ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
Νέα θητεία με διακηρύξεις κλιμάκωσης της επίθεσης στους λαούς

Με φόντο την όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών και διεργασιών μοιράστηκαν τα πόστα στη λυκοσυμμαχία (φωτ. από τη χτεσινή ψηφοφορία)

Eurokinissi

Με φόντο την όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών και διεργασιών μοιράστηκαν τα πόστα στη λυκοσυμμαχία (φωτ. από τη χτεσινή ψηφοφορία)
Το σύνθημα για μια νέα 5ετία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης έδωσε χτες και η επανεκλογή της Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, μετά από ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και ενώ είχαν προηγηθεί πολυήμερα παζάρια κεντροδεξιών, σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων, ακροδεξιών δυνάμεων για να μοιραστούν τα «πόστα» στα ηγετικά κλιμάκια της λυκοσυμμαχίας, προκειμένου να «απορροφηθούν» όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαφωνίες στην ούτως ή άλλως απαιτητική επιχείρηση συντονισμού των κρατών - μελών, καθώς «φουντώνει» ο ανταγωνισμός με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ.

Σε σύνολο 719 ευρωβουλευτών, απαιτούνταν 360 ψήφοι για την εκλογή νέου προέδρου. Υπέρ της επανεκλογής Ντερ Λάιεν τάχτηκαν 401 ευρωβουλευτές, 284 κατά και 22 ψήφοι ήταν λευκές ή άκυρες.

Δίνοντας το στίγμα της δεύτερης θητείας της στην ομιλία της προέταξε την επιτάχυνση μέτρων για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη δραστική αναβάθμιση της αυτοτελούς «παρέμβασής» της για την «Ασφάλεια» και τη «Σταθερότητα». Ετσι, αφού ξεκαθάρισε ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας για την τόνωση της καινοτομίας (στο προβάδισμα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε πολλαπλά υποσχόμενους κλάδους της οικονομίας) ανακοίνωσε διπλασιασμό του προσωπικού της Europol, τριπλασιασμό του προσωπικού της Frontex (που θα ανέρχεται πλέον σε 30.000) αλλά και μια «Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας» για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης της «ενημέρωσης και των παρεμβάσεων από τρίτες δυνάμεις».

Πρόταση και για ειδικό Επίτροπο Αμυνας

Ακόμα, πρότεινε να δημιουργηθεί μια νέα θέση Επιτρόπου Αμυνας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης και ένα «ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας άμυνας», μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα, για την προστασία του εναέριου χώρου της ΕΕ «ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας». Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».

Υπέρ της Ντερ Λάιεν τάχθηκαν οι δυνάμεις του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, του «Renew» (όπου ανήκουν κόμματα όπως το «Μαζί» του Γάλλου Προέδρου Μακρόν), αλλά και τμήματα άλλων ευρωομάδων, όπως των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με την οποία το παζάρι συνεχιζόταν έντονα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ενδεικτικές των διεργασιών εντός της ECR (όπου συμμετέχουν και οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι) ήταν οι δηλώσεις του συνεπικεφαλής της, Νικολά Προκατσίνι, πριν την ψηφοφορία, που αρνούμενος να πει τι θα κάνει (και) ο ίδιος, ανέφερε ότι κάθε τμήμα της ομάδας θα αποφασίσει με βάση τα δικά του «εθνικά συμφέροντα».

Από τη μεριά της νεοσύστατης Ευρωομάδας των «Πατριωτών», ο επικεφαλής της, Ζορντάν Μπαρντελά, (πρόεδρος της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Γαλλίας) είπε ότι τα μέλη της θα καταψηφίσουν την Ντερ Λάιεν με το σκεπτικό ότι «το μέλλον μας εξαρτάται από την κυριαρχία και την αναζήτηση στρατηγικής αυτονομίας για την Ευρώπη και τα έθνη μας».

Σύνοδος και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Στο μεταξύ, στο Oxfordshire της Αγγλίας έγινε χτες η 4η Σύνοδος της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» (ΕΠΚ), με τη συμμετοχή 47 ηγετών κυβερνήσεων και κρατών από όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Οι συναντήσεις αυτές άρχισαν τον Οκτώβρη του 2022, μετά από πρωτοβουλία (και) του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, στο πλαίσιο των διεργασιών για αυξημένο «πανευρωπαϊκό συντονισμό» σε Οικονομία, Ασφάλεια κ.τ.λ.

Στη Σύνοδο συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ξεχώρισε ως προτεραιότητα την «προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ και γενικά της Ευρώπης, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει για «εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία», που έχει η χώρα μας για αυτό το θέμα, την αντιμετώπιση διακινητών κ.τ.λ. Ενώ στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο του Κοσόβου Β. Οσμάνι, για τις «περιφερειακές εξελίξεις» και την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων», όπου μυρίζει μπαρούτι.

Στη Σύνοδο παραβρέθηκε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που - με φόντο τις αυξανόμενες επικρίσεις κατά της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ και γενικά της κυβέρνησης Ορμπαν - χαρακτήρισε «πλεονέκτημά μας το ότι διατηρήσαμε την ενότητα στην Ευρώπη ενεργώντας όλοι μας από κοινού» και κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι «ίσως επιδιώξει να σας προσεγγίσει ή να απευθυνθεί αυτοτελώς σε κάποιους από τους εταίρους σας, να σας δελεάσει ή πιέσει για να σας εκβιάσει και ένας από σας να προδώσει τους υπόλοιπους...».

«Φωτογραφίζοντας» δε τον Ούγγρο ηγέτη, αναρωτήθηκε «αν κάποιος επιδιώξει πισώπλατα να διευθετήσει ζητήματα ή ακόμα και σε βάρος κάποιου (...) τότε γιατί να τον θεωρήσουμε» εταίρο μας;

Από τη δική του πλευρά, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, είπε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα» για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ σχολιάζοντας ότι πολλοί στη Δύση εξακολουθούν να «πρεσβεύουν τη διεξαγωγή πολέμου και πιστεύουν ότι μπορούν να καταλάβουν τη Ρωσία στρατιωτικά» είπε: «Αυτό δεν νομίζω ότι είναι δυνατό. Αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικυρώνεται το «αλισβερίσι» των συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατικών και ακροδεξιών αστικών κυβερνήσεων στην ΕΕ

Σχετικά με την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον αντιλαϊκό συνασπισμό στο Ευρωκοινοβούλιο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι), με τη ..."διακριτική" στήριξη δυνάμεων της ακροδεξιάς (Μελόνι κ.ά.) και των Πρασίνων, επικυρώνει το "αλισβερίσι" των αστικών κυβερνήσεων στην ΕΕ - συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατικών και ακροδεξιών - για το μοίρασμα των θέσεων στα όργανα του αντιδραστικού οικοδομήματος της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Με τις επικίνδυνες κατευθυντήριες γραμμές της νέας θητείας της, τις οποίες παρουσίασε σήμερα (σ.σ. χθες) στο Ευρωκοινοβούλιο η φον ντερ Λάιεν, εν μέσω όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ της ΕΕ και άλλων κέντρων, αλλά και έντασης των αντιθέσεων στο εσωτερικό της, σηματοδοτεί:

- Την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ - μονοπωλίων, που σφραγίζεται από την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ, την αναγνώριση του ΝΑΤΟ ως "βασικού αμυντικού πυλώνα", το πέρασμά της σε "πολεμική οικονομία", τη λεγόμενη Ενιαία Αγορά "Αμυνας" και μια "αεροπορική ασπίδα" με στόχο την επικράτηση του ευρωατλαντικού στρατοπέδου επί της καπιταλιστικής Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό για την τοποθέτηση της ΕΕ είναι το κατάπτυστο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, μόλις χθες (σ.σ. προχθές), και το οποίο ζητά περισσότερα όπλα στον Ζελένσκι και νέο γύρο κυρώσεων, που θα τις πληρώσουν οι λαοί. Ταυτόχρονα η φον ντερ Λάιεν προεξόφλησε την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαών, και ιδιαίτερα των προσφύγων και μεταναστών, με διπλασιασμό των δυνάμεων της Europol και τριπλασιασμό αυτών της Frontex.

- Την αύξηση της πολύμορφης στήριξης της ΕΕ στο κράτος - κατακτητή Ισραήλ για τη συνέχιση της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού.

- Την επίθεση ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της, για να μεγαλώνει η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και να διευρύνονται τα προνόμια και οι διευκολύνσεις τους, όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν στον σφοδρό ανταγωνισμό με τους αντίπαλους ομίλους των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, η εργατική τάξη στη χώρα μας θα συνεχίσει να βιώνει εγκλήματα όπως αυτά του κλεισίματος του "θησαυρού" της ΛΑΡΚΟ, των απολύσεων, της 6ήμερης εργασίας και του εργασιακού μεσαίωνα, της δουλειάς μέχρι τον θάνατο, που αποτυπώνονται στις Οδηγίες της ΕΕ, όπως ο ψευδεπίγραφος "πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων".

Οι βιοπαλαιστές αγρότες θα συνεχίσουν να στενάζουν κάτω από το βάρος και της "αναθεωρημένης" ΚΑΠ, του πανάκριβου κόστους παραγωγής, και οι αυτοαπασχολούμενοι από την άγρια φορολεηλασία, τα αδιέξοδα και τα λουκέτα. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια θα συνεχίσει όλο και περισσότερο να συνθλίβεται από την ακρίβεια, τις εκτινασσόμενες τιμές της "απελευθερωμένης" αγοράς Ενέργειας εξαιτίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των "πράσινων" χαρατσιών, των απλησίαστων ενοικίων και των πλειστηριασμών, αλλά και την παράδοση της Παιδείας και της Υγείας στο κεφάλαιο. Οπως με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς, αλλά και το νέο επικίνδυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε βάρος της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, τις άγριες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες στο πλαίσιο του νέου "Συμφώνου Σταθερότητας".

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ καταψήφισε την φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απέναντι στο μέτωπο ΕΕ - κεφαλαίου - αστικών κυβερνήσεων, ο εργαζόμενος λαός έχοντας το ΚΚΕ στο πλευρό του μπορεί να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση, αντιτάσσοντας την οργανωμένη πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, για να αποσπάσει δικαιώματα, να πάρει ανάσες, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης, ανοίγοντας δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που την υπηρετούν, για να πάρει στα δικά του χέρια τον πλούτο που παράγει και του ανήκει».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραγγέλνει και νέο λογισμικό χαφιεδισμού και παρακολουθήσεων

Υπό έκδοση βρίσκεται σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ιστοσελίδα in.gr η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά την προμήθεια και νέου λογισμικού παρακολουθήσεων και χαφιεδισμού τύπου Predator, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προμήθεια ενός νέου «αόρατου» συστήματος παρακολούθησης, ακόμη πιο εξελιγμένου από τα περιβόητα Pegasus και Predator, που χρησιμοποιήθηκαν για τις δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις των τελευταίων χρόνων, κι ενώ ακόμη παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Μάλιστα, για την παγίδευση του στόχου, δεν θα απαιτείται η αποστολή sms ή ηλεκτρονικού μηνύματος, όπως συνέβη με το Predator, ενώ θα υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα ο χρήστης του λογισμικού να επηρεάσει δεδομένα που βρίσκονται στο λογισμικό της συσκευής, όπως αρχεία, έγγραφα, αλλά ακόμα και τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής!

Στο μεταξύ, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε άλλη μια προσπάθεια να διαψεύσει τις πληροφορίες, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ζήτημα αγοράς λογισμικού είτε κάποιο τέτοιο σχέδιο από την κυβέρνηση», αλλά «ένα σχέδιο διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου με βάσει τα όσα προβλέπει ο νόμος που θα διέπει συνολικά το καθεστώς τέτοιων περιπτώσεων»...

Βεβαίως τέτοιο πλαίσιο υπάρχει, και δεν είναι άλλο από το πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει ΕΕ και κυβερνήσεις και με βάση το οποίο η «αγορά» των κατασκοπευτικών λογισμικών «ανθεί», ενώ έχει διαμορφωθεί και ένα πολυπλόκαμο δίκτυο καταστολής και χαφιεδισμού με στόχο τον «εχθρό - λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ