Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΝΩΛΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
Φανερώνεται ξανά η έλλειψη προσωπικού και ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών

Σοβαρό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας αποτελούν τα δύο κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα, αρχικά στην Καλαμπάκα Τρικάλων και έπειτα στο Δομένικο Ελασσόνας, με κίνδυνο για συνολικά 110.000 ζώα που βρίσκονται στις επικίνδυνες ζώνες.

Τα κρούσματα πανώλης μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά, καθώς αν βρεθεί έστω και ένα ζώο θετικό στη νόσο θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι και να ακολουθήσει υγειονομική ταφή. Συνεπώς, είναι κρίσιμο ζήτημα η άμεση και 100% αποζημίωση των κτηνοτρόφων, τόσο για το ζωικό κεφάλαιο όσο και για την απώλεια εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα των αποζημιώσεων δεν έδωσε καμιά σαφή απάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, που μετέβη στη Λάρισα για σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραπέμποντας σε «επόμενο διάστημα» για τα όποια μέτρα στήριξης.

Τα κρούσματα πανώλης αναδεικνύουν επίσης το έλλειμμα τόσο σε κτηνιάτρους των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και στους ελέγχους στα ζώα για ζωονόσους.

«Ενας κτηνίατρος δεν μπορεί να είναι σε 100 σημεία», «κάποτε μόνο στη Λάρισα είχαμε 65 κτηνιάτρους και τώρα μόλις 15 για όλη τη Θεσσαλία», «θέλουμε μόνιμους κτηνιάτρους», ανέφεραν χαρακτηριστικά κτηνοτρόφοι στη σύσκεψη υπό τον υπουργό και τον περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα.

Επιπρόσθετα, με βάση τις Κοινοτικές Οδηγίες δεν γίνονται έλεγχοι σε ζώα που προέρχονται από κράτη της ΕΕ, παρά μόνο αν προέρχονται από τρίτες χώρες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για το πώς προέκυψε το πρόβλημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προήλθε μέσω Τουρκίας. Στον Εβρο, πάντως, οι έλεγχοι για πανώλη ήταν αρνητικοί.

Τις ελλείψεις επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο αρμόδιος υπουργός, ανακοινώνοντας ότι ανακλήθηκαν άδειες κτηνιάτρων για να σταλούν στη Θεσσαλία, ενώ θα αξιοποιηθούν και ιδιώτες κτηνίατροι για να συγκροτηθούν επιτροπές ελέγχου.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία, τονίζει:

«Η επιβεβαίωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα κρουσμάτων πανώλης σε εκτροφές αιγοπροβάτων, αρχικά στην Καλαμπάκα του Νομού Τρικάλων και στη συνέχεια στην Ελασσόνα του Νομού Λάρισας και η συνεπακόλουθη αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων ζώων, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός - ικανότατος όταν πρόκειται να υπηρετήσει τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων - αποδεικνύεται παντελώς ανίκανος να προστατεύσει τη λαϊκή περιουσία, να προλάβει τη μεταδοτική νόσο, που είναι προφανές ότι προήλθε από ανεξέλεγκτη εισαγωγή από άλλη χώρα και την καταστροφή του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της πολύπαθης Θεσσαλίας.

Σε αυτή την κατάσταση ασφαλώς έχουν συνεισφέρει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ, προωθώντας σταθερά τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων της κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία έχει αποδεκατιστεί από προσωπικό και μέσα.

Η κυβέρνηση να μην το παίζει Πόντιος Πιλάτος. Να ανακοινώσει τώρα, επίσημα, πώς εισήλθε η πανώλη των αιγοπροβάτων στη χώρα και πώς αυτή έφτασε στη Θεσσαλία. Με ευθύνη της να εντοπιστεί η διασπορά της νόσου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτή να μην εξαπλωθεί. Να εξασφαλιστούν η πλήρης, στο 100% της ζημιάς, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και η στήριξη με ζωοτροφές και απολυμαντικά των κτηνοτρόφων, που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας με όλο το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 8 Οκτώβρη (2014-09-23 00:00:00.0)
Στο έλεος της νόσου ζώα και μικροί κτηνοτρόφοι (2013-11-22 00:00:00.0)
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν με αφανισμό (2013-11-12 00:00:00.0)
Κρούσματα μελιταίου πυρετού σε 38 κατοίκους (2008-06-05 00:00:00.0)
Ευρω - καραντίνα μέχρι το Σεπτέμβρη (1996-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ