Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
Νέα θητεία με διακηρύξεις κλιμάκωσης της επίθεσης στους λαούς

Με φόντο την όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών και διεργασιών μοιράστηκαν τα πόστα στη λυκοσυμμαχία (φωτ. από τη χτεσινή ψηφοφορία)

Eurokinissi

Με φόντο την όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών και διεργασιών μοιράστηκαν τα πόστα στη λυκοσυμμαχία (φωτ. από τη χτεσινή ψηφοφορία)
Το σύνθημα για μια νέα 5ετία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης έδωσε χτες και η επανεκλογή της Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, μετά από ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και ενώ είχαν προηγηθεί πολυήμερα παζάρια κεντροδεξιών, σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων, ακροδεξιών δυνάμεων για να μοιραστούν τα «πόστα» στα ηγετικά κλιμάκια της λυκοσυμμαχίας, προκειμένου να «απορροφηθούν» όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαφωνίες στην ούτως ή άλλως απαιτητική επιχείρηση συντονισμού των κρατών - μελών, καθώς «φουντώνει» ο ανταγωνισμός με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ.

Σε σύνολο 719 ευρωβουλευτών, απαιτούνταν 360 ψήφοι για την εκλογή νέου προέδρου. Υπέρ της επανεκλογής Ντερ Λάιεν τάχτηκαν 401 ευρωβουλευτές, 284 κατά και 22 ψήφοι ήταν λευκές ή άκυρες.

Δίνοντας το στίγμα της δεύτερης θητείας της στην ομιλία της προέταξε την επιτάχυνση μέτρων για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη δραστική αναβάθμιση της αυτοτελούς «παρέμβασής» της για την «Ασφάλεια» και τη «Σταθερότητα». Ετσι, αφού ξεκαθάρισε ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας για την τόνωση της καινοτομίας (στο προβάδισμα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε πολλαπλά υποσχόμενους κλάδους της οικονομίας) ανακοίνωσε διπλασιασμό του προσωπικού της Europol, τριπλασιασμό του προσωπικού της Frontex (που θα ανέρχεται πλέον σε 30.000) αλλά και μια «Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας» για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης της «ενημέρωσης και των παρεμβάσεων από τρίτες δυνάμεις».

Πρόταση και για ειδικό Επίτροπο Αμυνας

Ακόμα, πρότεινε να δημιουργηθεί μια νέα θέση Επιτρόπου Αμυνας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης και ένα «ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας άμυνας», μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα, για την προστασία του εναέριου χώρου της ΕΕ «ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας». Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».

Υπέρ της Ντερ Λάιεν τάχθηκαν οι δυνάμεις του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, του «Renew» (όπου ανήκουν κόμματα όπως το «Μαζί» του Γάλλου Προέδρου Μακρόν), αλλά και τμήματα άλλων ευρωομάδων, όπως των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με την οποία το παζάρι συνεχιζόταν έντονα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ενδεικτικές των διεργασιών εντός της ECR (όπου συμμετέχουν και οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι) ήταν οι δηλώσεις του συνεπικεφαλής της, Νικολά Προκατσίνι, πριν την ψηφοφορία, που αρνούμενος να πει τι θα κάνει (και) ο ίδιος, ανέφερε ότι κάθε τμήμα της ομάδας θα αποφασίσει με βάση τα δικά του «εθνικά συμφέροντα».

Από τη μεριά της νεοσύστατης Ευρωομάδας των «Πατριωτών», ο επικεφαλής της, Ζορντάν Μπαρντελά, (πρόεδρος της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Γαλλίας) είπε ότι τα μέλη της θα καταψηφίσουν την Ντερ Λάιεν με το σκεπτικό ότι «το μέλλον μας εξαρτάται από την κυριαρχία και την αναζήτηση στρατηγικής αυτονομίας για την Ευρώπη και τα έθνη μας».

Σύνοδος και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Στο μεταξύ, στο Oxfordshire της Αγγλίας έγινε χτες η 4η Σύνοδος της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» (ΕΠΚ), με τη συμμετοχή 47 ηγετών κυβερνήσεων και κρατών από όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Οι συναντήσεις αυτές άρχισαν τον Οκτώβρη του 2022, μετά από πρωτοβουλία (και) του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, στο πλαίσιο των διεργασιών για αυξημένο «πανευρωπαϊκό συντονισμό» σε Οικονομία, Ασφάλεια κ.τ.λ.

Στη Σύνοδο συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ξεχώρισε ως προτεραιότητα την «προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ και γενικά της Ευρώπης, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει για «εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία», που έχει η χώρα μας για αυτό το θέμα, την αντιμετώπιση διακινητών κ.τ.λ. Ενώ στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο του Κοσόβου Β. Οσμάνι, για τις «περιφερειακές εξελίξεις» και την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων», όπου μυρίζει μπαρούτι.

Στη Σύνοδο παραβρέθηκε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που - με φόντο τις αυξανόμενες επικρίσεις κατά της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ και γενικά της κυβέρνησης Ορμπαν - χαρακτήρισε «πλεονέκτημά μας το ότι διατηρήσαμε την ενότητα στην Ευρώπη ενεργώντας όλοι μας από κοινού» και κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι «ίσως επιδιώξει να σας προσεγγίσει ή να απευθυνθεί αυτοτελώς σε κάποιους από τους εταίρους σας, να σας δελεάσει ή πιέσει για να σας εκβιάσει και ένας από σας να προδώσει τους υπόλοιπους...».

«Φωτογραφίζοντας» δε τον Ούγγρο ηγέτη, αναρωτήθηκε «αν κάποιος επιδιώξει πισώπλατα να διευθετήσει ζητήματα ή ακόμα και σε βάρος κάποιου (...) τότε γιατί να τον θεωρήσουμε» εταίρο μας;

Από τη δική του πλευρά, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, είπε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα» για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ σχολιάζοντας ότι πολλοί στη Δύση εξακολουθούν να «πρεσβεύουν τη διεξαγωγή πολέμου και πιστεύουν ότι μπορούν να καταλάβουν τη Ρωσία στρατιωτικά» είπε: «Αυτό δεν νομίζω ότι είναι δυνατό. Αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ουγγαρία στο «τιμόνι» της ΕΕ (2024-07-02 00:00:00.0)
Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη τον Ιούνη (2021-04-27 00:00:00.0)
Αναζήτηση συμβιβασμών με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (2021-03-09 00:00:00.0)
Το Fidesz αποχώρησε πλήρως από το ΕΛΚ (2021-03-04 00:00:00.0)
«Στενός» ο δρόμος προς μια συμφωνία (2020-12-17 00:00:00.0)
Συνάντηση Βέμπερ - Ορμπαν (2019-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ