Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΗΣΕΙΟ
Απαγορεύονται οι πεζοί

Τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών καταλαμβάνουν τους ελεύθερους χώρους. "Εξόριστα" στις αυλές των σχολείων και τα παιδιά

Ανυπόφορη για τους "ιθαγενείς" πεζούς έχει γίνει η κατάσταση στην περιοχή του Θησείου, με τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών και των μπαρ να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των ελεύθερων χώρων. Μετά από τον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών, ο οποίος, με τις άδειες για εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων που εκδίδει ο Δήμος Αθηναίων, έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, με την ίδια πρακτική "απροσπέλαστο" σημείο για τους κατοίκους της περιοχής έχει γίνει τώρα και η πλατεία Θησείου.

Λειτουργώντας με τη λογική του κέρδους ο Δήμος Αθηναίων, αφού πρώτα παραχώρησε ολόκληρο σχεδόν τον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στις καφετέριες, για να αναπτύξουν τις "δραστηριότητές" τους, νοίκιασε και το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας σε ιδιοκτήτες καφετεριών, προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί τα τραπεζοκαθίσματά τους. Και αυτό, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, μέλος της πλειοψηφίας, Αρτ. Αναπλιώτης,σε αρκετές συνεδριάσεις του οργάνου, έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Θησείο απαράδεκτη.

Καρέκλες και χώμα

Το αποτέλεσμα είναι να έχει μείνει ελάχιστος, πραγματικά, ελεύθερος χώρος στους κατοίκους. Επιπλέον, συνεργεία του δήμου, λίγους μήνες πριν, εκτέλεσαν έργα στην πλατεία. Οταν τελείωσαν όμως το έργο τους, ο δήμος δε φρόντισε να ασφαλτοστρώσει πάλι τη σκαμμένη περιοχή. Απλά τη "σκέπασε" με χώμα και χαλίκι και έτσι κάθε φορά που φυσά, πλατεία και επισκέπτες "πνίγονται" στη σκόνη. Εξάλλου, μπάζα που περίσσεψαν από την περίοδο εκτέλεσης των έργων, έχουν στοιβαχτεί δίπλα ακριβώς από την είσοδο της αρχαίας αγοράς.

Μια επίσκεψή μας στο χώρο της πλατείας κατά τις πρωινές ώρες, "προς αναζήτηση κατοίκων", ήταν άκαρπη. Η επανάληψη της προσπάθειας τις βραδινές ώρες στέφθηκε με "επιτυχία". Μια μικρή παρέα από παιδιά του δημοτικού συζητούσε για την τύχη των Ελλήνων αθλητών στην Ολυμπιάδα. Σε ό,τι αφορά, όμως, τις δικές τους προσπάθειες για άθληση και παιχνίδι, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες: "Μπάλα; Εδώ; με τίποτα", λέει ο Γιώργος."Δεν υπάρχει χώρος, η μπάλα θα πηγαίνει συνέχεια στις καρέκλες", φωνάζει ο Βαγγέλης."Καθόμαστε καμιά ώρα στην πλατεία, συζητάμε και αν είναι για ποδόσφαιρο πάμε στο προαύλιο κανενός σχολείου. Στο προαύλιο, όμως, μαζευόμαστε πολλοί, γιατί όλοι εκεί πάνε", συμπληρώνει ο Χρήστος.

Ποιους προτιμά;

Το μέλος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Στέλιος Λάμπρου μιλώντας στον "Ρ", τονίζει ότι ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να έχει οικονομικά οφέλη έχει παραχωρήσει στους ιδιώτες κατ' αποκλειστικότητα, σχεδόν, τη χρήση πλατειών, πεζοδρόμων κτλ. του Θησείου. "Η κατάσταση στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών και την πλατεία του Θησείου είναι απαράδεκτη", επισημαίνει και συνεχίζει: "Τα παιδιά δεν έχουν πού να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι δε κάτοικοι αναγκάζονται να περπατούν στο δρόμο, γιατί τα τραπεζοκαθίσματα έχουν καταλάβει τον πεζόδρομο της Ηρακλειδών, που αποτελεί το βασικό δρόμο που συνδέει το Θησείο από τη μια του άκρη στην άλλη. Ποιους θα προτιμήσει τελικά ο Δήμος Αθηναίων, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής; Τους ιδιοκτήτες καφετεριών και τα κέρδη τους ή την αναψυχή των κατοίκων και των παιδιών τους; Και ιδίως αυτών που δεν πάνε διακοπές;". Ο δήμος μάλλον έχει δώσει ήδη την απάντησή του... Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ