Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Ευρω - καραντίνα μέχρι το Σεπτέμβρη

Την παράταση της "καραντίνας" για τη χώρα μας, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, επέβαλαν τα επιτελεία των Βρυξελλών, με "άλλοθι" τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στον Εβρο. Την άδικη αυτή απόφαση καταγγέλλει το ΚΚΕ, τονίζοντας πως πρόκειται για μέτρα εμπορικής σκοπιμότητας.

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, αποφάσισε χτες να συνεχιστεί η απαγόρευση των εξαγωγών ζώντων ζώων, κρέατος και παραγώγων, καθώς και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει, προκειμένου να επανεκτιμήσει... το όλο θέμα. Ετσι η καραντίνα που ξεκίνησε στις 12/7 τραβάει σε μάκρος, στο όνομα της εξυπηρέτησης των άνομων συμφερόντων που υπηρετούν, τα επιτελεία της ΕΕ και σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας, που δέχεται έτσι, άλλο ένα σοβαρό πλήγμα. Αλλωστε, η χτεσινή απόφαση για παράταση της καραντίνας μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, ήταν προδικασμένη, αφού αυτό πρότεινε και η σχετική εισήγηση προς την Κτηνιατρική Επιτροπή και αυτό προωθούσε στο παρασκήνιο ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φραντς Φίσλερ.Ετσι, το ελληνικό αίτημα να περιοριστεί η καραντίνα στα όρια του νομού Εβρου, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να ισχύσει η απαγόρευση για ολόκληρη τη χώρα, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Αξίζει, επίσης να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Κτηνιατρικής Επιτροπής, η "μεγαλοψυχία" των κοινοτικών εταίρων, έφτασε μέχρι... τη γελοία πρόταση, να εξαιρεθούν της γενικής καραντίνας, η Πελοπόννησος και τα νησιά του Αιγαίου.

Τεράστιες οι επιπτώσεις

Περισσότερα από 9.000 υπολογίζονται τα ζώα που έχουν θανατωθεί στον Εβρο, εξαιτίας του αφθώδους πυρετού, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως μετά τα τελευταία κρούσματα στην Αλεξανδρούπολη, το Ισαάκιο και τη Θυρέα, δεν εμφανίστηκαν νέες εστίες μόλυνσης. Η κατάσταση, όμως, παραμένει επικίνδυνη, και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζουν καθημερινά τους ελέγχους στα κοπάδια και τις ζωοτροφές.

Τεράστιες, πάντως, θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στη συγκέντρωση του γάλατος, τη διακίνηση των ζώων και των ζωοτροφών. Ηδη κινδυνεύουν με χρεοκοπία οι Ενώσεις, εξαιτίας των ακυρωμένων παραγγελιών σε κτηνοτροφικά προϊόντα, ενώ μεγάλο είναι το κόστος και για το σύνολο των κτηνοτρόφων του νομού, ακόμη και αυτών που τα κοπάδια τους δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Οι αλλαντοβιομηχανίες δεν αγοράζουν κρέας και οι γαλακτοβιομηχανίες δε συγκεντρώνουν το γάλα. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αφθώδης θα χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για την παραπέρα εκμετάλλευση των κτηνοτρόφων από τους εμπόρους.

Από τη μεριά τους οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων, προκειμένου να αναπληρώσουν άμεσα το ζωικό τους κεφάλαιο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως τελικά το ποσό της αποζημίωσης δε θα ανταποκρίνεται στις αρχικές δεσμεύσεις του υφυπουργού Γεωργίας. Βάσιμοι θεωρούνται οι φόβοι αφού το κονδύλι (1,2 δισ.) που δεσμεύτηκε για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων υπολογίστηκε με βάση τις αρχικές προβλέψεις που μιλούσαν για θανάτωση περίπου 7.000 ζώων, ενώ ήδη μέχρι σήμερα έχουν σφαγεί περισσότερα από 9.000.

Τέλος, έντονη ανησυχία δημιούργησε στους κτηνοτρόφους και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας η απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ για παράταση της καραντίνας για όλη τη χώρα. Θεωρούν την απόφαση άδικη, αφού, όπως λένε, μέχρι στιγμής η νόσος περιορίζεται μόνο στον νομό Εβρου και επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις από την απόφαση αυτή, θα βαρύνουν όλη τη χώρα.

Σε ύφεση βρίσκεται ο ιός του αφθώδους πυρετού, βεβαιώνει ο προϊστάμενος του Αγροτικού Κτηνιατρείου Διδυμοτείχου Αθ. Μπόγλου και παράλληλα καθησυχάζει τους πολίτες επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τέλος, με δήλωσή του στο "Ρ" σημειώνει πως πρέπει άμεσα η πολιτεία να επέμβει για να λύσει το πρόβλημα των εκατοντάδων κτηνοτρόφων, που κινδυνεύουν με αφανισμό. "Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν άλλους πόρους για να ζήσουν παρά μόνο τα κοπάδια τους, γι' αυτό πρέπει άμεσα να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπληρώσουν τα χαμένα ζώα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ