Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΕ
«Στο σφυρί» χιλιάδες ακίνητα μέχρι το τέλος του 2024

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται, καθημερινά πλέον, αντιμέτωποι με την έξωση και τον πλειστηριασμό του μοναδικού τους σπιτιού, του μαγαζιού τους ή του χωραφιού. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρουσιάζει τα ...επιτεύγματα της οικονομίας, τους δείκτες αξιολόγησης των διεθνών οίκων, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τα λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν έναν Γολγοθά που φτάνει μέχρι και τις εξώσεις από τράπεζες, τα funds και τους servicers.

Αυτή η βιομηχανία πλειστηριασμών που ξεδιπλώνεται με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει για το β' εξάμηνο του 2024 10.234 πλειστηριασμούς ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών, λαϊκών ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «e-auction», που σημαίνει ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο.

Την ίδια ώρα, οι «ματωμένοι» στόχοι που περιγράφονται στο νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2028 απαιτούν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλους τους τομείς όπως και στο λαϊκό εισόδημα και θα φέρουν νέα βάρη για τις λαϊκές οικογένειες, διογκώνοντας το «ιδιωτικό» χρέος και «κοκκινίζοντας» και άλλα δάνεια. Θυμίζουμε πως το ύψος των «κόκκινων» δανείων φτάνει τα 70 δισ. ευρώ, ενώ στη «μέγγενη» βρίσκονται περίπου 700.000 ακίνητα. Στελέχη της αγοράς και των εταιρειών διαχείρισης εκτιμούν μάλιστα πως το 20%-25%, δηλαδή 150.000 με 175.000 ακίνητα, πρέπει να πάνε σε πλειστηριασμό, εκ των οποίων οι κατοικίες θα είναι 60.000 με 70.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκθεσή της για τη λεγόμενη «Μεταπρογραμματική Εποπτεία» (το μεταμνημονιακό μνημόνιο δηλαδή), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τραβάει το αυτί» στην Ελλάδα διότι παρατηρούνται προβλήματα στην επιτάχυνση και ομαλή εξέλιξη των πλειστηριασμών. Αυτό που προβληματίζει την ΕΕ είναι πως μόνο το 34% των πλειστηριασμών ολοκληρώνονται, παρά τη θωράκιση του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπέρ των «κορακιών»

Πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια με άρθρα ανάμεσα σε άλλα, τα οποία αφορούν την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2167 για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Στόχος ήταν να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την αγοραπωλησία των ΜΕΔ και τη δημιουργία μιας «δευτερογενούς» αγοράς, με περαιτέρω αγοραπωλησίες μεταξύ τέτοιων «αγοραστών πιστώσεων». Εδωσε νέα εργαλεία στις τράπεζες μέσω των servicers για να «καθορίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους με ένταση απειλών, πιέσεων, εκβιασμών σε βάρος του λαού.

Οπως είχε αποκαλύψει τότε ο «Ριζοσπάστης», το ΠΑΣΟΚ ψήφισε 56 από τα 121 άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 51 από τα 121. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο εκείνο αποτελεί ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Θυμίζουμε ακόμα ότι στην ίδια ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, οι βουλευτές δηλαδή που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν «παρών» και ΔΕΝ καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη θέσπιση περισσότερων ευνοϊκών κανόνων για τα «κοράκια», ώστε να μη «σκοντάφτει» στα δικαστήρια, από πιθανές προσφυγές δανειοληπτών, η κλοπή των σπιτιών των χρεωμένων νοικοκυριών.

Βέβαια, αυτό δεν ήταν το μόνο παράδειγμα συμφωνίας αυτών των κομμάτων στο ξεσπίτωμα του λαού. Αλλωστε, στη διαμόρφωση αυτού του αντιδραστικού πλαισίου, κάτω από την κοινή στόχευση της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και την πίστη στην ΕΕ, ο καθένας έχει βάλει το λιθαράκι εκεί που τελείωσε ο προηγούμενος. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το ιδιώνυμο για όποιον αντιδρά στους πλειστηριασμούς και τη δυνατότητα της μεταφοράς των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα funds. Και συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον νέο πτωχευτικό κώδικα και τα προγράμματα «Ηρακλής» 1 και 2, επιτάχυνε τους πλειστηριασμούς.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, η διαρκής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και την αποπληρωμή των δανείων. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το 2022, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ