ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεθνή προβλήματα σε αερομεταφορές και τηλεπικοινωνίες

Τα «πάνω - κάτω» σε τηλεπικοινωνίες, αερομεταφορές, ηλεκτρονικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, χρηματιστηριακές συναλλαγές, μεταδόσεις προγραμμάτων τηλεοπτικών σταθμών αλλά και υπηρεσίες Υγείας σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Τουρκία, Βρετανία και άλλες χώρες έφερε το πρωί της Παρασκευής αλυσίδα σοβαρών τεχνικών προβλημάτων σε συστήματα λογισμικού του τεχνολογικού μονοπωλίου «Microsoft» και στην εταιρεία υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας «Crowdstrike».

Οι πρώτες εκτεταμένες βλάβες ξεκίνησαν στην Αυστραλία, με εκπρόσωπο του αεροδρομίου της Μελβούρνης να επιβεβαιώνει «παγκόσμιο τεχνολογικό πρόβλημα, που επηρεάζει τις διαδικασίες check-in για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες». Σε λίγες ώρες ανατράπηκαν τα προγράμματα δρομολογίων σε αερομεταφορές χωρών όπως η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Στη Βρετανία σταμάτησε η κανονική ροή προγράμματος στο δίκτυο «Sky News», ενώ η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία, «Govia Thameslink Railway», ενημέρωσε τους επιβάτες για «διαταραχές» λόγω εκτεταμένων προβλημάτων σε ηλεκτρονικά συστήματα. Αντίστοιχα τεχνικά προβλήματα σημειώθηκαν και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που επλήγη, επηρεάζοντας τη μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιηθεί η κυβερνητική επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων «Cobra». Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας δήλωσε ότι έχει επηρεαστεί το σύστημα ραντεβού και αρχείων ασθενών, χωρίς όμως να παρατηρηθεί επίπτωση στις κρίσιμες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε πολλά διεθνή αεροδρόμια ευρωπαϊκών και αμερικανικών πόλεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πάνω από 1.000 πτήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές εταιρείες στα αεροδρόμια της Βομβάης και του Χονγκ Κονγκ επανήλθαν στον χειροκίνητο έλεγχο επιβατών, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με επίσημες ενημερώσεις, το χάος οφείλεται σε συστήματα της «Microsoft», ενώ οι ειδικοί δείχνουν ως αιτία μια ενημέρωση λογισμικού που έκανε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας «Crowdstrike» σε διακομιστές της «Microsoft».

«Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και απομονωθεί και έχει αναπτυχθεί μια διόρθωση», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της «Crowdstrike», Τζορτζ Κουρτζ, σε ανάρτησή του στο «X» (πρώην Twitter).

Κυβερνοεπίθεση και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

Στο μεταξύ, παρά τις αρχικές καθησυχαστικές προσπάθειες, αποδείχθηκε ότι η διπλή κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, καθώς επιτεύχθηκε η πρόσβαση σε μια από τις βάσεις δεδομένων όπου διατηρούνται όλες οι πληροφορίες για την ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα, μαζί με τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών.

Οι χάκερς κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς χρηστών από εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, αποκτώντας πρόσβαση στους υπολογιστές τους. Κατά τη δεύτερη επίθεση κατάφεραν να παραβιάσουν έναν από τους βασικούς σέρβερ του Συστήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ), και συγκεκριμένα ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου, μεγέθους 1,2 Gb.

Αν και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «από τη μέχρι στιγμής ανάλυση των ειδικών προκύπτει πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές», θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επίθεση περιορίστηκε σε κλοπή δεδομένων ή στο πλαίσιό της τοποθετήθηκε λογισμικό «ψηφιακής ομηρίας» (ransomware).

Καθώς το Κτηματολόγιο συγκαταλέγεται στις κρίσιμες υποδομές της χώρας, στην υπόθεση ενεπλάκη η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, η οποία και θα καταθέσει αναφορά μέσα στις επόμενες μέρες για το περιστατικό.

«Διαρκής εκστρατεία» από ομάδα χάκερ με έδρα την Κίνα

Ταυτόχρονα, το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι αρκετοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παγκόσμιας ναυτιλίας, των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας σε Ιταλία, Ισπανία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν στόχος μιας «διαρκούς εκστρατείας» από την ομάδα χάκερ «APT41», με έδρα την Κίνα.

«Η "APT41" διείσδυσε με επιτυχία και διατήρησε παρατεταμένη, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πολλά δίκτυα των θυμάτων από το 2023, επιτρέποντάς τους να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει σε έκθεσή της η «Mandiant», εταιρεία κυβερνοασφάλειας και θυγατρική της «Google».

Νέες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, έκθετος διαρκώς ο λαός σε μεγάλους κινδύνους

Μεγάλη πυρκαγιά κατέκαιγε δασική έκταση το μεσημέρι της Παρασκευής στις Ερυθρές Αττικής, η οποία ξέσπασε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Μάλιστα, προληπτικά απομακρύνθηκαν κατασκηνωτές από την κατασκήνωση του δήμου Ασπροπύργου στα Βίλια. Λόγω της πυρκαγιάς που ήταν σε εξέλιξη, έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Οινόης - Πόρτο Γερμενού, στο ύψος της οδού Κιθαιρώνος.

Στο μεταξύ, όλη η προηγούμενη βδομάδα σημαδεύτηκε από μεγάλες καταστροφές που έφερε στον λαό και στο περιβάλλον το επιλεκτικά ανίκανο κράτος, με την παντελή απουσία πρόληψης να αναδεικνύεται καθημερινά.

Την Τετάρτη είχαμε τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αγιος Βλάσης Κορινθίας, κοντά στο Σοφικό, σε πυκνό πευκόδασος, ενώ καταστράφηκαν και ελαιοκαλλιέργειες.

Στην προσπάθεια περιορισμού της πυρκαγιάς τραυματίστηκαν και τρεις πυροσβέστες, ένας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένας εποχικός. Επιπλέον, ένας συμβασιούχος πυροσβέστης με καταγωγή από το Σοφικό, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά, χωρίς να έχει βάρδια, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Αττικής.

Σε εξέλιξη ήταν την Παρασκευή και η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο όρος Πάικο, στην περιοχή Κρανιά Πέλλας, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Εκαιγε μέσα σε πεδίο βολής της περιοχής και επεκτάθηκε γρήγορα σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, σε δύσβατα σημεία.

Στο μεταξύ, παραθεριστικές κατοικίες και αποθήκες απείλησε η φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή Αμπελάκια Ροδόπης και έκαιγε χαμηλή βλάστηση.

Επίσης στη Ροδόπη, το μεσημέρι της Παρασκευής εκδηλώθηκαν φωτιές στην ορεινή Οργάνη, σε δασική έκταση, και στην περιοχή Αρσάκειο, σε χαμηλή βλάστηση.

Στην Οργάνη οι κάτοικοι του οικισμού έσπευσαν αμέσως και ρίχτηκαν στη μάχη, καθώς οι δυνάμεις της ΠΥ θα καθυστερούσαν να φτάσουν από την Κομοτηνή. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ενημερώνοντας τα στελέχη του ΚΚΕ στην περιοχή, που έσπευσαν και μπήκαν στη μάχη, έκανε έκκληση για άμεση κινητοποίηση εναέριων μέσων.

Εξάλλου, στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, που εκδηλώθηκε την Πέμπτη και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια ερευνών από στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής εντοπίστηκαν γκαζάκια πολύ κοντά στο σημείο εκδήλωση της φωτιάς, μεταξύ Πλαγιαρίου και Τριλόφου.

Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι είναι εκτεθειμένοι, καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και ολοκληρωμένος σχεδιασμός πυροπροστασίας, ο δήμος Θέρμης περιορίζεται να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον πολιτών που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους. Επιπλέον, αφήνονται αιχμές κατά του ΔΕΔΔΗΕ για έλλειψη εργασιών συντήρησης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην Αρκαδία, στο Καστράκι Γορτυνίας. Πρόκειται για χωριό που είχε δοκιμαστεί και παλιότερα, έχοντας και ζημιές σε σπίτια. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι φλόγες έκαιγαν μακριά από κατοικημένες περιοχές.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Προκλητική η επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς

Την προκλητική και απαράδεκτη επίθεση του υπουργείου Υγείας στους γιατρούς, τους οποίους απειλεί με επίταση και διακοπή της συνταγογράφησης, προκειμένου να καλύψουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών.

«Αντί να ικανοποιήσουν τη δέσμη μέτρων που απαιτούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ΟΕΝΓΕ, και να καλύψουν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες, με τη μεθόδευση αυτή υποβαθμίζουν και υπονομεύουν παραπέρα τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Αξιοποιούν μεθοδεύσεις που εφάρμοσαν και σε προηγούμενη περίοδο, εν μέσω πανδημίας. Αποκαλύπτεται αυτό που από τότε αναδείκνυε η ΔΗΠΑΚ, ότι προσχηματικά χρησιμοποιήθηκε η πανδημία ως έκτακτη και επιτακτική ανάγκη για την ανορθολογική και επικίνδυνη επίταξη των γιατρών. Σήμερα, βέβαια, ούτε οι χρόνιες και κλιμακούμενες ελλείψεις είναι έκτακτες ούτε το καλοκαίρι εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά... Η επικίνδυνη υποστελέχωση αποτελεί συνέπεια μιας πολιτικής που διαδοχικά εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, και έχει ως άξονα τις περικοπές δημόσιων δαπανών για την Υγεία και την επέκταση των νόμων της ζούγκλας, με τη μετατροπή και των δημόσιων δομών σε "αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες" (...)

Η μεθόδευση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει παραπέρα τα νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επικίνδυνα υποστελεχωμένα και χωρίς αναγκαίο εξοπλισμό "εφημεριατζίδικα", όπου θα εφημερεύουν περιστασιακά αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι, είναι επικίνδυνη», τονίζει η ΔΗΠΑΚ.

Καταγγέλλει δε το ΔΣ του ΠΙΣ, καθώς οι παρατάξεις ΔΗΚΙ, Μέτωπο και ΠΑΣΚ, που αποτελούν πλειοψηφία στο προεδρείο, πρακτικά υιοθετούν τη μεθόδευση της κυβέρνησης «και εστιάζουν μόνο στο ύψος των αποζημιώσεων και στην "επιβολή" του μέτρου».

Η ΔΗΠΑΚ απαιτεί να πάψει η προκλητική και επικίνδυνη μεθόδευση για την υποβάθμιση των νοσοκομείων σε «εφημεριατζίδικα» και τις απειλές στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.

Για το θέμα κατέθεσε υπόμνημα η ΟΕΝΓΕ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ