Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αφθώδης είναι μόνο αφορμή

Του Δαμιανού Κουκουράβα, γραμματέα της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

- Τι επιπτώσεις έχει στην κτηνοτροφία του νομού το νέο πλήγμα από τον αφθώδη πυρετό;

- Ο Νομός Εβρου μαστίζεται από μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση στην αγροτική οικονομία. Ο βασικός τομέας της, η κτηνοτροφία, τα τελευταία χρόνια μειώνεται επικίνδυνα. Στοιχείο αποτελεί η κατά 50% μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Η επικίνδυνη αυτή πορεία έρχεται ως αποτέλεσμα του Προγράμματος Σύγκλισης, των συμφωνιών ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ. Σ' αυτή την επικίνδυνη πορεία της κτηνοτροφίας, προστέθηκε ο αφθώδης πυρετός και η απειλή εξαφάνισής της αυξήθηκε. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πόσο είναι καταστροφική η πολιτική της ΕΕ και της "υπάκουης" ελληνικής κυβέρνησης που οδηγεί σε αφανισμό την ελληνική κτηνοτροφία με στόχο να ενισχυθεί η κτηνοτροφία των βόρειων χωρών της Κοινότητας και την εξασφάλιση αγορών γι' αυτές. Εδώ και χρόνια οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τις χαμηλές τιμές του γάλατος, τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών, τις αθρόες εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, την ασυδοσία και κερδοσκοπία των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών. Ο αφθώδης πυρετός αποτελεί αφορμή για αποκλεισμό από την ΕΕ των εξαγωγών ελληνικών κρεάτων.

- Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η σημερινή δραματική εξαφάνιση του συνόλου σχεδόν του ζωικού κεφαλαίου;

- Ναι αν γίνονταν επενδύσεις στο νομό για μια αναπτυγμένη σύγχρονη κτηνοτροφία με πλήρη κτηνιατρικό έλεγχο των ζώων, των ζωοτροφών, των βοσκοτόπων. Με λειτουργία κτηνιατρικών κέντρων για την παρακολούθηση και πρόληψη όλων των ασθενειών. Αυτές είναι άλλωστε και οι βασικές προτάσεις της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.

- Ο αφανισμός της κτηνοτροφίας τι άλλες επιπτώσεις θα έχει;

- Ο νομός μας αυτή τη στιγμή απειλείται συνολικά, πέρα από την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου που ήδη άρχισε. Το σταμάτημα της καλλιέργειας τριφυλλιού, το σταμάτημα της παραγωγής ζωοτροφών μετά την απαγόρευση εξαγωγής και χρήσης τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα ύπαρξης των μονάδων που τις παράγουν και η απαγόρευση της διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις. Ηδη οι Ενώσεις του νομού βρίσκονται μπροστά σε ακυρώσεις παραγγελιών με κίνδυνο τη χρεοκοπία. Τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ανεργία που ήδη έχει πάρει διαστάσεις. Γι' αυτό το πρόβλημα καμιά απάντηση δε δίνεται από την κυβέρνηση και ειδικότερα από το υπουργείο Γεωργίας.

- Τα κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στους επιχειρηματίες δεν απέδωσαν στην παραγωγική ανάπτυξη;

- Νομοθεσία ευνοϊκή και κίνητρα, "ζεστό τζάμπα χρήμα", δίνονται για επενδύσεις στον Εβρο. Το τι γεύεται σαν αποτέλεσμα ο εβρίτικος λαός, το δείχνουν όλοι οι οικονομικοί δείκτες και οι δείκτες ποιότητας ζωής των κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως ο νομός μας κατατάσσεται στους τελευταίους της χώρας και της ΕΕ. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο, τη μείωση του πληθυσμού, το νέο μεταναστευτικό ρεύμα και την ανεργία που ξεπερνάει το 25%.

- Τι προτείνει το ΚΚΕ για την ανάπτυξη του Εβρου;

- Στο επίκεντρο της πρότασής μας βρίσκεται η στήριξη της αγροτικής οικονομίας με μια σειρά έργα υποδομής. Ταυτόχρονα απαιτείται ανάπτυξη σύγχρονης μεταποιητικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας που θα αξιοποιεί τα προϊόντα του νομού. Καθημερινά επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι κύριος μοχλός μιας τέτοιας ανάπτυξης, μπορεί να είναι ο δημόσιος τομέας και παραπέρα η ΤΑ, το συνεταιριστικό κίνημα. Επιβάλλεται λοιπόν να συγκροτηθεί ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο της εργατικής τάξης, των αγροτών, των μικρομεσαίων, που δε θα περιορίζεται στην απόκρουση των πολιτικών που οδηγούν το νομό μας σε μαρασμό και εγκατάλειψη αλλά θα διεκδικεί μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική προς όφελος του λαού.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ