και οικονομικά δεδομένα βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών καλών πρακτικών», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Μία από τις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου είναι η δημιουργία Ενιαίου Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και η υποχρεωτική εγγραφή αυτών των συμβάσεων.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υπογράμμισε στην τοποθέτησή της στη Βουλή πως οι «εκσυγχρονισμοί» που φέρνει το νομοσχέδιο «δεν έχουν ουδέτερο χαρακτήρα», αλλά θέλουν να μετατρέψουν το ενέχυρο σε έναν πιο «ευέλικτο μηχανισμό πίστωσης», μέσα από την ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοδοτικών, ασφαλιστικών και πιστωτικών εργαλείων. Αλλωστε, όπως εξήγησε, η εμπειρία της κρίσης, με την απομείωση της αξίας των ακινήτων, οδήγησε τις τράπεζες στην αναζήτηση εναλλακτικών εξασφαλίσεων αντί αυτών των προσημειώσεων.

«Αυτό που σας απασχολεί είναι ενόψει των οικονομικών αδιεξόδων της λαϊκής οικογένειας να μπορούν οι τράπεζες να βάλουν πιο εύκολα χέρι σε ό,τι έχουν και δεν έχουν, όχι μόνο τα σπίτια και τα μαγαζιά», σημείωσε. «Σας ενδιαφέρει να ενισχυθεί ο εισπρακτικός - κατασταλτικός μηχανισμός για να μπορούν το αστικό κράτος, οι τράπεζες και άλλα αρπακτικά να εισπράττουν γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες κάθε απαίτησή τους», πρόσθεσε.

Κεντρικό εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων γίνεται για άλλη μια φορά η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών, μέσω της δημιουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων και τις διαλειτουργικές εφαρμογές του, όπως εξήγησε.

Να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για την τροπολογία του ΚΚΕ

Παράλληλα η Μ. Κομνηνάκα κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την προστασία της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση από την αύξηση των επιτοκίων που επιβάλλουν οι τράπεζες.

Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, το οποίο κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» έχει ανοίξει τον δρόμο για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο ώστε οι τράπεζες, τα funds και τα άλλα κοράκια δεν διστάζουν να παραβιάζουν ακόμα και τις ελάχιστες διατάξεις που έχουν απομείνει προς όφελος των λαϊκών νοικοκυριών και που υποτίθεται ότι ισχύουν με βάση τον νόμο. Ετσι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη αφορά στην αύξηση των επιτοκίων για τις δόσεις των ρυθμίσεων. Μάλιστα, οι τράπεζες επιβάλλουν τον ανάλογο τόκο επί του συνολικού άληκτου κεφαλαίου της οφειλής και όχι επί της εκάστοτε μηνιαίας δόσης που έχει ορίσει η δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται εξωπραγματικές δόσεις.

Επανερχόμενη άλλωστε στη δευτερολογία της και απαιτώντας την υιοθέτηση της τροπολογίας του Κόμματος, ανέφερε πως πρόκειται για ερμηνευτική διάταξη και όχι κάποιο «επαναστατικό μέτρο» για κάτι που έχει ήδη λύσει η νομολογία του δικαστηρίου, να υπολογίζεται, δηλαδή, ο τόκος στις ρυθμισμένες δόσεις με βάση τη ληξιπρόθεσμη δόση, κόντρα στην «αυθαίρετη πρακτική» των τραπεζών να υπολογίζουν βάσει του συνολικά οφειλόμενου ποσού.

Η Μ. Κομνηνάκα κάλεσε, ακόμα, την κυβέρνηση να σταματήσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στις τραπεζικές αυθαιρεσίες εις βάρος των λαϊκών οικογενειών και να λύσει το συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ, είτε φέρνοντάς την σε επόμενο νομοσχέδιο, είτε με νομοθετική της ρύθμιση, προκειμένου να μην επωμίζονται ένα επιπλέον τεράστιο κόστος για νέες δικαστικές διαδικασίες τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ακρίβεια παίρνει τεράστιες διαστάσεις

Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας, που είναι βεβαίως θιασώτης συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, δημοσιοποίησε έρευνά της από την οποία προκύπτει ότι η ακρίβεια θερίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, οι Ελληνες πληρώνουν τα τυποποιημένα προϊόντα έως και 10% υψηλότερα από την Ευρωζώνη, ενώ οι τιμές είναι υψηλότερες έως και 129%, όπως στην περίπτωση του ανθρακούχου νερού και έως 56% στο γάλα μακράς διάρκειας. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι ακόμα κι αν οι τιμές των προϊόντων ήταν στα ίδια επίπεδα με τις χώρες της Ευρωζώνης, αυτό δεν σημαίνει ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα ήταν σε καλύτερη θέση...

Ενδεικτικά, λοιπόν, στον στιγμιαίο καφέ η Ελλάδα είναι 17% ακριβότερη, στα δημητριακά 15%, στα ανθρακούχα αναψυκτικά 15%. Ο αλεσμένος καφές είναι 50% ακριβότερος, το βούτυρο 54%, η μαργαρίνη 60% και οι χαρτοπετσέτες 100%, ενώ η μέση διαφορά στα ακριβότερα προϊόντα είναι 61%. Συνολικά, από τη σύγκριση τιμών σε 41 κατηγορίες επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων σούπερ μάρκετ προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη μετά το Βέλγιο, ενώ τα εισοδήματα των πολιτών της είναι από τα χαμηλότερα. Για τα προϊόντα με τα υψηλότερα μερίδια πωλήσεων στην Ελλάδα, η διαφορά περιορίζεται στο 3%, αλλά και πάλι η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον μέσο όρο.

Είναι, λοιπόν, χαρακτηριστικό ότι η ακρίβεια όχι μόνο δεν έχει «παγώσει» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά τώρα και με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, αναμένονται νέες ανατιμήσεις, παρά τις αλχημείες που δημοσιοποιεί το αρμόδιο υπουργείο, για να αποδείξει το αντίθετο.

Οσον αφορά στο γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση, η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει πως «οι υψηλές τιμές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό αυξημένη συγκέντρωση στην αγορά των προμηθευτών, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες προμηθεύουν την αγορά με εισαγόμενα προϊόντα, στρεβλώσεις στην αγορά της λιανικής, καθώς και διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα αγορά μικρών συσκευασιών».

Οι προτάσεις της ΤτΕ είναι στη λογική της «αύξησης του ανταγωνισμού που θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές» και στη «μεγαλύτερη διείσδυση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας». Επίσης, αναφέρει πως «μειώσεις τιμών θα μπορούσαν να προέλθουν αφενός μεν από την αύξηση του τοπικού ανταγωνισμού ως προς τον καταναλωτή, αφετέρου δε από τη δημιουργία ενώσεων λιανεμπόρων (buying groups) ως προς τους προμηθευτές, έτσι ώστε να αντισταθμίζονται οι ολιγοπωλιακές πρακτικές των πολυεθνικών και να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές χονδρικής». Προτάσεις που βέβαια δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και πουθενά, αφού είναι η ίδια η λειτουργία του ανταγωνισμού και συνολικά της καπιταλιστικής παραγωγής και αγοράς που εκτοξεύει παραπέρα την ακρίβεια και τσακίζει μισθούς και εισόδημα.

Παρά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η κυβέρνηση συνεχίζει το χαβά της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη να επιμένει στα περί «εισαγόμενου προβλήματος», λέγοντας πως οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη

Την Κυριακή 28/7 στα Λαγκάδια Γορτυνίας | Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη, την Κυριακή 28 Ιούλη στις 7 μ.μ. στα Λαγκάδια Γορτυνίας. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη στην πλατεία Λαγκαδίων.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τους Διονύση Τσακνή, Βιολέτα Ικαρη και Κώστα Τρανταφυλλίδη, στην Αγία Παρασκευή.

Πλατύ πολιτικό άνοιγμα από την ΟΠ Πελοποννήσου

Σε πλατύ πολιτικό άνοιγμα προχωρά η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος, μπροστά στη μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Το πρόγραμμα του πολιτικού ανοίγματος έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή

  • Τρίπολη 9 π.μ.: Λαϊκή Αγορά - Γιώργος Γούργαρης, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Κόρινθος 7.30 μ.μ.: Επισιτιστικά καταστήματα - Βιβή Τζέκου, μέλος της ΤΕ Κορινθίας.
  • Κιάτο 7.30 μ.μ.: Κέντρο - Γιάννης Κελάρης, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου.
  • Σπάρτη 10 π.μ.: Κέντρο - Μοίρα Μαριάννα, μέλος της ΤΕ Λακωνίας.

Αύριο Σάββατο

  • Δημοτική Ενότητα Κοντοβάζαινας 9 π.μ.: - Γιάννης Φράγκος, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Τρίπολη 8 μ.μ.: Κέντρο - Γιώργος Γούργαρης, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Κόρινθος 10 π.μ.: Λαϊκή αγορά - Βιβή Τζέκου, μέλος της ΤΕ Κορινθίας.
  • Κιάτο 10 π.μ.: Λαϊκή αγορά - Γιάννης Κελάρης, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου.
  • Καλαμάτα 10 π.μ.: Οδός Αναγνωσταρά - Μίλτος Κουτίβας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου.
  • Καλαμάτα 10 π.μ.: Οδός Αθηνών - Αγγελική Ρηγανάκου, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Καλαμάτα 10.30 π.μ.: Συνοικία Αγ. Σίδερη - Δανάη Καραθανάση, μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας.

Κυριακή 21 Ιούλη

  • Αργος 7 μ.μ.: Συνοικία Λαγκαδιανά - Τάσος Αγγέλου, μέλος της ΤΕ Αργολίδας.
Τιμούν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Κυριακή 21 Ιούλη

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο Οροπέδιο Παράσυρτα, στην Εμπαρο Βιάννου, για τη μάχη της Μαγερεύτρας. Θα μιλήσει ο Πάνος Καραγιώργος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος.

-- Στις 11 π.μ. η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους τιμημένους νεκρούς του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στη μάχη της Καλαμιάς. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στραβού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, και θα απευθύνει χαιρετισμό η Αντωνία Κυρατσού, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμιάς.

-- Στις 10.30 π.μ. η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ θα καταθέσει στεφάνι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Σωτήρης Πέτρουλας, στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά.

Δευτέρα 22 Ιούλη

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ 7ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής στην 17χρονη ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου, η οποία έχασε ηρωικά τη ζωή της στις 22/7/1943, στο ιστορικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής σε σημαντικά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Η εκδήλωση θα γίνει στου Γκύζη (Βαλτινών & Κυπριανού), στο σημείο όπου βρίσκεται η αναμνηστική πλάκα με το όνομά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ