Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τώρα ανακάλυψε τα ... κενά του κράτους

Νέα επίθεση με ανατιμήσεις ετοιμάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Σαν μια καλή ευκαιρία για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας τους, προσεγγίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι το θέμα της επιλεκτικής, ελάχιστης και προσωρινής μείωσης των τιμών σε κάποια είδη της αγοράς. Ηδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιες διευθύνσεις των επιχειρήσεων έχουν πάρει οδηγίες, για να σχεδιάσουν τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις.

Την ίδια στιγμή, με πολιτικάντικες κορόνες και με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και την απενοχοποίηση της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» που είναι συνυφασμένη με τη συγκέντρωση των μονοπωλιακών κερδών, με τα διατροφικά σκάνδαλα και την ακρίβεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις, απευθύνθηκε χτες στους υπαλλήλους του ΕΦΕΤ και υπουργείου Ανάπτυξης που κάνουν τους ελέγχους στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας. Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα, ο Χρ. Φώλιας μετέθεσε το πρόβλημα στους προκατόχους του, στα «δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική δημόσια διοίκηση», στους ίδιους τους υπαλλήλους του υπουργείου, στα «κενά στη λειτουργία του κράτους», για να βγάλει λάδι την κυβερνητική πολιτική. Εξάντλησε την αυστηρότητά του σε αοριστολογίες και λεονταρισμούς ότι δήθεν η κυβέρνηση «δεν ανέχεται πρακτικές απληστίας», περί «διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας», περί «αρχών και ήθους». Πάντως, προεξόφλησε ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εκδήλωση της επόμενης διατροφικής κρίσης, μετά το μολυσμένο ηλιέλαιο. «Θα ήταν ουτοπικό», είπε, «να πιστέψουμε ότι η κρίση με το ηλιέλαιο θα είναι η τελευταία».

Στο μεταξύ, τα λαϊκά νοικοκυριά εξακολουθούν να γίνονται μάρτυρες των συνεπειών της πολιτικής της κυβέρνησης, της απελευθέρωσης της επιχειρηματικής ασυδοσίας και των αλλεπάλληλων καθημερινών ανατιμήσεων. Η περιβόητη «εταιρική κοινωνική ευθύνη», την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να εξωραΐσει τη δράση των μονοπωλίων και να απενοχοποιήσει την πολιτική της, δεν έχει καμία σχέση με την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια. Οι μικρομειώσεις - κοροϊδία σε τιμές κάποιων προϊόντων που ανακοίνωσαν ή και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες οι επιχειρηματίες, τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες παράλληλα αποβλέπουν στην απόσπαση ακόμα μεγαλύτερων μεριδίων της αγοράς. Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει τρόπους, ώστε την όποια απώλεια μπορεί να έχουν απ' αυτές τις μειώσεις να την αντισταθμίσουν με ανατιμήσεις σε άλλα είδη! Για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι καθαρό ότι όλα αυτά είναι προσπάθειες συγκάλυψης του προβλήματος και αποπροσανατολισμού τους. Η πάλη κατά της ακρίβειας ξεκινάει από τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς και μέτρων που θίγουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Χωρίς χτύπημα των μονοπωλίων, η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται.

Χτες, πάντως, στο ίδιο πλαίσιο της δημιουργίας εντυπώσεων, οι όμιλοι «Καρφούρ» και «My Market» ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση τιμών σε 1.000 προϊόντα ο καθένας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ