Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, έκθετος διαρκώς ο λαός σε μεγάλους κινδύνους

Μεγάλη πυρκαγιά κατέκαιγε δασική έκταση το μεσημέρι της Παρασκευής στις Ερυθρές Αττικής, η οποία ξέσπασε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Μάλιστα, προληπτικά απομακρύνθηκαν κατασκηνωτές από την κατασκήνωση του δήμου Ασπροπύργου στα Βίλια. Λόγω της πυρκαγιάς που ήταν σε εξέλιξη, έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Οινόης - Πόρτο Γερμενού, στο ύψος της οδού Κιθαιρώνος.

Στο μεταξύ, όλη η προηγούμενη βδομάδα σημαδεύτηκε από μεγάλες καταστροφές που έφερε στον λαό και στο περιβάλλον το επιλεκτικά ανίκανο κράτος, με την παντελή απουσία πρόληψης να αναδεικνύεται καθημερινά.

Την Τετάρτη είχαμε τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αγιος Βλάσης Κορινθίας, κοντά στο Σοφικό, σε πυκνό πευκόδασος, ενώ καταστράφηκαν και ελαιοκαλλιέργειες.

Στην προσπάθεια περιορισμού της πυρκαγιάς τραυματίστηκαν και τρεις πυροσβέστες, ένας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένας εποχικός. Επιπλέον, ένας συμβασιούχος πυροσβέστης με καταγωγή από το Σοφικό, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά, χωρίς να έχει βάρδια, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Αττικής.

Σε εξέλιξη ήταν την Παρασκευή και η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο όρος Πάικο, στην περιοχή Κρανιά Πέλλας, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Εκαιγε μέσα σε πεδίο βολής της περιοχής και επεκτάθηκε γρήγορα σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, σε δύσβατα σημεία.

Στο μεταξύ, παραθεριστικές κατοικίες και αποθήκες απείλησε η φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή Αμπελάκια Ροδόπης και έκαιγε χαμηλή βλάστηση.

Επίσης στη Ροδόπη, το μεσημέρι της Παρασκευής εκδηλώθηκαν φωτιές στην ορεινή Οργάνη, σε δασική έκταση, και στην περιοχή Αρσάκειο, σε χαμηλή βλάστηση.

Στην Οργάνη οι κάτοικοι του οικισμού έσπευσαν αμέσως και ρίχτηκαν στη μάχη, καθώς οι δυνάμεις της ΠΥ θα καθυστερούσαν να φτάσουν από την Κομοτηνή. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ενημερώνοντας τα στελέχη του ΚΚΕ στην περιοχή, που έσπευσαν και μπήκαν στη μάχη, έκανε έκκληση για άμεση κινητοποίηση εναέριων μέσων.

Εξάλλου, στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, που εκδηλώθηκε την Πέμπτη και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια ερευνών από στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής εντοπίστηκαν γκαζάκια πολύ κοντά στο σημείο εκδήλωση της φωτιάς, μεταξύ Πλαγιαρίου και Τριλόφου.

Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι είναι εκτεθειμένοι, καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και ολοκληρωμένος σχεδιασμός πυροπροστασίας, ο δήμος Θέρμης περιορίζεται να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον πολιτών που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους. Επιπλέον, αφήνονται αιχμές κατά του ΔΕΔΔΗΕ για έλλειψη εργασιών συντήρησης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην Αρκαδία, στο Καστράκι Γορτυνίας. Πρόκειται για χωριό που είχε δοκιμαστεί και παλιότερα, έχοντας και ζημιές σε σπίτια. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι φλόγες έκαιγαν μακριά από κατοικημένες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ