Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΑΣΟΣ
Κρούσματα μελιταίου πυρετού σε 38 κατοίκους

Τριάντα οχτώ κρούσματα μελιταίου πυρετού σε κατοίκους της Θάσου έχουν πιστοποιηθεί ως τώρα, σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών υγειονομικών υπηρεσιών. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στην περιοχή του Θεολόγου, αλλά υπάρχουν κάτοικοι που έχουν προσβληθεί και στα χωριά Ποταμιά, Παναγία, Λιμενάρια, Ποτός. Σε εξετάσεις που έγιναν στα ζώα διαπιστώθηκε ότι το 17% με 25% ήταν μολυσμένα, ενώ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεολόγου το ποσοστό έφτανε σε 40 με 50%.

Αν και υπάρχουν κτηνοτρόφοι στο νησί που είχαν προσβληθεί από μελιταίο πυρετό πριν από το 2004, δεν πάρθηκαν στη συνέχεια τα αναγκαία μέτρα. Οι έλεγχοι ήταν πλημμελείς ως ανύπαρκτοι (στο νησί ζουν περίπου 60.000 αιγοπρόβατα) και το κτηνιατρείο της Θάσου στερείται υπαλλήλου εδώ και χρόνια (ενώ θα έπρεπε να γίνονται τακτικές δειγματοληπτικές αιμοληψίες και να θανατώνονται τα κοπάδια που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό).

Σε έκτακτη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο Θεολόγο, αποφασίστηκε: α) Η θανάτωση όλων των αρσενικών αιγοπροβάτων με την ταυτόχρονη αποζημίωση των ιδιοκτητών τους. β) Ο εμβολιασμός όλων των θηλυκών. γ) Η θανάτωση 3.000 αδέσποτων αιγοπροβάτων, για τα οποία κανείς δε γνωρίζει την προέλευσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ